Lanseringen av en ny, annorlunda och unik bok om Champagne

Dela / gilla:

Nu är den nya boken om champagne, vinet, och Champagne, regionen, lanserad! Den heter ”Champagne, vinet och odlarna”. Det är vår nionde vinbok. Det är en annorlunda bok om Champagne, på sina sätt ganska unik. Boklanseringen ägde rum på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan, där du förstås även kan köpa boken. Utgiven på Carlsson Bokförlag.

”Champagne, vinet och odlarna” en bok som ger läsaren en ojämförlig insikt i detta mousserande vin. I boken berättar vi om verkligheten i Champagne. Mycket i boken bygger på alla möten vi haft med alla hundratals vinproducenter. Det är en faktamässigt ganska unik bok, som går på djupet i detta speciella vin, och en bok som dessutom berättar om champagne idag, helt aktuellt och ”up to date”, som få om än någon annan text.

Champagne, vinet och odlarna, boken
Champagne, vinet och odlarna, boken, copyright BKWine Photography

Boken handlar också om alla de oberoende producenterna som gör odlarchampagner, till skillnad från de stora och mer välkända varumärkeschampagnerna från de berömda ”husen”. Odlarchampagnerna är enligt vår uppfattning, kanske de mest personliga, de mest originella, de mest intressanta champagnerna. Och även är bland de allra, allra bästa champagner som finns, alla kategorier.

Vi hoppas att vi ska inspirera dig till att upptäcka mer och fler och annorlunda champagne.

Här följer mer detaljer och videos från lanseringen.

Runt 160 personer kom till lanseringen!

Lanseringen av Champagne, vinet och odlarna
Lanseringen av Champagne, vinet och odlarna, copyright BKWine Photography

Snabblansering

Läs mer detaljer om boken nedan, och se mer video, men först, lanseringen i en snabbversion!

Mycket komprimerat, i en sk timelapse, gick lanseringen till så här. Men läs mer om boken – lite mer seriöst – och om vad som sades på lanseringen nedan, inklusive videos från evenemanget.

Så här ser den ut

Så här ser boken ”Champagne, vinet och odlarna” ut. Här kan du se på lite närmare håll hur boken ser ut, omslaget och innehållet. Som lite bonus en kort titt på våra tidigare böcker i serien också, mot slutet.

Trygve Carlsson, förlagschef, presenterar boken och författarna

”Två underbart kunniga författare, som lever av vin, i vin och genom vin. Jag har sällan mött författare som är så konsekventa i sitt förhållningssätt. De jobbar alltid med vin. De leder resor med vin, de provar vin och sedan skriver de fantastiska böcker. Champagneboken är den fjärde i serien. Jag som förläggare tycker att det här är en typ av böcker som är kongeniala med sitt innehåll. De är inte uppblåsta. Det är inget löst snack, utan det är oerhört koncentrerad kunskap.”

”Specialiteten för Britt och Per är att det besöker odlarna. Outtröttligt åker de inte bara Frankrike runt utan även i många andra länder inom och utom Europa. I de här böckerna kommer alltid odlarna till tals. De har ofta en egen filosofi. Det finns väldigt bestämda uppfattningar om vin.”

”Den första boken i serien heter Ett vin blir till. Den blev utsedd till världens bästa vinbok när den kom ut i sin första upplaga.”

”Den andra boken heter Vinet och miljön, en ordentlig bok som redogör för vad ekologiskt, biodynamiskt, naturligt och andra typer av vin egentligen är.”

”Den tredje boken heter Vinlandet Frankrike.”

”Alla bygger på samma koncept, att man uppsöker odlarna. Det finns mängder av information, riktiga hårdfakta.”

”Den här nya boken presenterar inte de ’stora’ husen, men väl många av de andra, som man kanske inte så ofta ser.”

Britt Karlsson, författare presenterar boken och några champagner

”Det är ett hårt liv vi lever, som Trygve säger. Med vin, i vin. Men vi fyller många spottkoppar också. Många champagner har vi smakat under det ett och ett halvt år som vi skrivit boken. Det har kanske varit den allra roligaste boken att skriva. Därför att jag älskar champagne.”

