Periquita, en portugisisk pionjär, och andra viner från JM da Fonseca | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Periquita är ett av Portugals och hela vinvärldens mest kända varumärken. Och förmodligen ett av de allra första. Vinet såg dagens ljus redan 1850. Idag är Periquita i allra högsta grad still going strong. Över 1,5 miljon flaskor produceras årligen.

Periquita görs av vinfirman José Maria da Fonseca som ligger i den charmiga lilla byn Azeitão nere på Setúbal-halvön, söder om Lissabon. José Maria da Fonseca grundade sin firma 1834. Det gör Fonseca till Portugals äldsta vinfirma om vi bortser från några portvinshus som har funnits med längre.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel, ”Periquita, A Portuguese Pioneer, And Other Wines From JM Da Fonseca”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

José Maria da Fonseca föddes i Dão-regionen 1804. Han var matematiker och dessutom en uppfinningsrik och framåt man som på många olika sätt blev en pionjär i den portugisiska vinindustrin. Han var mycket noggrann när han skulle plantera sina vingårdar. Som den matematiker han var så räknade han ut exakt hur han skulle plantera vinrankorna för att maximera solexponeringen för druvorna. Han införde nya uppbindningsmetoder för vinrankorna. Han introducerade också en mängd druvsorter på Setúbal-halvön. Den mest kända av dessa var castelão, som han använde till ett vin som han gjorde på vingården Cova da Periquita. Vinet kallade han rätt och slätt för Periquita. Vinet blev en sådan omedelbar succé att Periquita blev synonymt med druvan castelão. (Det är också namnet på en liten papegoja på portugisiska.)

The Periquita cellar at JM da Fonseca
The Periquita cellar at JM da Fonseca, copyright BKWine Photography

Ända från första årgången 1850 sålde José Maria da Fonseca sin Periquita på flaska i stället för i bulk. Det var mycket ovanligt på den tiden, berättar Antonio Franco Soares, som tillsammans med sin syster och kusin är sjunde generationen av ägarfamiljen. ”Det var både en kvalitetsgaranti och en ursprungsgaranti för hans kunder. José Maria var faktiskt en av de första marknadsförarna i vinbranschen.”

José Maria da Fonseca inriktade sig redan från allra första början på exportmarknaden. Han sålde Periquita till platser som San Fransisco, Sankt Petersburg, Singapore. Hans söta Moscatel de Setúbal vann medalj på världsutställningen i Paris 1855. Detta var den berömda världsutställningen där också den legendariska Bordeaux klassificering föddes. Fortfarande säljer Fonseca den största delen av sin produktion utomlands.

The JM da Fonseca headquarters in Azeitao
The JM da Fonseca headquarters in Azeitao, copyright BKWine Photography

Och talangen för marknadsföring har hållit i sig även när nya generationer har tagit över. 1944 lanserade man Lancers Rosé i USA. Tanken med att sälja ett enkelt, lättdrucket vin i USA var att de amerikanska soldaterna som återvände hem efter andra världskriget skulle kunna fortsätta med den vana de lagt sig till med i Europa, nämligen att dricka vin till maten. Lancers hade och har fortfarande stora framgångar.

På Setúbal halvön växer också en druva som heter moscatel och som används till ett av världens mest fascinerande söta viner, moscatel de setúbal. Det är ett förstärkt vin i samma anda som portvin och madeira. Men ändå är det helt annorlunda. Hos Fonseca jäser moscatel-musten på rostfria ståltankar. Efter ett par dagar avbryter man jäsningen med neutral vinsprit vilket ger en alkoholhalt på runt 17 % och en restsockerhalt på 120 gram.

The moscatel cellar at JM da Fonseca
The moscatel cellar at JM da Fonseca, copyright BKWine Photography

Vinet ligger sex månader på ståltankarna tillsammans med skalen. Man avlägsnar sedan skalen och för över vinet till moscatel-källaren. Här inne i källaren råder en lugn, tyst och nästan sakral stämning (den medeltida munksången som strömmar ur högtalarna hjälper till) och här ska nu vinet lagras i 500-liters ekfat. Faten är gamla och tillför inga aromer till vinet. Däremot får vinet en lätt oxidering och, ju längre tiden går, mer och mer komplexa aromer.

En moscatel de setúbal kan drickas ung. Fonseca säljer just nu årgång 2010 av sin Alambre Moscatel de Setubal som har doft och smak av fikon, citrus och apelsin. Men moscatel-vinerna blir ännu bättre med lagring. Den tjugo år gamla Alambre 20 Años har en vacker bärnstensfärg och smakar lent av torkad aprikos och nötter.

