Axplock ur sortimentet hos en av Sveriges största importörer, Oenoforos / Carovin: Bordeaux och Nahe

Dela / gilla:

Oenoforos är en av Sveriges största importörer. De har även ett dotterbolag som heter Carovin. Rollerna är i stort så att Carovin hanterar de mindre nischproducenterna och Oenoforos de större märkena, även om det inte är helt renodlat. I gruppen ingår även den imponerande svenska vinanläggningen Nordic Sea Winery i Simrishamn. Så när Oenoforos sortiment radas upp blir det en hel del viner. BKWine Magazines utsände Lennart Stengård valde ut några av sina favoriter.

På Oenoforos vinmässa i Münchenbryggeriet på söder i Stockholm fanns ett antal producenter. Urvalet var överväldigande. Efter en kort tur genom lokalen kom jag att göra en provning av Dourthes viner och vinerna från Bürgermeister Schweinhardt, en mindre producent från Nahe.  Jag valde just dessa två eftersom jag för några år sen drack det röda Dourthe No1 och jag var nyfiken på den och hela skalan i Dourthes utbud upp till Chateau Belgrave, som jag faktiskt inte hade druckit. Burgermeister Schweinhardt blev jag intresserad av då ägaren själv var där och jag hade bestämt mig för att prova något Tyskt vin.

Dourthe

Som sagt, jag har tidigare druckit viner från Dourthe så jag talade med Julien Fourcade, deras representant på plats. Han tog mig genom hela sortimentet som de har på Systembolaget.

Dourthe har egendomar i flera av Bordeaux deldistrikt, från vilka de gör sitt vin. Chateau Belgrave äger de inte men de är kontrakterade att sköta det och göra dess viner sedan 1979. Strategin för hela deras sortiment av röda viner är att göra de med lägre pris tillgängliga för de flesta genom ha en stor andel merlot i vinerna. Ju finare viner desto mer cabernet sauvignon har de i vinet och följaktligen mindre merlot. Julien ser det som ett sätt att introducera vindrickarna successivt till viner av Grand Cru Classe-nivå. Jag prövade de röda i ordningen Dourthe No1, Château Pey La Tour Réserve, Diane de Belgrave, Château Belgrave och Château La Garde Collection.

Enkelt kan man sammanfatta att vinerna har hög kvalitet i förhållande till sitt pris. Vad man vill betala för ett vin är ju olika men Chateau Pey La Tour Rèserve var ett gott lättillgängligt vin väl värt 139 kr.

Dourthe wines
Dourthe wines, copyright L Stengard

Dourthe No1 Sauvignon Blanc, 99kr

Man väljer noggrant ut druvklasarna som skall med, från flera olika vingårdar. Sedan följer skalmaceration och jäsning vid låg temperatur. Vinet lagras sedan på jästfällningen under 6 månader.

Vinet är stramt och balanserat med någon limesmak men utan att vara alltför aromatiskt. Ett vin i min smak eftersom jag gillar mindre blommiga viner.

Dourthe No1, Merlot, Cabernet Sauvignon, 119 kr

Ett vin gjort av druvor från ett antal olika vingårdar. Druvor: merlot 70 %, cabernet sauvignon 25 %, petit verdot 5 %.

Dourthe har nyss bytt årgång från 2012, som var ”perfekt att dricka nu” till 2014 som tjänar på att ligga något år i källaren. Vinet är ganska stramt och fortfarande med en litet påträngande syra. Som sagt, säkert ett bra vin om 1-2 år, värt att köpas.

Chateau Pey La Tour Réserve du Château 2011, 139 kr

Ett vin som är färdigt att dricka nu, årgången 2011 mognar lite fortare än 2009 och 2010.

Druvor: merlot 90 %, cabernet sauvignon 5 %, cabernet franc 3 %, petit verdot 2 %. Vinet lagras 12 månader på ek varav 30 % är på nya fat.

Vinet har smak av mörka bär något drag av tobak och kaffe och tydlig fatkaraktär. Ett vin att dricka nu eller ett i antal år framåt.

Vineyard in winter time
Vineyard in winter time at Chateau Pey la Tour, copyright BKWine Photography

Diane de Belgrave 2010, Haut Medoc (på gränsen mot St Julien), 199 kr

Chateau Belgraves andravin, normalt från yngre stockar. Vinet kallas Diane efter jaktens gudinna, Ch Belgrave bestod förr till stor del av jaktmarker.

Druvor: merlot 46 %, cabernet sauvignon 46 %, cabernet franc 4 %, petit verdot 4 %. Vinet lagras 12 månader på ek varav 30% är på nya fat.

Vinet har smak av mörka bär, något drag av tobak och kaffe och tydlig fatkaraktär. Vinner på lagring.

