Monteraponi och Montevertine, två stjärnor i Radda in Chianti

Dela / gilla:

Det händer mycket i en av Europas äldsta vinregioner just nu. Chianti Classico vill visa framfötterna och producenterna Monteraponi och Montevertine är inte rädda för att ta ledningen. BKWine Magazines Åsa Johansson rapporterar.

Monteraponi och Montevertine är två vinproducenter som visar hur långt man kan nå kvalitetsmässigt i Chianti Classico. – Vi vill egentligen inte bara prata om oss utan om hela Radda in Chianti, säger Michele Braganti från Monteraponi när vi träffas på en presslunch på Hotel Four Seasons i Florens.

Radda in Chianti är en av de byar i Chianti Classico som just nu driver frågan om att skapa en motsvarighet till Frankrikes Villages eller Barolo och Barbarescos MGA:s (Menzioni Geografiche Aggiuntive) även i Chianti Classico.  Producenter i byarna Radda in Chianti, Montefioralle och Panzano in Chianti är positiva. De får stöd av Piero Antinori som i en intervju i den italienska vintidningen Civiltá del Bere uttrycker sig positivt till en mer specifik uppdelning av Chianti Classico.

-Idag följer konsumenterna enstaka producenter. Vi skulle vilja att de följde en speciell by, fortsätter Michele Braganti.

Monteraponi och Montevertine är två producenter som utan tvekan visar hur hög kvalitet det går att nå i Chianti Classico. De två gårdarna ligger ett stenkast från den vackra medeltida byn Radda in Chianti.

Båda arbetar de på liknande sätt, ekologisk odling, inga internationella druvsorter och terroirdrivet arbete i vinkällaren. Vinet ska spegla jordmån och årgång. Arbetet på fält och i källare är varsamt och noggrant.

To Montevertine
To Montevertine, copyright A Johansson

Lika men olika

Martino Manetti på Montevertine tog år 2000 över efter sin pappa som köpte gården 1967. Första årgången under eget namn kom ut 1971. Man har haft ett långt samarbete med den idag bortgångne Giulio Gambelli, önolog och Italiens mest framstående specialist på sangiovese. Montevertines vin Le Pergole Torte på hundra procent sangiovese är idag ett kultförklarat vin både i Italien och internationellt.

Monteraponi har en kortare historia men har snabbt tagit sig upp till toppen. Gården köptes av Michele Bragantis pappa 1974. Länge hyrde man ut vingårdarna och sålde druvorna tills Michele bestämde sig för att ta över. Första flaskorna som kom ut på marknaden var 2003. Det är bara att konstatera att det är imponerande att på så kort tid lyckas nå den kvalitet Monteraponi håller idag.

-Jag har alltid haft Montevertine som förebild så ni kan tänka er hur glad jag är att stå här tillsammans idag, säger Michele Braganti.

Le Pergole Torte
Le Pergole Torte, copyright A Johansson

Presentation av nya årgångar

De två gårdarna har bjudit in ett femtontal vinjournalister på lunch på Four Seasons enstjärniga restaurang i Florens. Dagen efter börjar Chianti Classicos stora förhandsprovning i Florens där Montevertine inte är med. Montevertine gick ur konsortiet redan 1981 när Le Pergole Torte inte fick tillåtelse att kalla sig Chianti Classico. På den tiden var det inte tillåtet att producera 100-procentiga sangiovese som Chianti Classico. Så man presenterar sina viner här istället.

Årgångarna 2014 och 2015 kunde inte vara mer olika varandra. 2014 är ett av de svåraste åren man kan minnas. En mild vinter följdes åt av regn, regn och kyla.

-I augusti hade druvorna inte ändrat färg. Vi väntade oss det värsta men sen skedde ett mirakel med sol och torrt väder i september, berättar Michele Braganti.

Man var tvungen att göra dubbelt så många besprutningar med kopparsulfat jämfört med tidigare år.

-Det är en årgång där vinerna verkligen speglar hur man arbetat i vingården, avslutar Michele.