Alambre 20 years old from JM da Fonseca
Alambre 20 years old from JM da Fonseca, copyright BKWine Photography

Antonio berättar att portugisiska fartyg på 1800-talet tog med sig fat med moscatel de setúbal för att kunna sälja runt om i världen. De fat som inte blev sålda kom tillbaka hem till Portugal igen. När man provsmakade vinet visade det sig vara bättre än vad det hade varit innan det reste ut på de stora haven. Vinerna såldes som ”Return Trip Moscatel”. Var det verkligen så att vinerna hade förbättrats? ”Ja, säger Antonio, jag tror det. Vi har nämligen själva gjort experimentet.”

År 2000 skickade de ut årgång 1984 i fat på en sjöresa. Några fat fick resa till USA och några fick korsa ekvatorn och åka till Brasilien. När faten kom tillbaka blindprovades vinerna och jämfördes med vin från fat som hade stannat hemma. Och resultatet av blindprovningen var obestridlig: vinerna som hade rest var bäst. Varför? Antonio tror att det beror på de skiftande temperaturer som vinet utsätts för. Även fuktigheten varierar och kanske påverkar ekvatorn också vinerna på något sätt.

A glass of Moscatel de Setubal
A glass of Moscatel de Setubal, copyright BKWine Photography

De välberesta vinerna ligger kvar i sina fat och vilar i Fonsecas källare. ”Det får bli nästa generation som bestämmer vad man ska göra med dem”, säger Antonio.

I Fonsecas vackra Periquita-källare i Azeitão vilar mer än en miljon liter vin i gamla, stora fat som vardera rymmer runt 20 000 liter vin. De flesta är över 50 år gamla. Några enstaka mindre ekfat finns också. Periquita lagras här i källaren runt fem månader innan vinerna buteljeras och släpps till försäljning. Periquita Original var från början 100 % castelão. Nu blandar man också i druvorna trincadeira and aragoñes. Proportionerna varierar från årgång till årgång.

Periquita is aged in big old oak barrels
Periquita is aged in big old oak barrels, copyright BKWine Photography

Periquita Reserva var tidigare samma vin som Periquita med den skillnaden att det fick lite längre lagring på fat. Men för några år sedan bestämde man sig för att ge reservan en annan stil och vinet lanserades på nytt. Idag görs Periquita Reserva av castelão, touriga national och touriga franca. Det får 8 månaders lagring på franska och amerikanska fat, en liten del nya.

Fonseca är idag en av Portugals största vinfirmor. Förutom på Setúbal-halvön har familjen vingårdar i Alentejo och i Douro-dalen. Volymviner som Periquita och Lancers utgör förstås själva kärnan i verksamheten men familjen gör också flera intressanta viner i premium och super premium-klassen. Och vinmakaren Domingos Soares Franco drar sig inte för att experimentera. På vingården José de Sousa i Alentejo jäser och lagrar han vinerna i stora amforor av lera. Faktum är att JM da Fonseca gör mer än 40 olika viner.

Men han använder även mer traditionella metoder. Druvorna till högklassiga Hexagon fottrampas i lagares på portugisiskt vis. Druvorna är trincadeira, touriga nacional, touriga francesa, tinto cão, syrah och tannat. Vinet får först 12 månaders eklagring i nya franska ekfat och sedan lång flasklagring. Just nu är det 2008:an som finns på marknaden. Den vita Hexagon görs bara i drygt 3000 flaskor men är väl värd att hålla utkik efter. Druvorna är alvarinho, verdelho, viosinho och antao vaz.

Old moscatel ageing in old barrels
Old moscatel ageing in old barrels, copyright BKWine Photography

De gör också en intressant serie ”experimentella” viner under namnet Colecçao Privada Domingos Soares Franco där Domingos, vinmakaren, prövar nya och ovanliga blandningar. En som är speciellt intressant i denna serie är den som kallas Touriga Francesa, efter druvsorten, med bara en liten gnutta moscatel roxo, men den produceras tyvärr bara i mycket små kvaniteter.

Ett annat ovanligt vin i denna serie är den blommiga Coleccão Privado Moscatel Roxo rosé som Domingos gör på 100 % av den ovanliga druvan muscatel roxo. Några timmars skalkontakt ger vinet en ljus rosa färg. En bra start på en sommarmiddag.

Några viner från José Maria de Fonseca på Systembolaget:

  • Periquita Original 2014, 69 kr
  • Periquita Reserva 2013, 89 kr
  • Hexagon 2008, 379 kr
  • Alambre Moscatel de Setúbal 2010, 69 kr (375 ml)
  • Alambre Moscatel de Setubal 20 años, 225 kr (500 ml)
  • Domingos Soares Franco Colecção Privada Moscatel Roxo, 199 kr

Detta är den svenska versionen av Britts artikel, ”Periquita, A Portuguese Pioneer, And Other Wines From JM Da Fonseca”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Portugal är också en populär vinresedestination. På många av BKWines vinresor till Portugal har vi JM da Fonseca med på programmet. På resorna får du chansen att prova något av det bäst Portugal har att erbjuda av mat och vin.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor som inga andra. BKWine vinresor.[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?