Munskänkarnas “årets vinort 2018”: Epernay i Champagne

Dela / gilla:

Ibland kallar man det årets ”vinby”, men det finns så många ställen som inte riktigt passar in under beteckning by. Så det officiella namnet är ”årets vinort”.

Den stora vinprovarföreningen Munskänkarna har just beslutat att ”årets vinort 2018” kommer att bli Epernay i Champagne. Grattis till Champagne, och välförtjänt tycker vi!

Champagne har ju haft en boom i Sverige sedan flera år tillbaks. 1990 såldes det drygt 400 000 flaskor champagne i Sverige. Men i mitten på 90-talet hände det något och försäljningen började öka. Dramatiskt. 2015 sålde man 3 000 000 flaskor. Mer än en sjudubbling på 25 år. En fantastisk tillväxt. Varför detta hände är nog ingen som riktigt förstått…

Vineyards on the slopes of the Marne Valley in Champagne
Vineyards on the slopes of the Marne Valley in Champagne, copyright BKWine Photography

Epernay är en av de två huvudorterna i Champagne. Reims är den största staden, Epernay är en bra bit mindre. Men eftersom Epernay är en ganska liten stad så är den också mycket, mycket mer präglad av champagne. Där finns Avenue de Champagne, där ståtliga ”hus” ligger på rad. Där finns flera bra restauranger, och sedan några år tillbaks till och med några vinbarer. Ett bra val för ”årets vinort”!

Det kommer säkert att bidra till att ännu fler i Sverige upptäcker denna goda dryck och detta spännande vindistrikt.

Vill du upptäcka champagne som vinregion, med alla dess viner och gastronomi, så kan du göra det på en vinresa till Champagne med BKWine.

En av de mest spännande utvecklingarna i Champagne på senare år har varit alla ”odlarchampagner” som dykt upp. Man brukar kalla de viner som görs av mindre, ofta familjeägda vingårdar, som gör vin på druvor från sina egna vingårdar för just ”odlarchampagner”. Det är för att markera skillnaden mot de större ”husen”, som oftast gör vin på inköpta druvor. Husen gör ofta mer industriella och strömlinjeformade champagner än de mer individuella odlarchampagnerna. ”Husen” är med andra ord alla de internationellt kända namnen, som t ex Pommery, Moet & Chandon, Louis Roederer, Pol Roger, Lanson, och så vidare.

Vill du veta mer om hur man gör champagne och mer om regionen Champagne, och få många tips på odlarchampagner, så kan du läsa vår nya bok: Champagne, vinet och odlarna.

Deposit in a champagne bottle after the second fermentation
Deposit in a champagne bottle after the second fermentation, copyright BKWine Photography

Tidigare har dessa orter blivit utnämnda till Munskänkarnas årets vinort:

Some winemakers in Champagne vinify in oak barrels
Some winemakers in Champagne vinify in oak barrels, copyright BKWine Photography
Champagne for aperitif?
Champagne for aperitif? Copyright BKWine Photography
Champagne bottles lying "sur lattes" for ageing
Champagne bottles lying ”sur lattes” for ageing, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?