Piemontes vita viner; värda att upptäckas!

Dela / gilla:

35 % av Piemontes vin är vitt

Vi är nu på den tredje delen av vår lilla serie om Piemonte. Jag har i de tidigare artiklarna om Piemonte gått igenom de röda vinerna med ett fokus på de viner som är gjorda på druvan nebbiolo. Detta är utan tvekan druvan med stort D i Piemonte. Vi har även pratat en del om barbera som är en druva som ger mer vardagliga viner och därmed står för en stor del av produktionen.

Det finns även andra intressanta röda druvor, dolcetto till exempel. Men om man tittar förbi allt det fantastiska röda som produceras här så finns det en förvånansvärt stor spridning av olika gröna druvor i denna region. Totalt är faktiskt ca 35 % av de odlade druvorna i Piemonte gröna.

Läs alla artiklar i serien om tre om Piemontes viner:

Moscato d'asti in the bottle
Moscato d’asti in the bottle, copyright BKWine Photography

Moscato d’asti

Det kanske mest kända vita vin som kommer från Piemonte är det mycket lätta och mousserande vinet moscato d’asti. Alkoholhalten är ofta förvånansvärt låg och sötman är ofta ganska väl tilltagen. Mocasto från Asti kan göras i två olika former, frizzante är det lättaste med låg alkoholhalt, ofta runt 5 % till 7 %. Vinet jäses i en trycktank och koldioxiden bidas således vid den första jäsningen och inte, som i Champagne, under en andra jäsning i flaskan. Detta ger inte ett speciellt högt tryck av kolsyra och en frizzante ligger under 2,5 bar. Spumante har högre alkoholhalt och även en högre mängd kolsyra, vilket resulterar i ett tryck på över 3,5 bar.

Ryktet för dessa viner har under lång tid varit ganska lågt men på senare år har kvaliteten i vissa fall tagit rejäla steg framåt. Samtidigt har mer fokus lagts på vad vinerna är bra på att lyfta fram och jag kan tycka att de passar mycket bra till lite kryddstarkare mat.

Pressure gauge on a spumante tank
Pressure gauge on a spumante tank, copyright BKWine Photography

Cortese

Nästa vita druva är cortese. Denna druva har fått sin ryktbarhet från de viner som produceras i Gavi. Här kan cortese ge viner som i många fall återfinns bland de dyraste vita viner som produceras i Italien. Vinet måste innehålla minst 85 % cortese men det vanliga är 100 %.

Dessa viner har ofta en ton av citrus och tydligt markerad syra.  Den tydliga syran gör att avkastningen måste hållas nere eftersom det annars finns risk för att vinet blir för lätt. Det kan göra att syran tar över och vinet känns obalanserat. Med lite tid kan dessa vin utveckla en mer honungslik ton.

Mountain view and vineyards in the Piedmont
Mountain view and vineyards in the Piedmont, copyright BKWine Photography

Arneis

Arneis är den vita druvan i Roero och är mycket aromatisk. Jag kan tycka att den blir som en blandning av sauvignon blanc och gewurztraminer. Traditionellt har arneis används för att mjuka av den i många fall för tuffa nebbiolodruvan. Men liksom många andra lokala druvor har arneis på senare år påbörjat en resa till att bli en populär vitvinsdruva. I Roero ska de vita vinerna innehålla 100 % arneis. Tyvärr är denna druva svår att få tag på i Sverige, det finns ett fåtal i beställningssortimentet. Under Piemonte provningen fanns det dock ett par intressanta viner att prova.

Bel Colle

Hade med en Roero arneis från 2014, Bel Colle Roero Arneis DOCG 2014. Vinet var mycket fruktigt och hade en hel del blommiga toner. Det fanns även en del krusbär. Syran var relativt låg. Jag tyckte vinet var väldigt roligt att prova. Kanske inte det godaste jag druckit men absolut annorlunda och väl värt att prova om du får chansen. 83 p.

Malvirà

Hade även de med en Roero arneis årgång 2014, Malvirà Roero Arneis DOCG 2014. Detta vin hade en otroligt blommig doft. Syran var även här ganska låg och slutet visade en del sötma. Ett vin som skulle kunna passa mycket bra på sommaren. 80p

Wine cellar with barrels in Piedmont
Wine cellar with barrels in Piedmont, copyright BKWine Photography

Favorita, erbaluce, chardonnay med flera

Listan på druvor tar inte slut här. Favorita är en annan druva som odlas i Piemonte och kan användas både som en bordsdruva och för att producera vin. Favorita är mycket lik vermentino men de anses ändå vara skilda druvsorter. Favorita ger ofta mycket lätta viner med en svag doft av päron.

Erbaluce är ytterligare en vit druva som odlas här. Den mycket höga syran gör den bra för framställning av dessertviner vilket manifesteras i Erbaluce di Caluso.

Chardonnay odlas också och kan fås i alla möjliga former. Det finns även en del andra druvor som odlas i mindre utsträckning.

Tobias Karlsson skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige

Är du nyfiken på att veta mer så kan du läsa BKWines alldeles nya bok om Piemontes viner.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Piemonte har en mängd spännande viner, med Barolo och Barbaresco i toppen på pyramiden, men även en härlig gastronomi. Upptäck både maten och vinerna på en vinresa till Piemonte med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

De bästa vinresorna man kan tänka sig. BKWine vinresor.[/box]

Mountain view in the Piedmont
Mountain view in the Piedmont, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?