Stora viner i lilla Jura!

Dela / gilla:

Jura-regionen är Frankrikes minsta vinregion. Trots att området är litet finns det mycket att välja mellan. Regionens viner håller hög kvalitet och det finns många olika sorters viner att upptäcka. BKWine Magazines Henrik Stadler fanns på plats på en Master Class om Jura som hölls i Stockholm.

Jura är Frankrikes minsta vinregion beläget i ett område i nordöstra delen av Frankrike på gränsen till Schweiz. Alsace är den nordliga gränsen, Savoyen den södra och Bourgogne ligger i väster. Området är runt åtta mil långt och ganska smalt. Produktionen sker på dryga 2000 hektar kring hundra byar. De flesta av de drygt tvåhundra vingårdarna i området är ganska små.

Produktionen är i tre kategorier, crémant, rött och vitt vin. Dessa står för runt nittio procent av den totala produktionen där det även förekommer fem procent av det söta starkvinet Macvin. Fyra procent av produktionen är Vin Jaune (under lagringen bildas en bakteriehinna, flor, som när man gör sherry) och en liten del med vin de paille som görs på torkade druvor.

Området har varierad jordmån på sluttningar nedanför Jurabergen. Kalksten och kalkrik lera, så kallad märgel är vanligt förekommande.

Vita viner görs framförallt på chardonnay och/eller savagnin. De röda vinerna görs på poulsard (ploussard), trousseau och pinot noir.

Chardonnay känner de flesta till men kanske inte savagnin. Det är en druva som har tjockt skal som skyddar bra mot mögel och mjöldagg vilket är utmärkt i det relativt fuktiga område som Jura är. Savagnin är släkt med druvan traminer.

Pinot noir är inte heller så unik men det är däremot poulsard som ger lätta eteriska viner. Trousseau däremot ger ett strävare resultat med mer tanniner. Trousseau är även känd under namnet bastardo och odlas en del i Portugal.

Området har sju appellationer. Dels de regionala Cotes de Jura, Arbois, L’Etoile och Chateau Chalon men även de tidigare nämnda vintypiska appellationerna Crémant du Jura, Macvin du Jura samt sprit-appellationen Marc du Jura.

Tasting a wide range of Jura wines
Tasting a wide range of Jura wines, copyright H Stadler

Kännetecken för Jura

Cotes du Jura AOC, Mest känt för sina vita viner och sin crémant. Generellt runda och generösa med bra frukt. Det är den näst största av appellationerna med en årsproduktion på drygt 2,6 miljoner liter.

Arbois AOC, Frankrikes första appellation och även den största i Jura med en årsproduktion på över fyra miljoner liter där de röda vinerna är dominerande.

L’Etoile AOC, vanligaste druvan här är chardonnay men även savagnin är populär. Mest känt för sin Vin de Paille.

Chateau Chalon AOC, endast vita viner av savagnin av Vin Jaune-typ ingår i denna appellation. Enbart fyra procent av Juras hela vinproduktion kommer från denna AOC.

Crémant du Jura AOC, mousserande vin av champagne-typ görs här på chardonnay, savagnin, pinot noir, poulsard eller trousseau. Står för drygt 2,4 miljoner liter i årsproduktion.

Macvin du Jura, en ”vin de liqueur”, ett fortifierat vin baserat på chardonnay, savagnin, pinot noir, poulsard eller trousseau. Ett vin som liknar vissa andra franska vin de liqueur, exempelvis Pineau des Charentes (Cognac), Floc de Gascogne (Armagnac) och som alltså blandas med sprit, i detta fall Marc du Jura. Enbart fyra procent av Juras hela vinproduktion kommer från denna AOC.

Marc du Jura, en eau-de-vie gjord på chardonnay, savagnin, pinot noir, poulsard eller trousseau.

Chateau Chalon les Parelles
Chateau Chalon les Parelles, copyright H Stadler

Provsmakning

Som avslutning fick vi göra en provsmakning av elva olika Jura-viner, en crémant, två Arbois, en Chateau Chalon, ett Macvin och sex olika Cotes du Jura.

Cremant:en från Caves Jean Bourdy var, lätt, brödig och torr. Lämpar sig väl som aperitif.  Den Chateau Chalon vi fick prova var ett vin jaune, Juravinum från 2008 med en väldigt blommig doft och en smak av gula mogna äpplen. Inget i min smak men säkert lämpligt till asiatisk kryddig mat.

Från Arbois var det en Chardonnay 2015 från Domaine du Pelican som hade en tydlig ekig ton med mycket smör i smaken men samtidigt ren och lätt. En trevlig bekantskap.

Vidare var det en Vin Jaune 2009 från Domaine Rolet gjord på savagnin. Väldigt blommig i både doft och smak samt en lite syltig smak som borde lämpa sig bra till fisk och skaldjur, vitt kött och varför inte gåslever?

Från Cotes du Jura var det ett kort och lättdrucket rött trousseaubaserat vin från Domaine Jean-Luc Mouillard, 2014 som var nästan genomskinlig i både sikt och smak.

Provningen innehöll även en pinot noir från Chateau d’Arlay, 2010 med en bärig ton och lång eftersmak och lite strävare än det trousseaubaserade.

De vita representerades av två savagnin-viner. Ett från Domaine des Marnes Blanches, 2015 och ett från Caves Jean Bourdy. De två vinerna gjorda på chardonnay var ett från Maison Rijckaert, 2014 och ett från Fruitiere Vinicole d’Arbois, 2015. Bland dessa var de bägge savagninerna bra om man gillar florala toner med mycket gula äpplen. Om man föredrar mer smörighet, mineralitet och mer komplexitet var framförallt det chardonnay-baserade vinet från Fruitiere Vinicole d’Arbois riktigt bra.

Vi avslutade med att prova en Macvin från Domaine Tissot som var mörkt gul till utseende och med en väldigt söt smak av russin och plommon och en nästan sirapslik konsistens.

Behållningen för min del var att uppleva det röda trousseau-vinet och chardonnay från Fruitiere Vinicole d’Arbois. Som vanligt är det väldigt angenämt med de olika franska fortifierade viner där jag nu kan lägga till Macvin till samlingen. Jura-området kommer definitivt att få besök av mig nästa gång jag hälsar på släkten i Schweiz och östra Frankrike.

Henrik Stadler skriver for BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?