Vinnande brasilianska viner från Vale dos Vinhedos | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Så här i olympiska tider är det värt att understryka att Brasilien också är ett intressant vinland, om än ganska litet än så länge. I förra artikeln introducerade jag de brasilianska vindistrikten. De flesta kvalitetsproducenter i Brasilien ligger i Vale dos Vinhedos i södra delen av landet, på gränsen Uruguay. En del gör inte bara vin utan har också hotel och restaurang.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Winning Brazilian wines from Vale dos Vinhedos”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Här är några att hålla utkik efter:

Casa Valduga

Casa Valduga utanför Bento Gonçalves har en tjusig pousada, den portugisiska motsvarigheten till en spansk parador, med snyggt inredda rum och en restaurang som serverar brasilianska och italienska specialiteter. Det italienska arvet är mycket påtagligt i regionen. Casa Valduga drivs av familjen Valduga.

Vinanläggningen är helt ny och mycket modern med datastyrda och temperaturkontrollerade ståltankar. Valduga har även sitt eget välutrustade laboratorium. De mousserande vinerna är en viktig produkt; deras espumante-källare är den största för mousserande vin i Sydamerika. Här nere sker den andra jäsningen vid 12-14 grader, vilket ger bra aromer och längd till det färdiga vinet, menar Juarez Valduga. Vinerna ligger här på sin fällning i minst två år. Man har en lagringskapacitet på en miljon flaskor mousserande vin. Valdugas mousserande viner görs på pinot noir och chardonnay. Daniel Dalla Valle, Valdugas vinmakare, har provat riesling också, men blev inte övertygad.

De stilla vinerna görs på bland annat chardonnay, cabernet sauvignon, ancelotta, en italiensk druva och den nya franska druvan marselan som Daniel är mycket nöjd med.

www.casavalduga.com.br

The barrel ageing cellar at Casa Valduga in Brazil
The barrel ageing cellar at Casa Valduga in Brazil, copyright BKWine Photography
Vineyards at Casa Valduga in Brazil
Vineyards at Casa Valduga in Brazil, copyright BKWine Photography

Pizzato Vinha & Vinhos

Något av en kontrast blir det att komma till Pizzato Vinha & Vinhos som enbart har 26 hektar vinodlingar, vilket är en mycket liten egendom i Brasilien.

Pizzato producerar runt 100 000 buteljer av rött, lite vitt, rosé och espumante. Den första espumanten gjordes 2008. Familjen började exportera för några år sedan, framför allt till USA och Schweiz. Nu satsar man hårt på att exportera mera. De tror mycket på cabernet sauvignon och merlot. Inne i jäshallen ser vi tjocka, låga tankar. Dessa ger mer skalkontakt, berättar Flavio Pizzato. De 40 franska barriquerna är gjorda av franska tunnbindaren Nadaliés filial i Santiago de Chile.

www.pizzato.net

Flavio Pizzato, owner and winemaker at Pizzato Vinhos & Vinhas, Bento Goncalves, Brazil
Flavio Pizzato, owner and winemaker at Pizzato Vinhos & Vinhas, Bento Goncalves, Brazil, copyright BKWine Photography

Casa Miolo

Miolo var först med ett vin-spa i Brasilien. Hotel and Spa do Vinho invigdes 2009 och ligger mitt emot vinanläggningen.

Giuseppe Miolo kom från Veneto i slutet av 1800-talet och slog sig ner i Vale dos Vinhedos. 1897 köpte han ett stycke land för sina besparingar och han planterade vinrankor samma år. På 1970-talet var familjen en av de första att plantera högklassiga vinifera-druvor och tredje och fjärde generationen Miolo grundade Miolo Winery 1989. Egendomen är idag en av de största och den mest kända av de brasilianska vinproducenterna.

Man har vinodlingar inte bara i Vale dos Vinhedos utan även i den nordliga, tropiska São Fransisco-dalen, där man odlar shiraz. Den växer fort i det varma klimatet och man skördar flera gånger per år, dock undviker man regnperioden som infaller mellan januari och mars. Stora investeringar har gjorts i teknologi och utrustning, ofta med hjälp och råd av internationella konsulter.

www.miolo.com.br

Vineyards at Casa Miolo in Brazil
Vineyards at Casa Miolo in Brazil, copyright BKWine Photography

Vinicola Salton

Ännu en stor producent är Vinicola Salton i Bento Gonçalves. Salton har 300 hektar av egna druvor och köper in druvor från ytterligare runt 2000 hektar. De har kontrakt med 500 vinodlare i trakten. Vinifera-druvorna dominerar men man har också labrusca-druvan isabel.