År 2015 var tvärtom. Perfekt väder, varmt, torrt, lagom med regn och stora temperaturskillnader mellan dag och natt. En nästintill perfekt befruktning gav extremt mycket druvor av utmärkt kvalitet.

-2015 är en årgång alla vinproducenter drömmer om, säger Martino Manetti.

Tasting Montevertine and Monterapini
Tasting Montevertine and Monterapini, copyright A Johansson

Vinerna

Pian del Ciampolo 2015 IGT, Montevertine 

Montevertines basvin, där man använder de druvor som inte används till toppvinerna. Man inkluderar även il torchiato, pressvinet. Kvalitén på vinet säger mycket om hur man arbetar. Ribban ligger med en gång högt. Mörka fruktiga aromer, bigarråer, lätt örtig ton, bra struktur med fina rustika tanniner som biter till och en syra som kräver mat.

Monteraponi Chianti Classico 2015

Intensiv vacker rubinröd färg. Körsbär, rena och fruktiga aromer med inslag av apelsinskal. Eleganta tanniner och hög syra som gör vinet så där typiskt lättdrucket och matvänligt som en bra Chianti Classico bör vara.

Montevertine 2014 IGT

Även här elegans ledordet. Lena tanniner som är helt annorlunda från basvinet Pian del Ciampolo där man även hade med pressvinet. Därmed en helt annan typ av tannin som är len som silke. Här finns körsbär, krydda, och en syra som lyfter mot slutet.

Monteraponi wines
Monteraponi wines, copyright A Johansson

Chianti Classico Riserva il Campitello, 2014, Monteraponi

Här visar man att även ett tufft år som 2014 går det att göra riktigt bra viner. Il Campitello kommer från en enstaka vingård som är över 40 år gammal. Det är gjort på sangiovese, colorino och canaiolo. Ett smalare vin med medelkropp, elegant med blommiga aromer som rosor och violer, inslag av fänkål och örter. Sangiovesedruvans körsbärskarakär övervakar i bakgrunden. En favorit!

Baron d´Ugo 2013, Monteraponi

Monteraponis toppvin är Baron d´Ugo som kommer från en vingård på 570 meters höjd i sydsluttning. Man producerar vinet endast bra år. Det är ett vin som visar sig efter hand. Komplexitet. Lager på lager. Mycket tanniner som ger liv, bra kropp, kryddigt, vitpeppar, lätt läderton, frukt som bär upp, en vibrerande syra. Ett vin att ta fram för ett speciellt tillfälle.

Montevertine wines
Montevertine wines, copyright A Johansson

Le Pergole Torte 2014, IGT, Montevertine

Ett av Toscanas mest kända viner med de igenkännbara etiketterna med kvinnliga porträtt. Det var många som undrade om man skulle göra ett Pergole Torte ett så pass svårt år som 2014.

-Jag säljer bara viner som jag tycker om och som jag skulle dricka själv, berättar Martino Manetti. En av anledningarna till att vi ville anordna den här lunchen var för att visa att det gick att göra bra viner även 2014, fortsätter han.

Le Pergole Torte 2014 är väldigt aromatiskt, frukt, rosor och blommigt. Lätta eleganta tanniner. En syra i bakgrunden som följer resten som en upplyftande ryggrad. Allt är i balans men en nyans lättare än vad le Pergole Torte kan vara ett mindre svårt år.

Under lunchen provade vi samma viner men från 2006.

-Vi valde 2006 för att det är en så bra årgång och så goda viner, säger Martino.

Det går inte annat än att hålla med.

Mer om Monteraponi: monteraponi.it

Mer om Montevertine: montevertine.it

Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal och hon är passionerat intresserad av allt italienskt. Hon kom till Italien för att läsa statskunskap och blev kvar.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Chianti och Toscana är både spännande och vackert. Goda viner, härlig mat och underbara landskap. Upplev det på plats på en vinresa till Toscana med BKWine. Med Åsa som guide!

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor som räcker länge. BKWine vinresor.[/box]

 

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?