De största vinproducenterna i Argentina

Dela / gilla:

Vin är en mycket fragmenterad bransch. Jag känner till få, om ens någon, bransch som är lika fragmenterad. Öl, till exempel är mycket mer dominerat av ett fåtal stora företag. Men även om så är fallet, så är vinmarknaden mycket mer koncentrerad, med större aktörer, än vad man vanligen tror.

De flesta människor tror nog att det mesta av vinet är gjort av en (ganska) liten vingård med druvor som plockas för hand, jästa i pittoreska bodegor etc. Så är sällan fallet. Mycket vin görs av stora företag. Men det är svårt att veta eftersom du sällan ser namnen på dessa stora företag på etiketterna.

Wine cellar
Wine cellar, copyright BKWine Photography

Ta Argentina som ett exempel. En nyligen publicerad artikel på WineSur illustrerar detta bra. Där berättar man om den senaste vinproduktionsstatistiken i Argentina och om vilka som är de största aktörerna där.

Fyra företag dominerar den argentinska vinmarknaden med en total marknadsandel på 52%:

  • Fecovita med 22 % av marknaden
  • Peñaflor, 17 %
  • Baggio, 8 %
  • Bodegas Esmeralda, 5 %

Fecovita är en gruppering av kooperativ, Federación de Cooperativas Vitivinícolas Argentinas. Det är inte ovanligt att kooperativ är stora producenter. Snarare regel än undantag. Många vinregioner har stora och inflytelserika kooperativ. Men att en enda gruppering av kooperativ i Argentina kontrollerar 22 % av marknaden var en överraskning för mig. De måste också vara en mycket viktig politisk faktor i landet.

Fecovita samlar 5000 vinodlare, organiserade i 29 olika lokala kooperativ som kontrollerar cirka 30 000 hektar. De gjorde mer än 260 miljoner liter vin 2014. Det skulle kräva en hel del grävande att hitta alla de varumärken som de producerar.

In the winery
In the winery, copyright BKWine Photography

Peñaflor är en koncern som ägs av Bemberg-familjen sedan 2010. Företaget omfattar ett antal mer eller mindre kända vingårdar, eller varumärken: Trapiche, Finca Las Moras, Bodega el Esteco, Andean, Suter, Bodegas la Rosa och Santa Ana. Årlig omsättning US $ 440 miljoner 2014, de påstår sig stå för 23 % av exporten av kvalitetsvin från Argentina,och äger mer än 6 100 hektar och köper utan tvekan druvor från många fler.

Baggio, eller RPB, är ett diversifierat livsmedelsföretag som producerar många olika fruktprodukter, drycker och mat. Även om ursprunget till företaget var vinproduktionen i Mendoza, verkar vinet endast utgör en liten del av verksamheten i dag. De marknadsför vin under ett antal olika varumärken: Bodega Privada, Ricordi, Viejo Vinedo, Finca Rosario, El Supremo, Bodega Uvita, Chapany, Vinya Mayor …

Bodegas Esmeralda arbetar med flera olika produktserier eller varumärken: Esmeralda Fernandez, Estiba I, Gran Rodas, Tilia, Retamo, Dos Lomos, Canopia…

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Varför inte följa med oss på ett-vin äventyr i Argentina? BKWines vinresa till Argentina och Chile tar dig med till några av de allra bästa vingårdarna i dessa länder och ge dig en inblick sydamerikanska viner bakom kulisserna.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Mer och bättre vinresor. BKWine vinresor.[/box]

Finca Flichman vineyards and the Andes in Mendoza, Argentina
Finca Flichman vineyards and the Andes in Mendoza, Argentina, copyright BKWine Photography
Chicken and sausage on the grill, Argentine asado
Chicken and sausage on the grill, Argentine asado, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?