”Idén vi hade med boken var att visa vad den lille odlaren gör i Champagne. Området är känt för sina stora och välkända ’hus’, som visst gör bra champagne. Men, som en odlare säger, ’det finns mycket bra, tekniskt korrekt champagne, men kanske lite strömlinjeformade. Champagne som passar till cocktailpartys och liknande’. Mycket champagne dricks ju faktiskt till fest och liknande. Där kanske man inte behöver den här spännande champagnen.”

”Det vi var på jakt efter var just den där spännande champagnen, den som ger något bakom och utöver bubblorna. Bubblorna är fantastiska och ger en friskhet som man inte har i ett stilla vin. Bubblorna ger visst en extra dimension.”

”Men det finns champagne som är intressant som vin på ett helt annat sätt. När vi satt med odlarna och provade deras viner var det ibland som om bubblorna blev sekundära. Det fanns så fantastiskt mycket bakom bubblorna. Då pratar vi om champagner med stor personlighet, med karaktär. Då är vi långt ifrån de där strömlinjeformade champagnerna.”

”Vi vill visa, med boken, vad man kan åstadkomma om man är ambitiös champagneodlare, när man är en producent som stannar upp lite och tänker till när man gör champagne, som anstränger sig ute på fälten, tänker på miljön, håller nere uttagen.”

”Champagne har en lång och komplex tillverkningsprocess; gör man rätt hela vägen så blir resultat fantastiskt.”

Några exempel på bra odlarchampagner

”Vi har några champagner här ikväll, som sponsorer vänligt skänkt till oss för boklanseringen. Alla är förstås med i boken:”

”Tack till sponsorerna!”

Rosor för Champagne, vinet och odlarna, tack!
Rosor för Champagne, vinet och odlarna, tack! Copyright BKWine Photography

”Champagne Fleury, i Côte des Bar (Aube), södra delen av Champagne, 15 mil söder ut, nästan i Bourgogne. Distriktet är känt för sin pinot noir. Fleury är en familjefirma, pionjär för biodynamisk odling. Syran är för dem kanske det allra viktigaste. Champagne ska ha hög syra och med sitt sätt att odla, ekologiskt och biodynamiskt, så blir syran extra fin, menar de.”

”Champagne Thierry Perrion, från Verzenay i Montagne de Reims. De har en minimal egendom på 2 hektar, som en familj faktisk kan leva på i Champagne. Deras vinrankor växer bara i den här byn, så karaktären i vinet speglar verkligen terroiren i just den byn.”

”Champagne Eric Rodez, Ambonnay också i Montagne de Reims, representerad med en blanc de noir. Han är något av en filosof, han har stora blåa glasögon, och han pratar om att det är viktigt med ’energi’ i druvorna. Han arbetar även med aromterapi i vingården. Resultatet blir fantastiskt.”

”Champagne Doyard-Mahé, långt nere i Côte des Blancs. Det är Carole, dottern i familjen, som är vinmakare. Hennes champagne smakar lite som hon ser ut. Hon är lång, blond, slank och elegant, och hennes champagne är också elegant och slank. Mycket elegant, precis som en 100 % chardonnay ska vara.”

”Champagne Penet-Chardonnet, i Montagne de Reims. Alexandre Penet är i Verzy. Hans käpphäst är att göra så torra champagner som möjligt, mycket lite dosage. Extra-brut eller torrare. Han vill inte maskera smaken med en massa socker.”

”Champagne Diebolt-Vallois, en jättepopulär champagne i Sverige, i Cramant i Côte des Blancs. De har också en kvinnlig vinmakare. Hon är mycket inspirerad av Bourgogne. Det är faktiskt många i Champagne idag som säger sig vara inspirerade av Bourgogne. Champagne är ju inte så långt från Bourgogne. Man blir mer och mer intresserad i Champagne av att låta jordmånen få uttryck i vinet, precis som i Bourgogne. Här håller man alltid isär de olika markplättarna för att varje vin ska få rätt behandling.”

”Jag hoppas att ni får glädje av boken. Att ni känner att ni snart vill åka till Champagne!”

(På en av våra vinresor förstås!)

Per Karlsson, fotograf & medförfattare, presenterar boken vidare

”Trygve sa ju att när vi skriver böcker så är vi inte så mycket för att babbla, men i det här fallet är vi mycket för att bubbla… ”

”Först ett stort tack till Trygve och Carlsson Förlag. Det är roligt att arbeta med Trygve, som vill göra ambitiösa böcker, sådana som vi också tycker är roligt. Böcker som väger mer än ett kilo… 1076 gram i det här fallet. Tack för de fem böcker vi gjort tillsammans. Nummer sex är på gång.”

