La Chablisienne, 280 vinodlare och 1 vinmakare i Chablis!

Dela / gilla:

Hervé Tucki är på besök. Han är resande världsambassadör för ett av världens bästa vinkooperativ, La Chablisienne i, förstås, Chablis, Frankrike. Platsen är väl vald av importören, The WineAgency. Vi är på les chambres séparées på Wedholms Fisk. Hela gräddan av Sveriges vinjournalister är på plats för att träffa Hervé och höra honom entusiastiskt presentera och prova 11 olika Chablis viner. Alla vinerna kommer från la Chablisienne och alla kommer finnas på Systembolaget någon gång i vår.

Hervé efterträdde sin far på samma post för 20 år sedan och är alltså nästan född in i jobbet. Han är med andra ord expert och radar i sin presentation av La Chablisienne upp ett antal aforismer som sammanfattar varför kooperativet producerar så pass bra viner:

Arbete, arbete, och åter arbete.  La Chablisienne arbetar varje dag med sina producenter. Inte bara 10 dagar kring skörden utan året runt. Ju mer arbete man lägger ner på sin vingård före skörden desto mindre arbete är det i källaren.

”Vi arbetar med vinodlarna, inte mot dem”, säger han. ”Vi är inte poliser men vi har tagit fram en metodbok till våra odlare, vi kollar och vi lämnar synpunkter.”

Chablis on the grand cru hill
Chablis on the grand cru hill, copyright BKWine Photography

”La Chablisienne disponerar en fantastisk samling olika växtplatser i Chablis. Våra nära 280 olika vinodlare (medlemmar/kooperatörer) finns i alla delarna av Chablis olika appellationer. Totalt gör vi 25-30 olika blandningar varje år. Vi älskar att lyfta fram resultatet av de olika växtplatsernas jordmån i vinerna.”

”Ett kooperativ är en demokrati. När det gäller att göra vin är La Chablisienne en diktatur. Vi har en chefsvinmakare, Vincent Bartement, som har allt ansvar tillsammans med sitt lilla team. Han blev årets vinmakare 2014, för tredje gången.”

”Vi älskar att använda ek. Vi vill inte att det ska smaka ek. Därför har vi inte mycket ny ek och vi köper aldrig begagnade ekfat. Vi älskar att lagra vinet länge, för att minska frukten. Vill man ha mer frukt ska man buteljera efter första våren. Men vi gör det andra våren, gärna efter 15-18 månader. Då låter vi en del av vinet ligga på ekfat och en annan del på tank och mot slutet gör vi blandningen. Och vi låter vinet ligga på sitt sediment utan ’batonage’ (dvs att röra om).”

The La Chablisienne co-operative winery
The La Chablisienne co-operative winery, copyright BKWine Photography

Det finns två typer av jord, ”portlandien” och ”kimmeridge”.  Kimmeridge kallas den klassiska jorden som består av en blandning av kalksten, lera och fossila ostronskal. Alla grand cru och premier cru lägen har denna jordmån. Portlandien är en liknande jord som är något yngre geologiskt och inte lika kalkrik. Det är den huvudsakliga jordmånen i Petit Chablis.

Hervé Tucki fortsätter:

”Les Preuses (grand cru) är en fantastisk vingård för alla som älskar Chablis. Jag älskar detta läge som består av två nivåer där vår största andel är den mot sydväst och den högst belägna med mest andelen kimmeridge jord, som är riktigt mager. Vårt vin reflekterar oftast denna jord mycket bra.”

”Chateau Grenouille är vår största baby. La Chablisienne äger direkt 7,8 ha av vingårdens totalt 9,4 ha. Vi har alltså hela ansvaret och vi lägger ner mycket jobb. Vi är nästa helt ekologiska i vårt arbete. Vi använder inga växtgifter. Vi bearbetar jorden istället. Vi använder inget medel mot botrytis. Vi reducerar mängden druvor. Vi skördar för hand. I Chablis är maximala uttaget för grands crus 54 hl/ha men vi överskrider aldrig 45 hl/ha. 2011 blev det så lite som 20 hl/ha pga vårfrosten.”

The La Chablisienne co-operative winery
The La Chablisienne co-operative winery, copyright BKWine Photography

Vad tyckte jag då om vinerna Hervé lät servera?

Petit Chablis Vibrant 2014

Varunr (Systembolaget) 5585, pris 119 SEK.

Hervé serverade denna som aperitif vilket han gillar att göra. Det har en fruktig doft med både äpple och päron, trevlig men inte så komplex. Frisk smak med tydlig syra och viss intensitet. Medellångt och prisvärt.

Chablis le Finage 2014

Varunr (Systembolaget) 70631, 135 SEK.

Ung, krispig, torr, intensiv doft med syrliga toner av mineraler, ananas och sälta, något fet och fyllig. Frisk, fyllig, lång smak med drag av våta stenar och ostron. Mycket bra och mer än prisvärt.

