En triplett läckra rhôneviner från Caviste 14 september: Domaine de Marcoux

Dela / gilla:

Domaine de Marcoux är en familjeegendom med säte i norra Châteauneuf-du-Pape. Utöver det exklusiva chateauneuf-vinet gör de även côtes du rhône och vin de france, alla av mycket god kvalitet. 14 september lanseras ett litet parti av en triplett av Marcoux viner av Caviste. BKWine Magazines reporter Tobias Karlsson har provat dem.

Jag har tidigare skrivit om Caviste i samband med att jag provade igenom de viner de släppt under ett år. Mer om det kan läsas här: En spännande vinhandel som tar dig med på upptäcktsfärd: Caviste.

Nyligen fick jag en möjlighet att testa några av de viner som de kommer att släppa under hösten.

Caviste släpper sina viner var 3:e torsdag kl 14 och året börjar i augusti och sedan kör de på fram till veckan innan midsommar. De jobbar oftast med samma producenter i flera år och man kan på så sätt få påfyllnad om det är något man gillar (dock av en ny årgång). En sak som är värd att ha i åtanke är att det är ganska små släpp och vinerna kan snabbt bli slutsålda. Det vanligaste upplägget är att man får 3 olika viner och två flaskor av varje. Visa av flaskorna är oftare lite billigare och några lite dyrare.

Domaine de Marcoux vieilles vignes, Chateauneuf-du-Pape
Domaine de Marcoux vieilles vignes, Chateauneuf-du-Pape, copyright BKWine Photography

Caviste beskriver sitt urval som att de satsar på viner med mycket fräschör ofta också med ett fokus på mineralitet och en lättare och friskare stil.

Domaine de Marcoux 14 september

I nästa lansering kommer de att släppa viner från Domaine de Marcoux och det kommer ske den 14:e september

Vingården styrdes tidigare av två systrar, Sophie och Catherine, men på senare tid har Catherine börjat trappa ner och Sophies son Vincent har börjat ta över. Alla viner är ekologiskt certifierade.

Sophie and Catherine Armenier, Domaine de Marcoux, Chateauneuf-du-Pape
Sophie and Catherine Armenier, Domaine de Marcoux, Chateauneuf-du-Pape, copyright BKWine Photography

Lådan kostar 1290 kr och innehåller två av flaskor var varje vin

Raisin de Loup 2016

105 kr. Syrah 54 %, grenache 26 % och caladoc 20 %. Odlas precis utanför Chateauneuf-du-Pape i oklassificerad mark. Vinet är en s k vin de france (det som tidigare kallades vin de table), och går därför inte under namnet ”Domaine de Marcoux”. Vinet ligger bara ett par månader på tank och det mesta är sålt innan sommaren.

Vinet har en lätt doft, med lugna bär. Lite hallon, lite grenar och skogig känsla. Lätt och lite svalkande med ett stenigt slut. Tanninerna är lätta och lite korniga. Frukten blir lite mörkare i slutet.

Domaine de Marcoux Côtes du Rhône 2016

165 kr. Grenache 60 %, mourvèdre 30 %, syrah 10 %, från rätt gamla stockar runt omkring Châteauneuf-du-Pape. Vinet får långsam jäsning i betong. Tappas på flaska efter ca 9-10 månader i tank.

Vinet ger en lite peppar doft till att börja med, blandat men en del annan krydda. Det finns även en hel del röda bär, jordgubbe, lingon och en fin stram syra. Skarpa tanniner. Lite alkoholsötma på slutet. Vinet är trevlig nu men kommer förmodligen bli ännu bättre om de får vila till sig lite.

Domaine de Marcoux Chateauneuf-du-Pape 2015

375 kr. 80 % grenache, 10 % mourvèdre, 7 % syrah och 3 % cinsault. Här är det gamla stockar som gäller. Vinet görs i betongtankar och bara en liten del av vinet kommer i kontakt med fat. Vinet lagras ca 1,5 år innan de buteljeras.

Vinet börjar med viol och rosor samt lite sötare bär. Vinet är redan nu väldigt välbalanserat med strama tanniner och en lång eftersmak. Med lite tid i glaset börjar det även komma fram svartvinbär, lite kryddor och en antydan av tobak.

Du kan köpa vinerna hos Caviste.se från 14 september kl 14.00 (och antagligen inte så särskilt länge efter det).

Tobias Karlsson skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige.

Domaine de Marcoux vieilles vignes, Chateauneuf-du-Pape
Domaine de Marcoux vieilles vignes, Chateauneuf-du-Pape, copyright BKWine Photography
Signs in Chateauneuf-du-Pape
Signs in Chateauneuf-du-Pape, copyright BKWine Photography
Domaine de Marcoux, Chateauneuf-du-Pape
Domaine de Marcoux, Chateauneuf-du-Pape, copyright BKWine Photography

 

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?