Magi med Carmenère och Cabernet Franc på Viña Maquis i Chile | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Det är en utmaning att odla carmenère och cabernet franc, säger chefsvinmakare Rodrigo Romero på Viña Maquis. ”Man måste vara mycket uppmärksam både i vingården och i källaren.”

När resultatet är bra blir vinerna fantastiska. Det är precis vad de är på Viña Maquis. Här verkar förutsättningarna vara perfekta för dessa två knepiga druvor.

Viña Maquis ligger i Colchagua, en vinregion känd för sina röda viner, cirka 200 kilometer söder om Santiago de Chile. Detta är inte precis en svalklimatsregion. Men Viña Maquis, berättar marknadsdirektören Ignacio Godoy, är omgiven av två floder. Dessa floder påverkar klimatet och ger svalare temperaturer än på de flesta andra vingårdar i Colchagua. Även lerjorden skiljer sig från den som grannarna har. Allt detta är en del av hemligheten hur man lyckas med carmenère och cabernet franc.

”Cabernet franc och carmenère är symbolerna för vår vingård, de bästa sorterna vi har”, betonar Rodrigo. Inte konstigt att deras två ikonviner är gjorda av dessa druvsorter.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Making Magic With Carmenère And Cabernet Franc At Viña Maquis In Chile”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Rodrigo Romero at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile
Rodrigo Romero at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile, copyright BKWine Photography

Carmenère kommer ursprungligen från Bordeaux. Det finns mycket få vinrankor kvar av carmenère i Bordeaux. Druvan behöver lite varmare klimat än det Bordeaux kan erbjuda för att trivas. Den gör mycket bättre ifrån sig i Chile. Carmenère är dock en stor utmaning också i sitt adoptivland.

Rodrigo säger Carmenère är svår att odla eftersom den har en mycket uttalad grön karaktär. ”Den här gröna sidan dyker upp om man har planterat carmenère på fel ställe. Man kommer alltid att behöva skörda den övermogen, annars blir den för grön.”

The vineyards at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile
The vineyards at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile, copyright BKWine Photography

Om man däremot hittar en bra plats, som den här på Viña Maquis, med mycket lera men med bra dränering, kommer man, betonar Rodrigo, att förlora den gröna karaktären redan tidigt på säsongen. Det innebär att man kan skörda tidigare när balansen är bättre. Övermogna druvor kommer lätt upp i 15 eller till och med 16 % alkohol. Man förlorar syran och man måste acidifiera. ”Vi gör det aldrig”, säger Rodrigo. ”Vi har tillräckligt med naturlig syra.”

Carmenère kan klara sig bra på egen hand, men det är nästan alltid bättre att blanda i lite cabernet sauvignon, cabernet franc och lite petit verdot. Det är en bra kombination, enligt Rodrigo. ”Om vi har 85 % av en druva i vinet kan vi sätta det druvnamnet på etiketten.”

Se videon med Rodrigo som berättar om sin carmenere:

Rodrigos favoritort är faktiskt cabernet franc. Kanske, säger han, för att det är den svåraste. Den används oftast i blandningar eftersom den är så svår. Den har en ännu grönare karaktär än carmenère och dessutom hårda tanniner. Men, säger Rodrigo, återigen, med goda förhållanden, lera och organisk materia, får man mogna tanniner och den gröna sidan försvinner tidigt, som carmenère.

I Chile, säger Rodrigo, hittar man ofta mer finess och mer elegans i en cabernet franc än i en cabernet sauvignon. ”Cabernet sauvignon är berömd, men cabernet franc, när den planteras på en bra plats, är mycket mer koncentrerad och elegant, full av röd, färsk frukt, kryddor och ibland choklad och tobak. Den är strukturerad i munnen och muskulös men inte tung och fet.”

The winery at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile
The winery at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile, copyright BKWine Photography

Under 2008 började Viña Maquis arbeta med de kända vinmakarna och konsulter Jacques och Eric Boissenot i Bordeaux (Jacques gick bort för några år sedan). ”De är sanna cabernet franc-specialister, de bästa som finns”, säger Rodrigo. ”De upptäckte potentialen hos vår cabernet franc. Vi har faktiskt liknande förhållanden som de har på den högra stranden i Bordeaux, samma lera men inte kalksten, men samma naturliga dränering. ”

De vackra etiketterna som visar Mapuche-indianernas ceremoniella rökpipor i silver drar till sig uppmärksamhet. Det gör även innehållet i flaskorna när du väl öppnar dem.

Viña Maquis Malbec, Colchagua Valley, Chile
Viña Maquis Malbec, Colchagua Valley, Chile, copyright BKWine Photography

Några viner att leta efter från Viña Maquis:

Maquis Cabernet Franc

Blommigt, aromatisk, uppfriskande och elegant. Lätt att dricka men välstrukturerat med fin syra och långt slut. En utmärkt cabernet franc.

Maquis Carmenère

Friska fruktaromer, inte alls syltig. Fyllig munkänsla, härligt läskande, rund och lagom med tanninstruktur i slutet. (~ 16-18 USD)

Maquis Lien

Druvorna är carmenere, syrah, cabernet franc och petit verdot. Fyllig kropp, frisk och bra syra, lite svartpeppar och andra kryddor, en bra balans från druvor med perfekt mognad. Härlig frukt. (~ 25-30 USD)

”Vår tanke med Maquis Lien”, säger Rodrigo, ”är att göra något som är representativt för vår terroir, något komplext, ett” stort ”och rikt vin men i vingårdens filosofi. Vi söker alltid efter balans i vingården, inte i källaren. Ofta har premiumviner från Chile för mycket av allt, men mer är inte alltid bättre. ”

Maquis Franco

Detta ikonvin från cabernet franc kommer alltid från samma markplätt. Ett kraftfullt vin med mycket struktur och röd frukt. Det har legat 24 månader i fransk ek, bara 10 % av dem nya och eksmaken är diskret. Ett mycket gott vin i klassisk stil, balanserat, elegant och friskt. (~ 60 USD)

Maquis Viola Carmenère 2010

Mörka bär, kryddor och färska örter dominerar doft och smak. En elegant och ganska mjuk smak med avrundade tanniner. En carmenère i toppklass.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Making Magic With Carmenère And Cabernet Franc At Viña Maquis In Chile”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Kom med på BKWines vinresa till Sydamerika, Chile och Argentina och du får chansen att upptäcka dessa vackra och spännande vinländer!

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

De mest spännande vinresorna. BKWine vinresor!

[/box]

The winery at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile
The winery at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?