Brasilianarna dricker inte mycket vin, berättar önologen och vinmakaren Lucindo Copat. ”Svårigheten i Brasilien”, fortsätter Lucindo, ”är att många tror att det är en ritual att dricka vin, att man måste ha rätt temperatur, rätt glas och så vidare, och så tar de en öl i stället.” Salton gör sitt bästa att nå ut till konsumenterna med ett brett sortiment av viner, från lättdruckna espumante till presigevinerna Gerações och Septimum.

Lucindo Copat visar oss de enorma tankarna för framställning av mousserande viner med charmat-metoden. ”Mousserande viner är en mycket intressant marknad just nu”, menar Lucindo. Själva jäsningen i tanken tar 60 dagar då trycket successivt stiger till 6-8 bar. Vissa viner får sedan ligga 9 månader på sin fällning innan buteljeringen. ”Med en sådan lång charmat närmar vi oss champagne-karaktären”, menar Lucindo.

www.salton.com.br

Vinicola Salton in Brazil impresses with its size
Vinicola Salton in Brazil impresses with its size, copyright BKWine Photography

Boscato Vinicola

Pappan i vinkällaren och dottern på fältet, kan det fungera? Ja, på Boscata Vinicola i Nova Pádua är samarbetet för det mesta ganska konfliktfritt, även om både pappa Clovis, önolog, och dottern Roberta, agronom, verkar ha mycket bestämda idéer. ”Jag märker i druvorna jag får in, allt som Roberta gjort i vingården”, påpekar Clovis. Och han är mestadels mycket nöjd med de druvor han får in. Och det bör han vara, med tanke på allt det arbete som Roberta lägger ner.

Roberta är noggrann och tar hjälp av ny teknik för att uppnå den kvalitet hon vill ha på druvorna. Hon analyserar 82 parametrar innan skörden. Väderstationen på egendomen mäter fuktighet och temperatur på olika platser i vingården. Den mäter vindarna, fuktigheten på bladen, jordens fuktighet och säger till om jorden behöver tillskott av någonting. ”Informationen”, säger Roberta, ”hjälper oss att förebygga sjukdomar i vingården innan de ens har inträffat.”

Roberta Boscato of Boscato Vinicola in Brazil
Roberta Boscato of Boscato Vinicola in Brazil, copyright BKWine Photography

Den 14 hektar stora egendomen ligger vackert på 816 meters höjd. Det är förhållandevis svalt och frost är inte ovanligt”, berättar Roberta. ”Det har hänt att vi förlorat 30 % av skörden på grund av frost.” De böljande sluttningarna är planterade med cabernet sauvignon, merlot, ancelota, alicante bouschet, refosco och chardonnay. Gräset växer fritt mellan raderna. Det är nödvändigt för att förhindra jorderosion, säger Roberta.

Inne i jäshallen tar pappa Roberto över. Han berättar att han vill ha mer eller mindre hela druvor ner i jästanken så avstjälkningen sker mycket försiktigt så att druvorna inte krossas. Tankarna är utrustade med automatisk pigeage. Han tycker mikro-oxodering tycker han är ett förnämligt sätt att polymerisera tanninerna och på så sätt göra vinet mjukare och stabilisera färgen. Han tittar på fyra olika parametrar för att bestämma mängden syre som ska sippra ut i tanken: druvsort, alkoholhalt, polyfenoler och pH-värde. Mikrooxideringen pågår under 60-90 dagar, vid 20 graders temperatur. Resultatet av allt detta arbeta är några riktigt bra viner.

www.boscato.com

Dessa producenter och en handfull till visar att Brasilien är redo att erövra världen. Och kanske även sitt eget land, om de kan få sina landsmän att, åtminstone ibland, överge den älskade ölen och cachaçan. Än så länge dricker brasilianarna bara 1,9 liter vin per person och år. Så det finns rum för förbättring. Och en caipirinha då och då kan man ju unna sig ändå.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Winning Brazilian wines from Vale dos Vinhedos”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Brasilianska viner i Sverige

Systembolaget har inget vin från Brasilien i sitt sortiment. De privata entreprenörerna, vinimportörerna, erbjuder dock ett antal brasilianska viner via ”beställningssortimentet” (viner som beställs via Systembolaget), se den förra artikeln för en fullständig lista.

Av de producenter som omnämns här finns dessa producenter för närvarande representerade i importörernas beställningssortiment:

  • Vinicola salton
  • Miolo
  • Casa Valduga

Detta är andra delen av två om brasilianska viner. Läs den första delen här: Vinhos Finos från Brasilien med olympiska ambitioner | Britt på Forbes.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?