Chateau Latour – prestigeslott i Bordeaux blir ekologiskt | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Ekologiskt blir mer och mer populärt. Till och med ultra-traditionalisterna i Bordeaux gör det.

Kör norrut från Bordeaux på Médoc-halvön och du kommer att passera ett antal kända vinslott. Så fort du har passerat gränsen mellan Saint Julien och Pauillac kommer du att se ett av de mest kända, Château Latour. Slottet självt är dock dolt bakom träden. Vad du ser från vägen är det berömda tornet, ”la tour”, som nästan, men inte exakt, ser ut som på etiketten. Det livslevande tornet är ett duvslag från 1700-talet.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Top Bordeaux Château Latour Goes Organic”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Liksom många andra Médoc-slott går Latours historia tillbaka till 1700-talet. Den nuvarande ägaren, Francois Pinault, en av de rikaste personerna i Frankrike, köpte slottet 1993.

Chateau Latour tower and vineyard, Bordeaux
Chateau Latour tower and vineyard, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Château Latour är en Premier Grand Cru Classé 1855, den högsta klassificering i Bordeaux och den mest prestigefyllda vinklassificeringen i Frankrike och världen. Bara det faktum att man har denna klassificering gör att Château Latour kan ta ut extremt höga priser för sitt vin. Och konsumenterna är beredda att betala dessa höga priser tack vara klassificeringen. Naturligtvis är detta ett vin av hög kvalitet, det är ingen tvekan om det. Men ändå måste man uppskatta den historiska betydelsen och prestigen av 1855 års klassificering om man ska förmå sig till att betala vad det kostar.

Latour är kanske höjden av lyx och prestige men det är inte ett slott som vilar på sina lagrar. Det nyaste projektet är att omvandla en stor del av vingården till ekologisk vinodling.

Château Latour ligger cirka 60 kilometer från Bordeaux, i kommunen Pauillac. Vinrankorna växer i en grusig jord som är stenig och väldränerad. Det tjocka gruslagret är särskilt väl lämpat för cabernet sauvignon.

Chateau Latour barrel cellar, Bordeaux
Chateau Latour barrel cellar, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Slottet gör tre olika viner. Det så kallade grand vin, alltså Château Latour, ett andra vin som heter Les Forts de Latour och ett tredje vin som helt enkelt kallas Pauillac. Château Latour kommer från den ursprungliga delen av vingårdarna, som kallas l’Enclos. Detta är den mest prestigefyllda delen av vingården där vinrankorna har en fin utsikt över havsviken Gironde. Traditionen i Bordeaux säger att vinstockar med utsikt över vattnet gör det bästa vinet. Närheten till vattnet ger faktiskt en något högre temperatur och hjälper druvorna att få en bra mognad. L’ Enclos är cirka 45 hektar av totalt 88 för hela slottet.

Druvsorterna är 75 % cabernet sauvignon, 23 % merlot, 1 % cabernet franc och 1 % av petit verdot. Planteringstätheten är hög, 10 000 vinrankor per hektar. Varje år ersätter man ett visst antal döda vinrankor. Dessa unga vinstockar märks upp och behandlas separat. De skördas separat och de används inte i slottsvinet tills de är minst 10 år odling sedan 2015.

L’Enclos är nu under “konvertering till ekologisk odling, sedan 2015. Det tar tre år att bli certifierad så det innebär att vi 2018 kommer att se den första ekologiska Château Latour. Endast koppar och svavel, blandat med olika växtextrakt, används för att bekämpa sjukdomar i vingården. I stället för insekticider använder man sexuell förvirring. Endast organiska gödning används när det behövs och ingen herbicider.

Chateau Latour vat hall, Bordeaux
Chateau Latour vat hall, Bordeaux, copyright BKWine Photography

66 personer arbetar heltid på slottet och ytterligare 100 personer kommer till skörden. För att vara säker på att endast perfekta druvor läggs i jästanken har man tre manuella sorteringsbord. Gallring sker både innan och efter avstjälkningen.  Latour använder ingen optisk sorteringsmaskinen, annars den senaste trenden i Bordeaux.

Själva vineriet är i en separat modern byggnad. Här finns mer än 60 rostfria ståltankar, några små, några större. Vinmakaren tycker om rostfritt stål. Det är lätt att kontrollera temperaturen och tankarna är lätta att rengöra. De olika vingårdsplättarna vinifieras separat.

Eklagringen börjar i december. Château Latour läggs i nya fat gjorda av ek från Allier och Nièvre, skogar i den centrala delen av Frankrike. Slottet jobbar med 11 olika tunnbindare. Detta är viktigt för vinmakaren eftersom alla tunnbindare har sina egna stilar.

Chateau Latour, Bordeaux
Chateau Latour, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Vinet tillbringar sex månader i förstaårskällaren där det också kommer att genomgå den malolaktiska jäsningen. Faten smakas av regelbundet och vinmakaren bestämmer blandningen för slottsvinet, för andra vinet och för tredjevinet. Han beslutar om pressvinet ska inkluderas eller inte. Vinet flyttas sedan till den magnifika andraårskällaren där det kommer att tillbringa 10-13 månader. Totalt förflyter runt 22 månader innan vinet tappas på flaska. 2014 buteljerades i juni i år. Under lagringen dras vinet om regelbundet, var tredje månad. Vid behov toppar man också upp för att kompensera man också för avdunstning. Till slut klarar man vinet traditionellt med äggvitor, 5-6 stycken per fat.

Château Latour är ofta ett skolexempel på en cabernet sauvignon. Inte undra på, nästan 90 % av vinet är gjort av denna druva. Det är ett kraftfullt vin i sin ungdom, med dofter av cederträ och mörka bär. Ännu mer kraftfullt blir det tack vare den långa lagringen på nya ekfat. Det är fullmatat med frukt och tanniner och det håller sig ungt i minst 10 år. Detta är ett vin man verkligen bör vänta på i 10-15 år eller längre om man vill. Det behöver tid för att visa vad det kan. Just nu finns årgång 2005 (11 900 SEK) och 2006 (6 700 SEK) på Systembolaget.

Chateau Latour vineyards with river view, Bordeaux
Chateau Latour vineyards with river view, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Les Forts de Latour är visserligen ett så kallat andra vin, men det är ett vin som står helt och hållet på egna ben. Här har man enbart 50 % ny ek men det varierar lite beroende på årgången. Andelen merlot är lite högre än för Château Latour, omkring 25-30 %. Alla årgångar är olika naturligtvis, men Les Forts de Latour kombinerar ofta koncentration med elegans och en viss lätthet i stil och väldoftande aromer. Pris i Frankrike, ca 350-500 € .

Tredjevinet Pauillac de Château Latour har ofta omkring 60 % merlot och resten cabernet sauvignon. Det är ett ganska mjukt och fruktigt vin som är drickvänligt även i sina yngre år. Pris i Frankrike, ca 80 €.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Top Bordeaux Château Latour Goes Organic”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Att prova olika årgångar är spännande och lärorikt. Det får du chansen att göra på en lyxig gourmet och vinresa till Bordeaux med BKWine i maj.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Unika upplevelseresor med vin. BKWine vinresor.[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?