Chablis La Séreine 2011

Varunr (importörens beställningssortiment, via Systembolaget) 85501, 149 SEK.

Mjuk, mogen, frisk doft med äpple- och päron-toner. Fruktig, lite smörig smak av päron och havsvatten. Blir bättre med maten. Prisvärt.

Chardonnay vines in the spring in vineyards in Chablis
Chardonnay vines in the spring in vineyards in Chablis, copyright BKWine Photography

Chablis vieilles vignes Les Vénérables 2012

Varunr (importörens beställningssortiment, via Systembolaget) 84596, 185 SEK.

Ung, härligt skarp bitig syrlig doft och fina mineraltoner. Torr, fräsch, generös smak av citrus och limeskal. Lång smak med bra känsla. Prisvärt.

Chablis 1er Cru la Grande Cuvée 2013

Varunr (Systembolaget) 6237, 169 SEK.

Frisk, bra, fyllig, lite svartpepprig smak av citrus och mineraler. Stor, välbalanserad smak, nästan rökig. Lång, tät, avklingande eftersmak där både smör, fatkänsla och framförallt den fina syran dröjer sig kvar. Mer än prisvärt.

Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2012

Varunr (importörens beställningssortiment, via Systembolaget) 85507, 225 SEK.

I doften mjuk, fet, glycerol-ig, fyllig, men också krispig med mineraltoner. Lång, balanserad smak av mineraler och citrus och lite krita. Bra men kan bli bättre med ålder. Knappt prisvärt.

Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2007

Varunr (Systembolaget) 99753, 249 SEK.

Guldgul, otroligt intensiv färg. Intressant, komplex, mogen, mjuk doft med honungstoner. Fin, balanserad, mogen smak med härlig syra av citrusfrukter och lång eftersmak. Mycket bra. Prisvärt.

Chablis Grand Cru les Preuses 2012

Varunr (importörens beställningssortiment, via Systembolaget) 75394, 399 SEK.

Frisk, omogen, elegant, härlig doft av citrus, toner av fat och fin sälta. Lång smak av mineraler och krita. Den höga syran balanserar väl en smörig fatkänsla. Prisvärt. Hervé kommenterade här ”drick aldrig en Grand Cru så ungt som 3 år!”

Chablis Grand Cru les Preuses 2007

Varunr (importörens beställningssortiment, via Systembolaget) 99758, 449 SEK.

Klassiskt elegant och krispig doft av honung och örter men lite kort och sluten. Mogen och elegant smak av jordmånen liksom 2012 ovan. Inte prisvärt.

The Chateau Grenouille, La Chablisienne, in Chablis
The Chateau Grenouille, La Chablisienne, in Chablis, copyright BKWine Photography

Château Grenouille 2011

Varunr (importörens beställningssortiment, via Systembolaget) 7398, 499 SEK.

Mjuk, elegant doft med citrustoner och mineraler. Fyllig, frisk och aromatisk i smaken men saknar längd. Det lite sämre året lyser igenom. Inte prisvärt.

Château Grenouille 2005

Varunr (importörens beställningssortiment, via Systembolaget) 91227, 599 SEK.

Otroliga fat och skaldjursdofter med fin sälta, moget och elegant från en mycket bra årgång. Stor, fyllig, energisk, smak med klassiska chablistoner. Gifter sig perfekt med vår mycket goda hälleflundra med skaldjurssås som Wedholms servererar. Jag är lyrisk över kombinationen. Mycket bra. Prisvärt!

Mycket förtjänstfullt kommer alla dessa 11 viner att finnas tillgängliga under våren på Systembolaget på någon lista. Några i fasta sortimentet, några på beställningssortimentet och några bara i begränsad kvantitet som till exempel Château Grenouille 2005 som det finns 144 flaskor av. Men det är lovvärt av Systembolaget att köpa in mindre partier av äldre viner som blir lite dyrare men ökar bredden för vinpubliken som idag både är mer kräsen och mer betalningsvillig än förr.

(Redaktörens kommentar: Ett litet förtydligande: Det är i många fall inte Systembolaget som tagit initiativet att köpa in dessa utan det är importören WineAgencys initiativ. Ett fåtal har köpts in av Systembolaget. Resten erbjuds i det s.k. ”beställningssortimentet” som är helt och hållet vinimportörens ansvar men som säljs via Systembolaget.)

Wilhelm Arnör skriver om vin på BKWine Magazine. Wilhelm har varit en engagerad vinamatör ända sedan han grundade Vincollegiet på KTH 1976. Idag är han på dagtid företagsledare i IT-branschen.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Vill du sedan utforska Chablis viner mer på djupet så kan du komma med BKWine till exempel på vinresan Tre Klassiker med Chablis, Champagne, och Sancerre.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor med de mest spännande vinproducenterna.[/box]

The La Chablisienne co-operative winery
The La Chablisienne co-operative winery, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?