”Tack också till Petter (Antonisen) och Lena (Karlsson) som gjort formgivningen och sett till att de blir så fina. Det är alltid en inspiration att prata med Petter. Boken innehåller runt 200 bilder. Jag har utgått från de ungefär 8000 bilder som jag har från Champagne. Man blir ibland lite hemmablind och utnött när man arbetar med dem. Då är det roligt att prata med Petter som säger till exempel ’Å, vilken fantasttiks bild det där var’. Då tänker man att, ja, det kanske inte är så dumma bilder ändå.”

”Till boken. I boken berättar vi om verkligheten i Champagne. Väldigt mycket, nästan allt, bygger på alla möten vi haft med producenter i Champagne. Hundratals vinproducenter. Boken har tack vare det mycket detaljerad information om vad egentligen champagne är, vad det är som gör att det smakar som det gör. Man kan nästan säga att det är en faktamässigt ganska unik bok. Som dessutom berättar om champagne idag, helt aktuellt och ’up to date’.”

”Men historien som vi berättar om champagne utgår ju alltså från alla personer. Så det är också en bok som är inte bara är en faktabok utan också en mycket personlig historia, en personlig berättelse om alla de producenter som vi träffat. Om producenterna som gör ’odlarchampagnerna’, de oberoende odlarna.”

Champagne, vinet och odlarna, boken, 100 exemplar!
Champagne, vinet och odlarna, boken, 100 exemplar! Copyright BKWine Photography

”De som gör, enligt vår uppfattning, kanske de mest personliga, de mest originella, de mest intressanta champagnerna, på många sätt och vis. Men inte bara originella, utan också högklassiga, bland de allra, allra bästa champagner som finns, alla kategorier.”

”Vi hoppas att boken ska inspirera dig, läsaren, att upptäcka mer champagne, upptäcka nya champagner. Vin är för oss, och kanske för många andra som är roade av vin, något som handlar om att upptäcka saker, nya saker, annorlunda saker. Det handlar inte så mycket om att hitta det ’bästa’ vinet som man sedan dricker varje vecka. Det handlar snarare om att hitta nytt, resa till ett nytt ställe, hitta en ny champagneproducent.”

”Halva boken handlar om producenterna, producentprofiler, om hur de arbetar. Berättelserna om hur de arbetar är intressant, viktig, så för att förstå komplexiteten i champagne så måste man faktiskt läsa både första delen som handlar om hur man gör champagne och andra delen som handlar om producenterna och vad de säger om hur de arbetar.”

”Den ena kanske säger ’jag vill absolut inte göra malolaktisk jäsning för då får man viner som inte går att lagra’. Den andra säger sedan ’man måste definitivt göra malolaktisk jäsning annars kan man inte lagra vinet’, precis motsatt. Och båda gör jättebra champagner. Bara som ett av många exempel. Man blir aldrig klok på det. Man måste pröva och se vad man själv tycker.”

”Vi har med ett hundratal producenter i boken. Så vad vi kanske kan inspirera till är ett personligt champagneprojekt. Ditt personliga champagneprojekt: sätt upp ett mål att prova en ny champagneproducent varje vecka. Börja pricka av i boken varje vecka. En ny varje vecka. Poängen är att vi har ju hundra producenter med i boken så då har du att göra i två år! Och sedan vet du allt om Champagne.”

”Tack allihop för att ni är här!”

Frågor och svar om den nya champagneboken

Boklanseringen avslutades med frågor och svar om champagne och annat.

  • Kan man kombinera champagne med mat?
  • Champagne till sill? Eller till grisfötter?
  • Dricka champagne helt och hållet till en måltid?
  • Hur är det med malolaktisk jäsning? Går det upp eller går det ner?
  • Är champagne mer och mer påverkat av Bourgogne?
  • Har det här med malolaktisk jäsning att göra med om man dricker champagne till mat?
  • Är det fråga om vin-antropologi?
  • Och vad kommer nästa bok att handla om?

Köp boken Champagne, vinet och odlarna

Och res med oss på vinresa till Champagne om du verkligen vill komma champagne inpå kroppen och lära dig mer. Och dessutom njuta av massor med god champagne och god mat.

Kan du få bättre ciceroner i Champagne?

 

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?