Pärlor från Piemonte, Veneto och Toscana. Italienska vindagen

Dela / gilla:

Italien är i topp när det kommer till Svenskarnas favoritvinländer. Över 26 % av allt vin som såldes sista kvartalet 2015 kom från Italien och nästan 40 % av allt rött vin som såldes hade italiensk härkomst. Italien har som bekant en mycket lång tradition av vintillverkning. Trots den långa traditionen händer det mycket nytt och en hel del gamla lokala druvor börjar hitta ut på världsmarknaden, vissa hela vägen hit till Sverige.

Nyligen var det en stor mässa där italienska viner visade upp. Jag hade möjlighet att testa en del av allt som erbjuds och här kommer några av de favoriter jag hittade, på min begränsade tid där. Det vill säga detta är ingen total genomgång av allt vin från Italien, utan snarare tips på några viner som jag tror skulle falla många i smaken samt en del roliga viner som kan vara värda att testa.

Le Manzane, Veneto

Det första vin jag vill berätta om är av en producent vid namn Le Manzane från Veneto. Le Manzane betyder att vara glad, och vinmakaren menar att det här ska vara viner man dricker för att fira. De hade med sig två mousserande viner.

Balbinot Cuvée Prima Stella, det här är ett mycket lätt vin med en del frukt i form av mjuka äpplen. Vinet har en hög syra som balanseras upp av en trevlig sötma. Bra men lite enkel.

Balbinot Prosecco DOC Treviso, det här är storebror till vinet ovan och man märker mer kraft och mer mognad. Äpplena är mer mogna och åt det gula hållet. Syran är tydlig och bra balanserad. Ett riktigt bra mousserande vin.

Landscape in Valpolicella, Veneto
Landscape in Valpolicella, Veneto, copyright BKWine Photography

Rivetto och Alfiero Boffa i Piemonte

Det helt klart roligaste mousserande var Rivetto Nebbione VSQ Kaskal. Ett mousserande vin gjort på nebbiolo. Ett annorlunda vin som hade en örtig smak och fin syra. Vinet var intressant men även rätt udda.

Sedan provade jag en del vin från producenten Alfiero Boffa som också håller till i Piemonte. Han gör vin i olika stilar, dels har han vingårdsbetecknade viner som han gör i den gamla traditionella stilen. Men han producerar även en del viner som han kallar ”cuvéer” där han experimenterar med vinmakningen lite mer. Han har ett tydligt fokus på barbera men hans viner är ovanliga och skiljer sig mycket mot de barbera viner vi är vana vid. Att prova dessa viner tycker jag är kul dels för att de är bra men även för att se hur stor spännvidd barbera har. Stilen påminner mycket mer om Bourgogne än en kraftig barbera.

Barbera d’Asti Muntrivé 2010 var min favorit av hans viner. Vinet börjar lite rökig med en tendens till mineral. Det finns även en del lätt röd frukt åt jordgubbe- / lingon-hållet. Smaken är välbalanserad med en mycket tydlig syra.

Barbera d’Asti More 2010, Det har en hel del likheter med vinet ovan, men är ännu lättare och mer pinot noir-lik.

A bottle of Rivetto wine from Piedmont
A bottle of Rivetto wine from Piedmont, copyright BKWine Photography

Toscana

När det kommer till Toscana hittade jag följande viner som jag alla rankar som viner av högt kvalitet.

Brancaia Il Blu 2010. Vinet har en mycket förförisk doft. Tonerna börjar som lätta och blommiga. Det finns även en hel del körsbär som kommer i en andra andning och de bären känns mycket mogna och fylliga. Eftersmaken är lång och elegant. Ett mycket bra vin.

Poliziano Rosso di Montepulciano 2013, är ett trevligt och prisvärt vin. Det börjar med lite lädertoner för att sedan övergå i körsbär och jordgubbe. Vinet har hög syra och en långt syrligt eftersmak. Det här är ett vin som jag tror kommer att bli mycket spännande om ett par år.

The wine cellar at Grattamacco in Bolgheri
The wine cellar at Grattamacco in Bolgheri, copyright BKWine Photography

Grattamacco Bolgheri Rosso DOC 2012. Intressant stram doft med svartavinbär och körsbär i en trevlig ganska komplex mix. Vinet har en mycket fin balans och väldigt fina tanniner. Kanon.

Grattamacco Bolgheri Rosso Superiore DOC 2012 Svartvinbär, starka tanniner och lång eftersmak, ett vin med mycket kraft och med en lång och elegant eftersmak.

Poggio di Sotto, Brunello di Montalcino DOCG 2010. Ett helt fantastisk vin, utan tvekan dyrt, men helt makalöst gott. Otroligt klar frukt, perfekt balans. Kan inte hitta något att förbättra, något år i källare kanske. Men fantastiskt nu.

Tobias Karlsson skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Det finns många fantastiska viner i Italien, och god mat. Vill du verkligen uppleva det nära inpå så kan du komma med t.ex. på en vinresa till Piemonte, eller en vinresa till Toscana, eller en vinresa till Veneto med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vill du resa med någon som kan vinresor, eller vill du resa med någon som framför allt vill sälja dig de viner som de importerar? Res med BKWine, vi gör vinresor och säljer inte vin.[/box]

The Poliziano barrel cellar with humidification mist
The Poliziano barrel cellar with humidification mist, copyright BKWine Photography
Landscape in Tuscany
Landscape in Tuscany, copyright BKWine Photography
Montepulciano village and landscape in Tuscany
Montepulciano village and landscape in Tuscany, copyright BKWine Photography
A medieval village and vineyards in Piedmont
A medieval village and vineyards in Piedmont, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?