Garnachas de Gredos, ett vindistrikt inte långt från Madrid

Dela / gilla:

Gredos. Det är inte en felstavning av ”Credos” (trosbekännelserna) eller ett lustigt uttal av ”Speedos”, snarare ett hisnande naturskönt bergsområde en och en halv timmes bilfärd väster om Madrid som kallas Sierra de Gredos. I detta nya trendiga område, med gamla vinstockar med garnacha och den lokala gröna druvan Albillo Real, har en ny generation tagit över. De flesta arbetar ekologiskt, använder stora ekfat tillsammans med de traditionella lerkrukorna kallade Tinajas och använder naturlig jäst. Nischade viner som blivit populära i Spanien och bland nördigare vinälskare i USA och England.

Byarna El Tiemblo, El Barraco och Cebreros består av tysta skogar och ängar, mycket branta jordar med granit, skiffer, grus, sand och ett varmt inlandsklimat inklämt mellan 650-1200 meters höjd. Vinerna regleras av spanska vinlagar, i Vinos de la Tierra de Castilla y León. Gredos sträcker sig in i tre provinser: Ávila (alla märkta VDT C y L), Madrid (D.O. Vinos de Madrid), Toledo (D.O. Mentrida).

Alberche-dalen i söder har en jordmån som består av granit och sand. I den västra delen av dalen har man störst inflytande från de höga bergen med stora temperaturskillnader mellan dag och natt och man undviker även de regn som drar in från norr och söder. Skifferjordar existerar vid El Tiemblo, Cebreros och El Almendral men är mindre svart än i Douro på grund av större mängder järn, fältspat och gulbrun granit.

Garnacha-druvan som växer här är annorlunda jämfört med den i södra Frankrike och sydöstra Australien eftersom här ger den ger viner med högre syra och mer tanniner. Det beror till stor del på högre höjder och den fattiga granitrika jorden. Olika kloner av Garnacha finns även i det rustika Gredos-området precis som i andra regioner.

Old grenache vine
Old grenache vine, copyright BKWine Photography

”Skillnaden mellan garnacha här och det människor i USA förväntar sig att den ska vara är en stor en utmaning,” berättar Wendy Vallaster från New Spain Wine, en kanadensare som är bosatt i Gredos sedan många år. ”De gamla vinstockarna som odlas på höga höjder ger den förväntade höga alkoholen, vi är i centrala Spanien med massor av sol, men också högre syra och mer tanniner på grund av höjden och den mycket magra jordmånen. ”Skördarna tar vid i slutet av september och pågår fram till den tredje veckan i oktober. Skördetiden kan variera från år till år men med dominansen av gamla vinstockar är detta ett mindre problem jämfört med många andra vinregioner.

Traditionellt gjorde man vin med naturlig jäst och okontrollerad jäsning i tinajas som var nedgrävda till tre fjärdedelar. De låga temperaturerna och de konformade lerkrukorna skapar perfekta förutsättningar för dekantering och ett naturligt sätt att klara vinet.

För Vallaster och hennes livs- och affärspartner Javier Arauz, handlar lagringen av dessa viner inte om att få fram frukten efter att ha förlorat tanniner, utan snarare om att få fram tertiära egenskaper som skog- och växtdofter under fem år efter skörd. De högre höjderna och den nordliga exponeringen, som i El Tiemblo och Peña Caballera, får man fram det bästa hos Garnacha. ”Samarbetet mellan producenter här är ovanligt starkt för Spanien”, det förklarar i viss mån likheten mellan vingårdarnas vinframställningmetoder.

Efter att ha letat efter en egendom i flera år på den spanska sydkusten och efter mycket byråkratiskt krångel, tog en affärsresa dem till denna vackra region år 2010. ”Efter några telefonsamtal fick vi nys om vårt framtida hem.” Det var en tidigare elev på the Wine Academy of Spain och elev till Arauz, Daniel Ramos, som berättade om sin avsikt att göra vin i Gredos. Efter att ha arbetat i Extremadura, Madrid, och slutligen med Telmo Rodriguez, är han nu den producent i Gredos som de är mest bekanta med.

An old grenache vine
An old grenache vine, copyright BKWine Photography

”De flesta producenter exporterar sina viner”, säger Arauz. ”Deras unika stil av garnacha har fått mycket uppmärksamhet i Spanien, USA och Storbritannien. Garnachas de Gredos är ett projekt för dem som vill göra terroirdrivna viner på ett naturligt sätt med Vinos de Cebreros som är ett embryo till en ny DO ”

Den ”Garnacha de Gredos-kvalificeringen föreskriver att alla garnacha- och albillo-druvor måste vara ekologiskt odlade, plöjning görs för att ta bort ogräs och ge jorden näring helst med hjälp av hästar när det är möjligt.

Vinproducenten Fabio Bartolomei är gruppens kassör. ”På grund av de druvsorter, bergen och jordmånen som finns här gör detta till en gömd skatt i en ännu oupptäckt region. Även lokalbefolkningen som gör söta viner på 17% är inte medvetna om dess potential.” Han fortsatte med att förklara sambandet mellan det nysatsande kooperativet i El Tiemblo som han delar med Ramos, till tragedin i detta område från igår till idag. ”Bulkvinsproduktionen i det här området håller på att försvinna. Med välstånd vill människor ha viner som speglar ett visst terroir, och dessa konkurrerar med billigare och mer lättdruckna bordsviner.”

Områdets mest kända namn är Jiménez-Landi och varumärket Telmo Rodriguez Pegaso men tillsammans med Bartolomei finns det många andra som jag kommer att rapportera om i min nästa artikel.

”Monte bajo” är den term som beskriver de vilda örter – timjan, lavendel, den inhemska jara, besläktad med Frankrikes ”garrigue”- som påverkar vinerna både till doft och smak. Det är naturligt att man använder dessa örter för att smaksätta det lokala druvdestillatet tillsammans med enbär.

Ibland skapar de höga alkoholhalterna problem då de vita vanligtvis ligger på 14%, och de röda 14-15,5%. Lågt pH stöter man på emellanåt hos både vita och röda. De röda vinerna har mycket tanniner och med en pH-nivå för Gredos Garnacha på 3,3-3,4. Närvaron av mycket tanniner och alkohol skapar en diskussion om den mest rimliga serveringstemperaturen.

De högre nivåerna av tannin och syra mildrar de normalt höga alkoholhalter som Garnacha ofta kommer upp i och ger en balans till Gredos Garnachas som man sällan når på andra platser i världen.

Min andra del av den här artikeln kommer att fokusera på enskilda producenter.

Läs den andra artikeln in denna serie om två om Garnachas de Gredos, som handlar om några av de mest spännande producenterna i Garnachas de Gredos.

David Furer är en amerikansk vinskribent. Artikeln har tidigare publicerats i en något annorlunda variant på San Francisco Wine Schools blogg.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Spanien är ett av de mest spännande vinländerna idag. Det händer mycket här. BKWine har ingen vinresa just nu till Garnachas de Gredos. Däremot kan du komma med till två andra spännande vindistrikt i Spanien; på vinresan till Katalonien med Priorat och även på vinresan till klassiska och moderna Rioja.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

”World’s Top Wine Tours”! BKWine vinresor.

[/box]

 

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?