Grillo hoppar allt högre på Sicilien!

Dela / gilla:

I det här fallet är grillo varken en italiensk politiker eller en gräshoppa – utan en druva från Sicilien. Från att ha varit en av ingredienserna i Marsala går man mot en ny stil av grillo. Följ med till den västra delen av Sicilien där grillo försöker hoppa allt högre på egen hand. BKWine Magazines Åsa Johansson berättar historien om druvan.

Druvan grillos öde har precis som en gräshoppa hoppat både upp och ner. Efter vinlusens framfart på Sicilien i början på 1900-talet planterade man grillo runt städerna Marsala och Trapani. Grillo är mer resistent än till exempel catarratto bianco och blev snabbt populär trots sina låga skördeuttag. År 1930 var sextio procent av odlingarna kring Marsala och Trapani just grillo. Men när man något senare började koncentrera sig på kvantitet föredrog man druvsorter som inzolia som ger högre skördeuttag. Grillo föll i glömska.

De senaste tjugo åren har dock grillo kommit tillbaka. En av anledningarna är att efterfrågan på Marsala fortsätter att sjunka och området är tvunget att förnya sig. Samtidigt har vinmakarna lärt sig ta bättre hand om grillo, speciellt druvans aromer som lätt oxiderar. Sedan år 2000 har odlingarna med grillo fördubblats på Sicilien. År 2010 fanns det cirka 6500 hektar med grillo på hela Sicilien varav dryga 85% kring Trapani.

A nature reserve on Sicily with grillo vineyards
A nature reserve on Sicily with grillo vineyards, copyright A Johansson

Identitet sökes

Grillo är en korsning mellan den aromatiska druvan zibibbo (moscato di Alessandria), som man använder till det söta dessertvinet Passito di Pantelleria, och druvan cataratto. Det finns delade meningar om korsningen skett naturligt eller om det är ampelografen Antonio Amendola som 1874 skapat grillo.

-Antagligen ville man aromatisera Marsala med hjälp av grillo. Marsala var innan dess en blandning av cataratto och inzolia, säger Filippo Sciara, historiker och forskare under en konferens om grillo på gården Gorghi Tondi.

Idag finns det endast ett femtontal producenter av Marsala kvar på marknaden.

-Tänk att 1960 var Marsala en av Italiens rikaste städer, strax efter nordliga Treviso, berättar Giuseppina de Bartoli från gården De Bartoli.

Delicious food on Sicily
Delicious food on Sicily, copyright A Johansson

Det var hennes idag bortgångna pappa, den erkände och kontroversielle Marco de Bartoli som 1991 gjorde det första vinet på hundra procent grillo, Grappoli di Grillo.

-Alla tyckte han var helknasig, fortsätter Giuseppina.

Marco de Bartoli låg som alltid före sin tid. Idag gör allt fler gårdar hundraprocentiga grillo och många verkar se grillo som Sicliens nya nero d´avola, ett lättillgängligt vin till bra pris.

Idag används två olika biotyper av grillo som enkelt nog kallas A och B. Grillo A liknar sauvignon blanc och ger aromer som går åt cassis, grapefrukt och passionsfrukt medan B har mer honungsdoft och ger viner med högre alkohol.

In the vineyards on Sicily
In the vineyards on Sicily, copyright A Johansson

-Det är viktigt att undvika direkt sol på klasarna genom att behålla ett rikt lövverk, då behåller man kvalitén på druvorna. Viktigt är också att arbeta utan kontakt med syre under vinifikationen för att behålla grillos aromer som lätt oxiderar, säger Lorenza Scianna, vinmakerska på gården Fondo Antico.

Under mina dagar på Sicilien provar vi en mängd olika typer av viner gjorda på grillo. Från mousserande till skalmacererade viner, från friska enkla grillo till ekfatslagrade. Det verkar inte vara helt klart vilken som blir grillos nya stil, men uppenbart är att grillo är en versatil druva som bjuder på många möjligheter.

-Man blir förvånad hur lagringsduglig grillo faktiskt är, säger Lorenza Scianna, men marknaden är inte redo ännu för den typen av viner, avslutar hon.

Provade viner

Marco de Bartoli

Grappoli di Grillo, 2015, Marco de Bartoli

100 % grillo. Naturlig jäst. Jäsningen startar på ståltank men avslutas på fat i olika storlekar, där vinet sedan ligger på jästfällning i 12 månader. Slutligen sex månader på flaska. Blomdoft som akacia, blandat med citrus och ananas med avslut som påminner om bittermandel. Medelkropp och uppfriskande syra. Mycket bra.

Integer Grillo, 2014, Marco de Bartoli

100 % grillo. Tre månaders skalmaceration. Lagrad två år på amfora. Ej filtrerad och utan tillsatt svavel. Gyllengul färg, medel plus kropp, komplexa aromer, citrus, honung, mandel, saffran, mjuka, lena dofter, med inslag av sälta, fint avslut. Ett något speciellt vin som jag personligen tyckte mycket om.

