Come si mangia l´olio! Hur man äter olivolja! – En ny bok.

Dela / gilla:

Come si mangia l´olio är titeln på en ny bok som precis kommit ut i Italien. Boken innehåller recept från sex stjärnkockar: Gaetano Simonato (Tano Passami l’Olio, Milano), Vito Mollica (Il Palagio, Firenze), Lino Scarallo (Palazzo Petrucci, Napoli), Guido Havercock (La Tavola di Guido, Castellina in Chianti), Oliver Glowig (Ristorante Oliver Glowig, Roma), Pietro Leemann (Joia, Milano) och pizzabagaren Vincenzo Capuano (Rossopomodoro Lab, Milano).

Boken är full av information och fina bilder. Författarna är tre passionerade olivoljeälskare (extra vergine, vad annars?) Marco Provinciali, Andrea Leonardi och Filippo Falugiani.

-Alla recept är skapade med en specifik olivolja som utgångspunkt. Vi vill att olivoljan ska vara huvudingrediens för en gångs skull, säger Marco Provinciali.

Det är en bok i stort format som kommer att distribueras till italienska stjärnrestauranger.

Come si mangia l'olio olive oil recipes
Come si mangia l’olio olive oil recipes, copyright A Johansson

-Det stora formatet gör att den inte får plats i bokhyllan och måste ligga framme, plus att det syns om man kastar den i papperskorgen, skojar Andrea Leonardi.

Texterna är skrivna både på engelska och italienska.

-Idag har vi tillgång till olivoljor av en kvalitet som vi aldrig sett tidigare. Vi har kunskap och teknik både ute på fält och under den viktiga pressningen som gör det möjligt att producera olivoljor av extremt hög kvalitet. Men konsumenten vet fortfarande alldeles för lite om skillnaderna mellan olika olivoljor. Tanken är att med hjälp av mästerkockar sprida kunskap säger Filippo Falugiani.

Pietro Leemann kock och ägare till restaurang Joia i Milano, Italiens enda vegetariska restaurang med en stjärna i Guide Michelin, bidrar med ett recept i boken.

Come si mangia l'olio authors (L): Andrea Leonardi, Marco Provinciali and Filippo Falugiani, and Joia chef Pietro Leeman (R)
Come si mangia l’olio authors (L): Andrea Leonardi, Marco Provinciali and Filippo Falugiani, and Joia chef Pietro Leeman (R), copyright A Johansson

-Fett i mat är en bro mellan smaker. Det är viktigt att det fettet är nyttigt precis som en riktigt bra olivolja som har mycket vitaminer och antioxidanter.

I Italien finns det fler än 600 hundra olika olivsorter som precis som druvsorter har olika smaker och dofter. Genom att använda olika sorters olivolja från olika platser i Italien kan man förändra en maträtt.

-Italien förknippas med tomater och mozzarella, men egentligen om man tänker efter är det olivoljan som gör skillnad. För ost och tomater finns i andra länder än Italien. Däremot är det nog ingen som kan slå en riktigt god italiensk olivolja extra vergine avslutar Pietro Leemann.

Come si mangia l´olio, Edizione Polistampa, pris circa 32 euro

Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal. Åsa skriver regelbundet om vin och mat i svensk och italiensk press och även online.

Come si mangia l'olio
Come si mangia l’olio, copyright A Johansson

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?