Corton-Charlemagne 2014, 2006, 2001, från Bonneau du Martray

Dela / gilla:

Den största grand cru-vingården i Bourgogne är Corton-kullen. En av de största vingårdsägarna på Corton-kullen är Domaine Bonneau du Martray, som ligger i byn Pernand-Vergelesses. De äger 11 ha, där 9,5 ha chardonnay används för att producera Corton-Charlemagne och 1,5 ha pinot noir används för att producera röd Corton. Enbart dessa två grand cru-klassade viner produceras.

Alldeles nyligen såldes en majoritet av domänen till den amerikanske miljardären Enos Stanley Kroenke, som också äger vinproducenten Screaming Eagle i Napa Valley och är den största aktieägaren i fotbollsklubben Arsenal. Säljare var familjen Le Bault de la Morinière, som ägt domänen sedan utförsäljningarna efter franska revolutionen och som fortfarande kommer att behålla en ägarminoritet.

Domaine Bonneau du Martray Corton Charlemagne grand cru
Domaine Bonneau du Martray Corton Charlemagne grand cru, copyright BKWine Photography

Bonneau du Martray producerar en välrenommerad och mycket klassisk Corton-Charlemagne, som regelbundet dyker upp i Systembolagets sortiment. Det betyder en vit bourgogne som är stram för en grand cru i Côte d’Or, med markerad mineralitet och syra och i en stil som oftast är tuff som ung, samtidigt som det finns intensitet i aromerna och en tydlig elegans.

Min åsikt är att detta är viner som bör få ett antal år i källaren för att nå en trevlig drickmognad. Om man gillar utveckling kan faktiskt 10-15 års ålder vara bra att sikta på, om man har tålamodet… Klassisk Corton-Charlemagne behöver ofta mer tid än viner som heter Montrachet i efternamn, för att komma till sin fulla rätt.

Den senaste årgången lanseras på Systembolaget 20 januari.

I och med Corton-Charlemagnes profil är det särskilt trevligt att det alltid brukar släppas en äldre årgång samtidigt som den senaste årgången. Denna gång är det årgång 2006, och det dyker upp lika många flaskor av den som av den senaste årgången 2014! Importören Tryffelsvinet bjöd i höstas in till provning av de aktuella årgångarna, och en ytterligare referensårgång.

The Corton hill with its vineyards
The Corton hill with its vineyards, copyright BKWine Photography

Provade viner

Corton-Charlemagne Bonneau du Martray 2014

1195 kr, lanseras 20/1, 72 fl.

Doft med vita blommor, lite hyacint, parfym, citrus, en del grönt äpple, mycket snyggt inbunden fat-ton. I sitt unga skick en relativt diskret men ren och mycket elegant doft.

Smak med bra koncentration, citrus, hög syra, mineral, lång grön-äpplig eftersmak. Ung, kommer definitivt att utvecklas, 92+ p.

2014 räknas som en riktigt stor årgång för de vita vinerna i Bourgogne. Denna årgång av Bonneau du Martray är fruktigare i smaken och mindre syra- och mineraldominerad än 2013, vilket följer årgångsstilen i stort. Detta ändrar inte på att 2014 definitivt behöver mer tid att blomma ut!

Corton-Charlemagne Bonneau du Martray 2006

1275 kr, lanseras 20/1, 72 fl.

Kraftig, fruktig, elegant och balanserad doft med begynnande utveckling. Doften visar upp citrus, mogna päron, en del honung och mineral. I smaken finns citrus, päron, en antydan till tropisk frukt, bra syra, riktigt bra mineralton, lätt kryddton och en mineraldominerad eftersmak. Vinet befinner sig i ett stadium mellan ungt och fullt utvecklat och funkar riktigt bra nu, 94 p. Klart bäst av de tre som visades upp.

2006 är en årgång som är rätt kraftig och drar åt det varma hållet i Bourgogne. Det innebär att det här vinet är lite mer moget än vad andra Bonneau du Martray brukar vara vid 10-11 års ålder. Vingårds- och producentstilen bidrar å andra sidan med ovanligt mycket mineraltoner och elegans för en kraftig och varm årgång. En mycket trevlig kombination!

Corton Charlemagne Bonneau du Martray 2014 2006 2001
Corton Charlemagne Bonneau du Martray 2014 2006 2001, Copyright T Eriksson

Corton-Charlemagne Bonneau du Martray 2001

Finns i Tryffelsvinets restaurangsortiment och tillgänglig för privatimport.

Här fanns utvecklade toner som liknar de man brukar hitta i chablis och champagne med påtaglig ålder, med gula och bokna äpplen, lite kakao och lera, lätt nötiga toner, men även citrus, klar elegans och ett nötigt intryck. I den strama smaken fanns äpple, mineral, hög syra, viss kryddton, samt en eftersmak med grapefrukt och mineral.  Fullt utvecklad i doften, stram smak, 91-92 p?

Även vid motsvarande provning förra året fick vi prova en 2001:a, men den flaskan framstod som betydligt yngre och mer citrustonad och gjorde ett starkare intryck. Jag gav den då 93-94(+) p och ansåg att den fortfarande hade utvecklingspotential. Likheten mellan dem är däremot en hög syra och en sval stil.

Tomas Eriksson är en av skribenterna på BKWine Magazine. Han är aktiv i vinföreningen AuZone i Stockholm och i Munskänkarna, där han ibland håller vinkurser. Tomas driver också en egen blogg under namnet Vintomas.

Läs tidigare artiklar om Bonneau de Martray:

Läs mer: Läs mer om bourgognes viner i vår nya bok: Bourgogne, vinerna, distrikten, producenterna.

[box style=”rounded” border=”full”]

Det finns viner på många olika nivåer i Bourgogne. Allt från mycket exklusiva till mycket överkomliga. Kanske det mest spännande är att hitta de som är extra bra och rimligt prissatta. Det är framför allt sådana producenter som du får träffa på en vinresa till Bourgogne med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Resor som tar med dig till vinupplevelserna. BKWine vinresor.[/box]

Pinot Noir in a grand cru vineyard in Corton
Pinot Noir in a grand cru vineyard in Corton, copyright BKWine Photography
The Aloxe-Corton village in Burgundy
The Aloxe-Corton village in Burgundy, copyright BKWine Photography
The Corton hill in Burgundy with its vineyards
The Corton hill in Burgundy with its vineyards, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?