Oregon, pinot noir-viner som utmanar Bourgogne? (1/3)

Dela / gilla:

Del ett i en serie om tre artiklar om Oregons viner. Läs del två här, 4 viner som illustrerar stilen, och del tre här, ett brett spektrum av pinot noir-viner.

Om någon för 30 år sedan skulle ha sagt att man i Oregon gör lika bra viner på pinot noir som man gör i Bourgogne så skulle man ha blivit betraktad som mycket okunnig eller vansinnig. I dag är det få som rynkar på näsan när man säger att det finns ett bra utbud av riktigt bra pinot noir viner från Oregon.

Och varför säger jag det? Jo efter att ha provat igenom en lång rad pinot noir viner på Münchenbryggeriet i Stockholm där California Wine Institute (!) arrangerat en provning av viner från Oregon och Washington nyligen så upplevde jag att en stat vars vinproduktion till nästan 60 % består av pinot noir inte bara har kvantitet utan också en väldigt hög kvalitet i utbudet.

Fokus för dagen blev för min del Oregon och pinot noir. Viner från Washington State liksom andra druvor provade jag mycket sparsamt.

Det ska tilläggas att Washington inte odlar pinot noir i någon märkbar omfattning. Däremot desto mer av riesling och chardonnay samt dessutom cabernet sauvignon, de senare möjligen förklarat av ett inlandsklimat i de områden där dessa druvor främst odlas.

Pinot noir, Fixin, Cote de Nuits
Pinot noir, copyright BKWine Photography

Som inledning till provningen hade man en Oregon Wine Master Class där fakta kring Oregon som vinproducentstat presenterades av Carrie Kalscheuer (Rex Hill Vineyards) för att sedan tillsammans med Maria Ponzi (Ponzi Vineyards) från producenten med samma namn låta oss prova 4 för staten mycket representativa viner; 1 på chardonnay, 1 gjord på pinot gris, och två viner gjorda på pinot noir.

Oregons vinstatistik började föras sent, helt enkelt därför att vinproduktion i någon märkbar form egentligen inte kom igång förrän i början på 1980-talet! Tala om ung vinstat!

Tillväxten har egentligen skett mest de senaste 10-15 åren, men fortfarande är Oregon en lilliput på vinkartan med bara ca 1 % av USAs vinproduktion.

Förutsättningarna för vinproduktion är emellertid bra med ett läge kring 45 grader nordlig bredd dvs ungefär som Bourgogne eller Nya Zeelands sydö på motsvarande sydlig latitud. Flera bergskedjor som skärmar av nederbörd, en kust med svala havsströmmar, samt stora temperaturskillnader mellan dag och natt ger många variationer i mikroklimat som i sin tur ger förutsättningar för många intressanta vinexperiment och stilvariationer.

Variationen underlättas av en småskalighet och fokus på ekologisk odling med olika certifieringar är vanliga.

Franska influenser finns det gott om, men även ett stort tryck från konkurrenten i söder.

I Oregon har man lyckats väl tycker jag med att förena finess (svalka och struktur) med fruktighet och lättillgänglighet i vinerna som därmed också blir möjliga att användas till många olika tillfällen.

År 2000 fanns det 139 vinproducenter. 2014 hade antalet vuxit till 676 men av dessa producerar 70 % mindre än 5000 lådor per år, vilket understryker småskaligheten.

Antal vingårdar (odlare) hade under samma tid mer än fördubblats från 480 till 1027.

Willamette Valley är den helt dominerande regionen med 70 % av den planterade vinarealen, vilken uppgår till om 11 000 ha.

Andra regioner ökar i betydelse, till exempel Columbia Gorge, på gränsen till staten Washington, som har 8 % samt Rogue Valley och Umpqua Valley i Södra Oregon med ca 10 % vardera.

Pinot Noir in a grand cru vineyard in Corton
Pinot Noir, copyright BKWine Photography

Som jag nämnde inledningsvis så är huvuddruvan i Oregon pinot noir med en nästan 60 % av alla vingårdar. Pinot gris kommer på andra plats med nästan 20 % av odlingen. Dessutom finns chardonnay, riesling, pinot blanc, syrah m fl i mindre omfattning. Totalt odlar man 72 olika druvsorter.

Willamette Valley etablerades som vinregion med egen AVA-beteckning (American Viticultural Area) så sent som 1984. Idag finns det 6 underområden. Eftersom etablerad vinodling är så ny i Oregon kan det vara av intresse att se på utvecklingen av AVAs.

Den första AVAn kom alltså 1984 och täckte hela Willamette Valley, en ganska stor yta, ca 160 km lång och 100 km bred. Samma år tillkom AVAn Umpqua Valley i Södra Oregon.

Ca 20 år senare har idogt arbete av många vinbönder och vinmakare gjort det möjligt att i Willamette Valley urskilja 6 distinkta områden som fått egen AVA status. Dessa är:

  • Chehalem Mountains,
  • Yamhill-Carlton,
  • Ribbon Ridge,
  • Dundee Hills,
  • McMinnville, och
  • Eola-Amity Hills

Viktiga orter i dalen från norr till söder är Newberg, Salem och Eugene.

I Södra Oregon gick processen motsatt väg där South Oregon fick sin AVA-status först 2005 och då kom att omfatta flera områden som redan tidigare hade fått egen AVA status. Dessa områden är: Umpqua Valley med underområdet Red Hill Douglas County, Rogue Valley, och Applegate Valley. År 2013 tillkom också Elkton Oregon AVA som liksom Red Hill ligger helt inom Umpqua Valley.

Medan Willamette Valley är sval till sin karaktär så är Södra Oregon mycket varmare med ett medelhavsliknande klimat med varma dagar och svala kvällar. Det varmare klimatet återspeglas också i de druvor som är vanligast i denna region, såsom cabernet sauvignon, cabernet franc och chardonnay. Pinot noir och pinot gris förekommer här oftast i svala lägen.

Jordmånen i huvudområdet Willamette Valley består huvudsakligen av vulkaniska och sedimentära bergarter samt löss. Den här jordmånen är mager vilket tvingar rötterna att söka sig djupt efter vatten och mineraler.

Oregons nordliga läge ger långa sommardagar med solexponering av druvorna vilket väger upp det nordliga svalare växtläget. Dock finns det viss skillnad mellan norra och södra Oregon som jag beskrivit ovan.

Årstemperaturen är medelsval till sval och ligger på ungefär samma nivå som i Bourgogne, Champagne och Alsace. Stora temperatursvängningar mellan dag och natt är bra för att få en smakrik druva och för att bevara syran.

Oregon är totalt en liten producent av (kvalitets-) viner, bara 1 % av USA vinproduktion kommer härifrån. Hela produktionen i Oregon är mindre än den från några av de större vinproducenterna i Kalifornien, till exempel Gallo.

Produktionen på de små vingårdarna är i stor utsträckning ett hantverk, och hållbar produktion (sustainability) är vanlig; 45 % av vingårdarna är certifierade via något av de många certifieringsinstituten, till exempel LIVE och USDA Organic.

Kvalitetsaspekten understryks av att medan Oregon bara gör 1 % av vinproduktionen så står samma stat för mer än 20 % av de inhemska viner som av Wine Spectator fått mer än 90 poäng.

Läs alla delar i denna trilogi om viner från Oregon:

Carl-Erik Kanne är aktiv Munskänk och pensionär med tid att botanisera och kommentera det allt större flödet av kvalitetsviner. Carl-Erik skriver om vinprovningar och vinarrangemang i Stockholm för BKWine Magazine.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?