Brut Nature, La Terza Via, 2013, Metodo Classico

100 % grillo. Hälften av basvinet lagras på fat, resten på ståltank. För den andra jäsningen använder man druvmust. Arton månader på jästfällningen, hundra procent grillo. Komplexa aromer av kanderad frukt, aprikos, mogna röda äpplen, vinbärsblad, grapefrukt, hö, intensivt bubbligt, bra kropp. Extremt torr men samtidigt varm och bred. Medellångt avslut. Endast 8000 flaskor.

Sicilian grillo in shapes and flavours from Marco de Bartolio
Sicilian grillo in shapes and flavours from Marco de Bartolio, copyright A Johansson

Vini Viola

Vi åkte fel minst fem gånger innan vi kom fram till Aldo Violas lilla lila (viola) hus mitt ute bland vinfälten. Omöjligt att hitta dit. Väl framme bjöd Aldo Viola på den vildaste grillo jag smakat. En punkrockar-grillo. Kanske förstår du att det är naturviner det handlar om?

-Idag kontrollerar jag temperaturen, det gjorde jag inte innan, berättar Aldo medan vi sitter i hans lilla kök i det lila huset. Vi äter friterade fyllda soltorkade tomater, ost och underbart bröd medan vi provar viner som Aldo tar upp från golvet (inget sommeliersnoffs här inte!). Aldos mamma och pappa står upp och fyller på våra tallrikar så snart sista tuggan är svald. Aldo har bjudit in ett par bekanta som också sitter med vid bordet.

The little violet house at Vini Viola
The little violet house at Vini Viola, copyright A Johansson

Jag beskriver bara det vin som jag faktiskt smakade på. De andra var svåra att få något grepp om bland alla de soltorkade tomaterna, skrattet och vinerna som fylldes på utan någon riktig ordning. Kanske var det just det som var meningen. Eller kanske inte?

Egesta grillo 2015

100 % grillo. Sex månaders skalkontakt, naturlig jäst, ingen filtrering, inget tillsatt svavel. Vinet är halmgult med guld-rosa skiftningar med fällningar. Honung, oxiderade toner, ingefära, kamomill, fylligt, bitande syra och lätt bittert mot slutet. Ett vin som inte lämnar någon oberörd och det är ett vin som är antingen eller. I Aldos värld finns inget ord som heter lagom. Personligen tyckte jag om det men skulle gärna prova det igen för att vara helt säker.

Aldo Viola at Vini Viola
Aldo Viola at Vini Viola, copyright A Johansson

Tenuta Gorghi Tondi

Ekologisk gård vars vingårdar ligger inne i WWFs naturreservat som heter Gorghi Tondi och Lago Preola. Namnet Gorghi Tondi kommer från de två dammar som ligger mellan vingårdarna i naturreservatet. Systrarna Clara och Annamaria Sala driver gården tillsammans med sin pappa. Idag har man 130 hektar som ger 1 miljon flaskor. Nittio procent säljer man i Italien, resten utomlands.

Palmarès brut grillo 2016 metodo charmat

100 % grillo. Halmgult mousserande vin, medelintensiva aromer, frisk och spritsig med gröna päron och citrus. Fina bubblor, smak av päron, citrus och inslag av mogna röda äpplen. Bra syra. Enkelt och trevligt.

Vitvitis Bio Grillo, 2016

Ekologisk utan tillsatt svavel, 100 % grillo. Halmgul färg med gröna inslag, Medelintensiva aromer med citrus, flinta, gröna päron, lätt, smak päron, persika med inslag av sälta. Medellångt avslut. Trevligt.

Grillodoro passito muffato 2012

Detta är (antagligen) det enda vin gjort på grillo på Sicilien som angripits av ädelröta. Guldgul färg och aromer av citron-apelsinblommor, jasmin, söta dofter, varm, rund smak, tropisk frukt, honung men utan att bli klibbig. Syran finns där i bakgrunden. Långt avslut.

Annamaria and Clara Sala at Gorghi Tondi
Annamaria and Clara Sala at Gorghi Tondi, copyright A Johansson

Fondo Antico

En gård som drivs av en före detta apotekare, Giuseppe Polizzotti. Vinmakare är unga och talangfulla Lorenza Scianna, hon gör stilrena, välgjorda viner som är väldigt prisvärda.

Grillo Parlante 2015, 100% grillo

Aromer av citrus, päron, ceder och timjan, medelkropp, smak av päron, gröna äpplen, trevlig sälta i bakgrunden hög syra, frisk och balanserad. Mycket bra.

Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal och hon är passionerat intresserad av allt italienskt. Hon kom till Italien för att läsa statskunskap och blev kvar.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Grillo upplever man bäst på plats, tillsammans med alla andra goda sicilianska viner och den läckra maten! Kom med själv på en vinresa till Siclien med BKWine

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor med den bästa maten. BKWine vinresor.

[/box]

Grillo Parlante and other wines from Fondo Antico
Grillo Parlante and other wines from Fondo Antico, copyright A Johansson

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?