Kvalitetsvin för välgörenhet i Skåne, ett svensk-italienskt vin-projekt

Dela / gilla:

Nordic Sea Winery ligger i den vackra lilla kuststaden Simrishamn. Där slutbehandlas en stor del av de viner som säljs i Sverige, anläggningen ägs av en av Sveriges största vinimportörer, Oenoforos. Nu börjar en ny etapp för NSW. Tidigare har man transporterat färdigjästa viner från vindistrikten och sedan slutlagrat och blandat dem i Simrishamn. Nu startar ett projekt om att även jäsa vinerna i Simrishamn, dvs göra hela processen från A till Ö, utom att odla vinerna förstås. BKWine Magazines reporter Ola Öhlund var på plats när den första leveransen av druvor anlände för sortering, krossning och jäsning.

Detta är första avsnittet i en serie om två. Del två, om själva skörden, kan du läsa här: Det galna svenska vin-projektet, greken, tysken och italienaren | Per på Forbes.

Nu går startskottet för den senaste satsningen vid Nordic Sea Winery utanför Simrishamn. Vindruvor hämtas från Toscana och vinifieras på plats i Skåne. Ambitionen är att producera ett högkvalitativt vin som tilltalar den kräsne konsumenten. Bakom satsningen ligger ägaren till Nordic Sea Winery, Takis Soldatos, som också äger Oenoforos. Totalt kommer cirka sextusen flaskor att produceras. De färdiga vinerna kommer att auktioneras ut och överskottet från projektet kommer att skänkas till välgörenhet.

Oak and terracotta amphora fermentation vats
Oak and terracotta amphora fermentation vats, copyright O Ohlund

Druvorna skördas för hand i två ekologiskt odlade vingårdar utanför byn Cortona i östra Toscana. Vingårdarna har olika exponering mot solen vilket påverkar druvornas mognad. Den ena vingården ligger i söderläge medan den andra ligger mer skymd bakom en kulle.

Den ansvarige vinmakaren Gerd Stepp berättar att ”druvorna i den mer sydligt exponerade vingården mognar upp till två veckor innan druvorna i den andra vingården vilket påverkar det färdiga vinets karaktär”.

Druvorna från de båda vingårdarna jäser separat och blandas sedan i lämpliga proportioner till det färdiga vinet. Den druvsort som man använder är syrah. Det är en relativt ovanlig druvsort i Toscana. ”Vi ville inte använda regionens stora druva sangiovese eftersom vi inte vill jämföras med regionens viner”, förklarar Takis Soldatos. Efter skörd transporterades druvorna väl kylda på lastbil från Toscana till vineriet i Skåne. Genom att kyla druvorna hålls de fräscha under den långa transporten.

The grapes have arrived from Tuscany
The grapes have arrived from Tuscany, copyright O Ohlund

Nordic Sea Winery är framförallt kända för produktionen av några av Systembolagets storsäljare som Umbala och Zumbali Chenin Blanc. Modellen har varit att producera vinerna i närheten av platsen där druvorna skördas. Det färdiga vinet transporteras sedan till Simrishamn för slutbehandling och tappning på box eller butelj.

I och med detta projekt tar nu Nordic Sea Winery ett steg till och börjar producera vin från druvor på plats i Simrishamn.

Efter noggrann sortering av druvorna där skräp och omogna eller mögelangripna druvor sorteras bort jäser druvorna både på ekfat och på amfora. Ambitionen är att utvärdera vad som fungerar bäst och sedan blanda vin från de olika jäskaren till den färdiga produkten. På så sätt får vinmakaren större frihet att skapa det färdiga vinet.

Sorting of the grapes
Sorting of the grapes, copyright O Ohlund

Målsättningen är att skapa ett stramt och tanninrikt vin som är byggt för att lagras. Flaskorna kommer att prydas med motiv skapade av konstnärer från Toscana och Skåne. Förhoppningen är att vinerna ska bli samlarobjekt.

Efter vinifiering kommer vinerna att lagras på ekfat i åtminstone 18 månader, kanske upp till två år. Planen är att de sedan ska säljas på en välgörenhetsaktion där intäkterna går till ett projekt om östersjön. Men du måste alltså vänta ända till 2018 innan du kan lägga ett bud på någon av flaskorna.

Ola Öhlund skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige

Not: Nordic Sea Winery i Simrishamn är öppet för besökare. Man kan äta lunch, prova vin, och förstås även besöka vinanläggningen. Mer information: nordicseawinery.se.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Och om du vill se hur det går till i Toscana så kan du komma med på en vinresa och matresa till Toscana med BKWine.

Res till världens vindistrikt med specialisterna på vin och experten på vinresor.

Genuina vinresor, för vinälskaren. BKWine vinresor.

[/box]

Putting the grape bunches on the feeder to destemming
Putting the grape bunches on the feeder to destemming, copyright O Ohlund
Closing the fermentation vat
Closing the fermentation vat, copyright O Ohlund
Gerd Stepp, the winemaker, giving instructions
Gerd Stepp, the winemaker, giving instructions, copyright O Ohlund
Filling an amphora with grapes
Filling an amphora with grapes, copyright O Ohlund

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?