”Fullmatad med fakta men aldrig jobbig att läsa”, NJ Wines om boken om Toscana

Dela / gilla:

En recension av vår bok om Toscana som vi ännu inte nämnt. Recensionen är glädjande positiv!

[Boken] handlar […] om allt som har med vin att göra i Italiens, förmodligen, mest kända vinregion. I boken går Karlsson, föredömligt lättläst och tydligt, igenom allt från vinets historia i Toscana, vinodling, vintillverkning, klimat, jordmån, de olika vindistrikten samt, mycket övergripande, producenterna.

Jag gillar den här boken och kan rekommendera den till alla som är intresserade av att lära sig mer om en av världens mest kända vinregioner. Framför allt tycker jag att författarparet lyckats på ett lättskrivet och underhållande sätt få med mycket fakta, information och tips för den ressugna på relativt få sidor. Boken är fullmatad med fakta men blir aldrig jobbig att läsa. Tillsammans med Per Karlssons fantastiska bilder gör detta att boken är ett nöje att läsa.

Många tack till Robert Jonasson som skrivit recensionen på NJ-Wines, som drivs av Nenad Jelisic. Du kan läsa hela recensionen här: Toscana: vinerna, distrikten, producenterna, Britt Karlsson och Per Karlsson.

Vill du veta mer om boken och även få länkar till där du kan köpa boken så finns det här: Toscana, vinerna, distrikten, producenterna.

Boken är en del i serien Guide till vinets värld, som för närvarande omfattar fyra distrikt: Bordeaux, Toscana, Bourgogne och Piemonte. Läs dem!

Om du läser hela recensionen så ser du att skribenten har en kommentar att han gärna hade velat se lite mer information i boken om ”de bästa vinhusen” i området. Jag kan förstå kommentaren men det är faktiskt med avsikt som det är så.

Här är orsaken:

Landscape in Tuscany
Landscape in Tuscany, copyright BKWine Photography

Först och främst är den en platsfråga. Att berätta om de bästa producenterna (ett urval av 40-50 vore kanske rimligt) skulle ta allt för mycket plats i boken. Vi valde att göra en bok som handlade om området och vinerna, inte om producenterna, till skillnad från t ex våra böcker om Languedoc och Champagne.

Då hade en liten bok, i detta format, bara handlat om producenter, och det var inte alls vad syftet var.

Men det hade även lite andra orsaker.

Om man tittar på distriktet (eller någon annan vinregion) från ett svenskt perspektiv så är utbudet av vin från Toscana mycket dominerat av de stora och kända namnen. De är givetvis intressanta och ofta mycket bra men inte nödvändigtvis de bästa. Den svenska monopolmarknaden har en tendens att favorisera stora producenter med internationellt rykte. Att då skriva om dessa producenter, som man lätt hittar massor med information om i andra källor, vore att slösa på det mycket begränsade utrymmet i boken.

Toscana, vinerna, distrikten, producenterna
Toscana, vinerna, distrikten, producenterna, vinboken om Toscanas viner, i serien Guide till vinets värld

Att istället gå in på detaljer om de mindre, ofta mer individualistiska och kanske mer spännande producenterna är inte heller meningsfullt, eftersom dessa mindre vingårdar aldrig eller sällan hittar till den svenska monopolmarknaden.

Vi valde istället att ta med så mycket information om vindistriktet i sig, underregioner, druvor, geografi, klimat, och så vidare, så att den nyfikne läsaren ska få så mycket ”på fötterna” att han/hon själv vågar sig ut och botanisera bland ibland kanske lite mer okända namn. Det är ofta det som är det roligaste med vin, istället för att rikta in sig på de kända namnen.

Så vi hoppas att inspirera och att ge verktyg för eget upptäckande. Det finns så mycket att upptäcka!

[box type=”info” style=”rounded”]

Vill du resa till Toscana och prova regionens viner och mat på plats så kan du göra det på en vinresa till Toscana med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Upplev de bästa vinbesöken. Besöken på BKWines vinresor.[/box]

Vineyards in Tuscany
Vineyards in Tuscany, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?