Rust en Vrede Estate, ett av världens bästa viner?

Dela / gilla:

Rust en Vrede är inte bara Sydafrikas allra första specialist på enbart röda viner utan även en av de allra bästa. En vertikalprovning av tio årgångar Estate från 1995 till 2013 ger en fantastisk möjlighet att uppleva det. Det är också en illustration av skillnader i arbetet mellan samtliga av gårdens totalt endast tre vinmakare under de senaste 28 åren.

Kevin Arnold, numera vinmakare på sin egen Waterford Estate, var vinmakare på Rust en Vrede 1987-1997 och representeras i vertikalprovningen av årgång 1995. Louis Strydom, numera vinmakare och VD för Engelbrecht Els Vineyards, var vinmakare från 1998 till 2004. Hans arbete får representeras av det team som gjorde årgångarna 2005 och 2006. Coenie Snyman är den vinmakare som tog vid 2004 och hans första helt egna årgång är 2007 samt naturligtvis alla därefter. Coenie blev ”Winemaker of the Year” i Sydafrika 2009 med Rust en Vredes Cabernet Sauvignon 2007.

Kevin Arnold
Kevin Arnold, copyright BKWine Photography

Ägaren Jean Engelbrecht tog över efter sin far Jannie 1998. Han har gjort stora ansträngningar för att höja den redan höga kvaliteten genom att omplantera alla vingårdar och organisera om ansvar och arbete med vinerna med nya personer. Jean känner starkt för att fortsätta att vara en ”Estate”, vilket betyder att man äger samtliga vingårdar och inte tillåts att köpa till druvor.

Rust en Vrede Estate har alltid bestått av c:a 60 % cabernet sauvignon, 30 % shiraz och 10 % merlot med vissa variationer beroende på årgång. Mikroklimatet i vingårdarna i Helderberg är varmare än omgivningarna och lämpar sig speciellt bra för kraftfulla viner av shiraz och cabernet sauvignon. Produktionen av Estate-vinet varierar mellan 30 000 och 60 000 flaskor per år.

Jean Engelbrecht, Rust en Vrede
Jean Engelbrecht, Rust en Vrede, copyright Rust en Vrede Wine Estate

En långsiktig förändring är t ex att man har reducerat andelen ny ek och har helt slutat med amerikansk ek. Från och med årgång 2013 har vinet mognat i 100 % fransk ek, en del större fat och en mindre del nya fat.

Frågan blir då, märks det en utveckling av vinet? Och i så fall, hur?

Rust en Vrede Estate 1995

65 % cabernet sauvignon, 25 % shiraz, 10 % merlot

En av 90-talets bättre årgångar, fin, kraftig doft av röd frukt och vanilj, elegant och fräsch med strävhet från 100 % nya barriquer, vinner inte längre på lagring utan bör drickas nu.

Rust en Vrede Estate 2005

58 % cabernet sauvignon, 31 % shiraz, 11 % merlot

En bra årgång, mörk frukt, kryddor med kaffe- och smörkola-toner, lite motsträviga tanniner från 100 % nya barriquer, det minst eleganta av alla provade viner.

Vineyards and mountains in Franschhoek
Vineyards and mountains in South Africa, copyright BKWine Photography

Rust en Vrede Estate 2006

59 % cabernet sauvignon, 33 % shiraz, 8 % merlot

En svår årgång pga värme, tydligare frukt än 2005:an, vanilj och smörkola från fatlagringen och ett intensivt och långt slut.

Rust en Vrede Estate 2007

61 % cabernet sauvignon, 30 % shiraz, 9 % merlot

Coenies första årgång från åtta (!) år gamla stockar, en lite annorlunda stil med mer frukt än tidigare, svarta vinbär-, blyerts- och fat-toner dominerar, doften avslutas med plommon- och ört-toner från shiraz:en. Ett riktigt gott vin.

Coenie Snyman, Rust en Vrede
Coenie Snyman, Rust en Vrede, copyright Rust en Vrede Wine Estate

Rust en Vrede Estate 2008

65 % cabernet sauvignon, 27 % shiraz, 8 % merlot

Största skörden fram tills 2014, svarta vinbär, ceder, vitpeppar och örter med mörk choklad, kraftfull, balanserad och generös med integrerade tanniner, tillgänglig nu.

Rust en Vrede Estate 2009

61 % cabernet sauvignon, 31 % shiraz, 8 % merlot

En mindre skörd (som 2010 och 2011) och en stilförändring då Coenie förstått de olika vingårdarna bättre. Den bästa årgången i Stellenbosch i modern tid, jämförbar med 1966 och 1973. Vinet har allt i balans, komplexa frukt- och fattoner ger ett stort vin.

Rust en Vrede Estate 2010

59 % cabernet sauvignon, 34 % shiraz, 7 % merlot

40 % av skörden blåste bort, vilket ger koncentrerade tanniner till de druvor som fanns kvar, svarta vinbär, blåbär och kryddor i ett elegant vin med visst bett av strävhet.

Rust en Vrede Estate 2011

63 % cabernet sauvignon, 28 % shiraz, 9 % merlot, Systembolaget nr 70826, 319 SEK

En varm årgång liknande 2006:an, mörk frukt och rostade kryddor med mörk choklad och vaniljtoner, inte lika sträv som 2006:an, fylligt och välstrukturerat med långt slut.

Rust en Vrede Estate 2012

56% cabernet sauvignon, 36% shiraz, 8% merlot

En kall vinter gav mindre frukt enligt Coenie, men fortfarande mer än före hans tid. Shiraz-karaktären är tydligare än tidigare viner med björnbär, plommon, svarta vinbär, ceder och tobak, ung med fin komplexitet.

Rust en Vrede Estate 2013

58 % cabernet sauvignon, 31 % shiraz, 11 % merlot

Inte släppt på marknaden ännu men blir en bra årgång, fortfarande väldigt sträv med fin doft av blåbär, tobak, ceder, kryddor och en liten gräddighet, första årgången med 100 % fransk ek. Shiraz mognar i större fat än cabernet sauvignon för att ha liknande mognad vid blandningen.

Coenie och Jean har tillsammans följt en strategi av små förändringar, helt i enlighet med det uppdrag Coenie fick av Jean när han började: ”Be consistent and true to the history of Rust en Vrede!”

Utvecklingen mot mer frukt, mindre fat och mer balans och elegans blir tydlig i denna vertikalprovning. Rust en Vrede Estate både försvarar och utvecklar sin position som ett av världens bästa viner.

Provningen arrangerades av den svenska importören The Wineagency.

Läs även BKWine Magazines tidigare artikel om Rust en Vrede.

Mikael Karlin skriver for BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Sydafrika har många vinproducenter i toppkvalitet. Du kan prova och besöka att flertal av dem på en vinresa till Sydafrika med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor som tar dig till platser ingen annan kommer till. BKWine Vinresor.[/box]

 

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?