Hirsch Vineyards, Sonoma Coast, Kalifornien

Dela / gilla:

David Hirsch var en av de första att plantera viner i kustområdet i Sonoma County i det vinområde som idag heter Sonoma Coast med utsikt över Stilla havet. Gården består idag av nästan 30 hektar (68 acres) odlad mark med pinot noir och chardonnay. Det är ett böljande landskap och även om det är nära kusten så ligger gården på mer än 400 meters höjd för att komma över de dimbankar som kommer upp nästan varje morgon från Stilla Havet.

Det böljande landskapet, med många fina sluttningar att odla på, kommer sig av närheten till San Andreasförkastningen. De första vinerna planterades 1980 och fram till 2001 såldes alla druvor till andra producenter, mest kända är William Selyem och Kistler. 2002 började Hirsch producera sina egna viner både pinot noir och chardonnay.

Innan man började odla vin i området så fanns endast redwood-skogar och boskap och det var ett relativt fattigt område. Det är ett mycket skiftande klimat, dock gör havet att temperaturen är någorlunda stabil men den kan ändå variera mycket.

Odlingen sker i mindre lotter där David har kartlagt jordmånen noga och bestämt vad som skall odlas var. Man använder primärt guyot med dubbla trådar för att binda upp vinrankorna. Det finns planer på att ytterligare utöka odlingen så vi kommer få se mer av Hirsch viner i framtiden. All odling är biodynamisk.

Jasmine Hirsch som är dotter till David var i Stockholm nyligen och presenterade Hirsch nya viner och arrangerade en vertikal provning av de senaste årgångarna hos Johan Lidby vinhandel.

Jasmine Hirsch from Hirsch Vineyards, Sonoma, California
Jasmine Hirsch from Hirsch Vineyards, Sonoma, California, copyright P Cronstrom

Chardonnay-druvorna som produceras får mycket blandade storlekar beroende på det relativt kalla klimatet men det verkar inte påverka resultatet. Chardonnay-vinerna är till 100 % malolaktiskt jästa och har lagrats på franska ekfat i 12 månader, varav 15 % nya ekfat. Efter några ytterligare månader på tank tappas vinerna på flaska. De två viner som jag provade var en 2012 och en 2013 som både doftade smörkola och gula äpplen och i smaken hade mycket mineraler, ekfat och lite mer exotiska frukter med bra syra. Mycket balanserat och inte överdrivna som ibland amerikanska chardonnay kan vara, mer likt en Bourgogne. Skillnaden mellan årgångarna var i mitt tycke mycket liten.

Den större delen av pinot noir vinerna är döpta efter San Andreasförkastningen och utgörs av en blandning från flera odlingslotter. Andra pinot noir viner är skördade från ett begränsat antal odlingslotter och är uppkallade efter de områden där de skördats. Man gör ytterligare en kategori viner där de bästa vinerna från ett specifikt år blandas till ett ”reserv-vin”.

Man vill gärna kalla sig för en ”micro wine producer” därför att man hela tiden försöker att vara småskalig. Man jäser t.ex. vinerna från respektive jordlott separat fram till blandningen, som sker efter lagring. Efter jäsning så lagras all pinot noir på franska ekfat med 30 % nya ekfat i 20 till 22 månader.

Hirsch Vineyards wines, Sonoma, California
Hirsch Vineyards wines, Sonoma, California, copyright P Cronstrom

San Andreas Pinot Noir vinerna som jag provade kom från 2010, 2011, 2012, och 2013. De hade alla en hög fruktsyra med tydlig fatkaraktär med inslag av jordgubbar och hallon och en doft av peppar. 2012 var lite mer sluten än de andra och kan lagras längre men alla har stor lagringspotential. Pinot Noir West Ridge 2012, 2013 och East Ridge 2012, 2013 var fruktiga och med mindre peppar i doften och med mjuka tanniner, troligen beroende på de utvalda växtplatserna. Reserve Estate 2012 hade mycket balans med viss syra och mjuka tanniner, definitivt det bästa vinet.

Ett urval av dessa viner finns i Sverige på Systembolaget (se fotnot) och några ytterligare kommer att lanseras senare i år. Alla vinerna som provades var mycket bra och prisvärda även om de kostar en slant. Jasmine hälsar också att de gärna tar emot besök och jag tror att det kan var mycket intressant att se gården prova vinerna på plats och se den fantastiska naturen.

Peter Cronström skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige.

Reds. fotnot: Inget av Hirsch finns I Systembolagets eget sortiment. Dock finns tre viner i beställningssortimentet, dvs importörernas sortiment, som beställs via Systembutiken. De två vinerna som för närvarande finns i beställningssortimentet är:

  • Pinot Noir San Andreas Fault 2012, 479 kr
  • Chardonnay 2012, 565 kr

(Om vi inte hade monopol i Sverige så skulle utan tvivel fler av Hirsch viner finnas tillgängliga i Sverige via ambitiösa vinhandlare och vinimportörer.)

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?