Tre nya trender i Champagne | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Handlar Champagne bara om tradition, stora hus, blandning och prestige? Nej! Det finns en helt ny generation av små, självständiga odlare som vill visa en annan sida av Champagne. Den sidan som handlar om terroir. I deras ögon handlar champagne inte bara om bubblor. För dem är champagne först och främst ett vin.

Och det stämmer ganska bra. Efter att man har smakat ett antal champagner från dessa odlare så har man snarare intrycket av att ha smakat vin och inte champagne. Bubblorna får en underordnad betydelse. En odlare berättade till och med att han egentligen inte är så förtjust i bubblor… Men är man i Champagne, så gör man förstås champagne, ingenting annat.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel, ”Three New Trends In Champagne”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Landscape in Champagne with vineyards
Landscape in Champagne with vineyards, copyright BKWine Photography

Ekologisk odling ökar i Champagne, mycket tack vare den nya generationen av små odlare. Champagne Person i Vertus experimenterar med biodynamiska metoder sedan 2009 och Dominique Person har noterat bättre mognad i druvorna sedan dess. (”Biodynamiskt” är en specialvariant av ”ekologiskt” som går lite längre.) Hos Champagne Fleury, en pionjär inom biodynamisk vinodling, märker man högre syra och bättre balans i champagnerna. Båda producenterna är utmärkta.

Andra väljer hållbar odling i stället för ekologisk. ”Hållbart” innebär att man är ”nästan ekologisk” men att man fortfarande använder icke-ekologisk besprutning ibland. De flesta av dessa använder inte herbicider och de använder ”sexuell förvirring”, ett ekologiskt sätt att bekämpa vissa skadeinsekter, istället för med insekticider.

Jean-Paul Hébrart i Mareuil-sur-Ay, nära Epernay, vill ha finaste möjliga druvor och han drar sig inte för att bespruta med en syntetisk produkt om det behövs, vilket gör att han inte får använda ekologisk märkning. Hans champagner är intensiva och fylliga. Prova hans Rive Gauche Rive Droite 2010 Extra Brut. Basvinet har legat en tid i ekfat innan buteljeringen vilket har gett champagnen en ökade komplexitet.

Rive Gauche Rive Droite Champagne Hebrart
Rive Gauche Rive Droite Champagne Hebrart, copyright BKWine Photography

Vincent Couche i Côte des Bar i södra delen av Champagne är något mycket speciellt. Hela han utstrålar passion. Hans champagner är magnifika men ovanliga. Man kan hitta oxidation i några av dem men det är inget problem, tvärtom. Han använder inget eller mycket lite svavel. Han studerade i Bourgogne och blev inspirerad av burgundisk vinframställning. ”Dekantera gärna mina champagner”, säger han, ”och servera dem inte för kalla, de är som bäst vid 12°–14° C”.

Chloé Champagne Vincent Couche
Chloé Champagne Vincent Couche, copyright BKWine Photography

För framställning av kvalitetschampagner har det under lång tid handlat om att använda antingen chardonnay eller pinot noir, eller en blandning av dessa. Trots att en tredjedel av regionen faktiskt är planterad med pinot meunier. Nu är denna utmärkta druva på modet. Det är förmodligen delvis tack vare att så många ambitiösa, skickliga och passionerade odlare från Vallée de la Marne, ett starkt fäste för pinot meunier, har kommit fram under senare tid.

Prova champagnerna från Françoise Bedel i Crouttes-sur-Marne, de har en fantastisk frukt och komplexitet. Cuvée Entre Ciel et Terre har lagrats på fällningen i åtta år innan degorgeringen och den är gjord med 65 % pinot meunier. Den är superb.

A range of Champagne Fleury
A range of Champagne Fleury, copyright BKWine Photography

Några andra pinot meunier-baserade champagner att prova är den fantastiska Cuvée Prémisse från Champagne Eric Taillet i Baslieux-sous-Châtillon med 90 % pinot meunier, Brut Grande Tradition från Champagne Roger Coulon i Vrigny, Brut Selection från Champagne Philippe Gamet i Mardeuil och Fruit de Ma Passion Extra Brut från Champagne Charlot-Tanneux, också i Mardeuil.

Oavsett vilka druvor de använder så förändrar de små odlarna smaken på champagne.

Där har du alltså tre trender i Champagne: odlarchampagner, ekologiskt och hållbar odling, och pinot meunier.

Odlare omnämnda i artikeln:

Detta är den svenska versionen av Britts artikel, ”Three New Trends In Champagne”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Upptäck den bästa champagnen på plats. Kom med på en vinresa till Champagne med BKWine och du får prova på mycket av det bästa, vin och mat, som Champagne har att erbjuda.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor för vinentusiasten. BKWine vinresor.[/box]

A Champagne cellar full of bottles
A Champagne cellar full of bottles, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?