Chateau Belgrave, Haut Medoc, Bordeaux
Chateau Belgrave, Haut Medoc, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Chateau Belgrave 2010, Haut Medoc (på gränsen mot St Julien), 399 kr

Ett vin som flera gånger kommenterats som ett mycket prisvärt vin. Dourthe har som en uttalad avsikt att hålla priset under 400 kr på Systembolaget. Julien hävdar bestämt att 2010 är den bästa årgången hittills. 2015 säger han ha en stor potential men karaktärsmässigt ligger den mellan 2009 och 2010.

Druvor: cabernet sauvignon 65 %, merlot 30 %, petit verdot 5 %.

Vinet är mörkrött. Doften är fruktig med tydliga drag av svarta vinbär och kryddor. Vinet är välbalanserat med en lång, aptitlig eftersmak, dock fortfarande ungt och vinner på lagring. Värt pengarna när man vill unna sig ett dyrare vin.

Cabernet Sauvignon vines in the vineyard, Chateau Belgrave, Haut-Medoc
Cabernet Sauvignon vines in the vineyard, Chateau Belgrave, Haut-Medoc, copyright BKWine Photography

Chateau La Garde 2010, Pessac-Léognan, ca 300 kr (tre flaskor för 885 kr)

Druvor: cabernet sauvignon 67 %, merlot 31 %, petit verdot 2 %. Lagrat på sin jästfällning under 14 månader på ekfat, 33 % nya.

Fruktigt, med smak av mörka bär, peppar och tobak. Välbalanserat med mjuka tanniner och någon syra. Gott nu och tål säkert att lagras.

An underground wine barrel aging cellar
An underground wine barrel aging cellar, copyright BKWine Photography

Bürgermeister Schweinhardt, Langenlonsheim / Nahe

Sällan har jag träffat en så entusiastisk vinmakare som Axel Schweinhardt, han formligen stod och småhoppade i väntan på att vi skulle komma fram till honom.  Axel äger vingården som varit familjens i 350 år. Han berättade att en stor del av produktionen såldes i närområdet och samma familjer köper deras viner sedan generationer. Trots den relativt stora arealen av 30 ha så plockar de alla druvor för hand, de begränsar även uttaget för att säkra kvaliteten på vinerna.

Familjen Schweinhardt välkomnar alla till vingården; man kan övernatta i deras B&B ”Heinrichs” med 8 dubbelrum. De har ca 1500 besökare per år. Langenlonsheim ligger mellan Rüdesheim och Heidelberg, 45 minuter från Frankfurt Airport.

Mötet med passionerade ägare / vinmakare är alltid lika kul. Han bjöd oss att prova en Riesling Auslese från 1992 som han kilade iväg för att hämta ur någon kyl, uppenbarligen inte tänkt för alla besökare. Detta vin var en 1992 Scheurebe Auslese edelsüss, dvs ett riktigt godisvin med en angenäm och bärig smak, företrädesvis att servera till desserten.

Axel Schweinhardt of Burgermeister-Schweinhardt
Axel Schweinhardt of Burgermeister-Schweinhardt, copyright L Stengard

Vi provade ytterligare två viner, en torr riesling och en lite sötare mer likt den gamla stereotypen av ett ”moselvin”.

Riesling Löhrer Berg 2014

De har tre olika jordmåner på ägorna, rödlera med sten, kalkstensjord och terrasser med grövre grus. Detta vin är odlat i det grövre gruset, Löhrer Berg.

Vinet är torrt har smak av lime och frukt med en angenäm smak i munnen. Ett vin att dricka med eller utan mat, gott.

Riesling Rothenberg, 2015

Detta vin är odlat i området med rödlera. Det är fruktigare och har en högre nivå av restsocker. Axel sa att rödleran bidrar till den fruktigare rundare smaken. Jag fick tydliga associationer till Moseldalens viner av detta vin. För mig ett vin att dricka ”i bersån” med goda vänner, även det här ett mycket välgjort vin.

Lennart Stengård skriver for BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Vill du själv prova Bordeaux och kanske en del av Dourthes viner så kan du komma med på en vinresa till Bordeaux med BKWine. Dourthes egendomar förekommer ofta på våra vinresor.

Res till världens vinländer med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Mer och bättre vinresor. BKWines vinresor.[/box]

Barrel ageing cellar at Chateau Belgrave, Haut-Medoc, Bordeaux
Barrel ageing cellar at Chateau Belgrave, Haut-Medoc, Bordeaux, copyright BKWine Photography
The new winery with stainless steel fermentation tanks, Chateau Belgrave, Haut-Medoc, Bordeaux
The new winery with stainless steel fermentation tanks, Chateau Belgrave, Haut-Medoc, Bordeaux, copyright BKWine Photography
Gravelly soil, old vines, Chateau Belgrave, Medoc
Gravelly soil, old vines, Chateau Belgrave, Medoc, copyright BKWine Photography
Gravelly soil, old vines, Chateau Belgrave, Medoc
Gravelly soil, old vines, Chateau Belgrave, Medoc, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?