Renässans i Rioja: Modernt och traditionellt hos Bodegas Baigorri | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Rioja i norra Spanien är tillbaka i rampljuset. Rioja är mest känt för sina långlivade Reserva och Grand Reserva med mjuka vaniljdofter. Men idag hittar vi en mängd olika stilar i Rioja. Ett bra exempel på en vingård med ”ny stil utan att helt överge traditionerna” är Bodegas Baigorri i Rioja Alavesa, den nordligaste regionen av Rioja.

Baigorri är en ganska ny producent som grundades först år 2000. Vi gjorde nyligen ett par besök på Baigorri och vi blev mycket imponerade, både av kvaliteten på vinerna och den fantastiska designen av vineriet.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel, ”Rioja Renaissance: Modern and Traditional Wines from Bodegas Baigorri”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Vinanläggningen ligger omgiven av vingårdar. ”Här har vi två meter lera först och ren kalksten därunder”, säger Matthias Lange, export- och PR-chef. ”Rötterna plockar upp mineraler där nere”. Syftet är att hålla den naturliga balansen i vingård. De besprutar med lite koppar och svavel mot sjukdomar men lyckligtvis är vinrankorna här ganska resistenta mot svampsjukdomen mildew. De använder också naturliga växtextrakt från exempelvis salvia. ”Vi ser att våra vinplantor blir starkare och starkare med detta”, säger Matthias.

Vineyards in the autumn in Rioja, Spain
Vineyards in the autumn in Rioja, Spain, copyright BKWine Photography

Matthias visar oss en mycket speciell druva, maturana tinta. Det är en mycket gammal lokal druva från Rioja som mer eller mindre försvann förra århundradet. ”Vi brukade ha mer än 23 lokala druvor för hundra år sedan i Rioja, idag har vi bara fyra”.

Universitet i Logrono arbetar dock på att försöka få några fler återintroducerade. Maturana tinta har dofter av grön paprika som är typiska också för cabernet sauvignon, speciellt om den är lite omogen. Experter trodde faktiskt först att maturana tinta var samma druva som cabernet sauvignon, men nu vet de att det är två helt olika druvor. Maturana har en intressant smakprofil och ger mycket färg och tanniner till vinet. Baigorri experimenterar just nu med två fat. De har ännu inte bestämt sig för om de ska blanda den med andra druvor eller göra ett separat maturana-vin.

The modern winery at Bodegas Baigorri
The modern winery at Bodegas Baigorri, copyright BKWine Photography

Den spektakulära källaren byggdes år 2000 och tog två år att bygga. ”Vi var tvungna att gräva ett hål på 30 meter”, säger Matthias. 2002 var första årgången. 2007 sålde Jesús Baigorri och hans partners vingården. De nya ägarna började att köpa upp vingårdar och nu äger man 55 hektar.

De köper också druvor från 10 odlare som de har långsiktiga avtal med. De betalar mer än det genomsnittliga priset för att säkerställa att de får druvor av god kvalitet. Det genomsnittliga priset per kilo druvor är cirka 80-90 cent. Baigorri betalar 1,50 euro per kilo. ”På så sätt kan odlarna hålla en låg avkastning, behålla gamla vinstockar, göra grön skörd osv”, säger Matthias. ”Vi har en bra och nära relation med våra odlare.”

Sorting the grapes at Bodegas Baigorri
Sorting the grapes at Bodegas Baigorri, copyright BKWine Photography

Innan vi börjar att smaka vinerna så påpekar Matthias för oss att konsumenter ofta har en mycket tydlig idé i huvudet hur en Rioja ska smaka. Han serverar en Baigorri Reserva, gjord av 100 % tempranillo med en medelålder på 45 år. ”Folk tycker inte alltid att detta smakar som en Rioja Reserva”, säger han. Jag kan förstå det. Den har mycket frukt, kryddor, det är fyllig och eken finns bara i bakgrunden. Det är ett ganska elegant vin i modern Rioja-stil som mer speglar odlingsförhållandena än eklagringen. ”För oss frukten viktigast, eken är bara ett stöd”, säger Matthias. (Ca 20 € på vingården.)

Nästa vin som vi smakar är Baigorri Belus, gjort med 70 % mazuelo (också kallad cariñena eller carignan), en ganska ovanlig Rioja-druva. Resten är tempranillo och garnacha. Vinet har lagrats i 600-liters ekfat. Belus betyder sammet på baskiska (Rioja Alavesa är en del av Baskien) och det är ett bra namn. Tanninerna är faktiskt sammetslena. Och här finns en härlig färsk körsbärsfrukt. Matthias berättar att när Neal Martin från The Wine Advocate provade det här vinet så sa han helt bestämt att detta är inte en Rioja. Men jo, detta är det nya Rioja! (Ca 21 € från vingården.)

Tasting the range of Bodegas Baigorri wines
Tasting the range of Bodegas Baigorri wines, copyright BKWine Photography

Nästa vin, Baigorri Garnacha, är en av mina favoriter. Druvorna odlas på 850 meter över havet, vilket är en ganska hög höjd. Det svala klimatet här ger finess i vinet och inte för mycket alkohol. Här finns balans och väl integrerade tanniner. ”Prova detta med grillad tonfisk”, tycker Matthias, ”tänk inte bara kött till detta vin.” (Ca 21 € på vingården.)

Baigorris prestigevin heter De Garage och är gjord av 100 % tempranillo. Vinrankorna är gamla, mer än 60 år, och växer på en mager jord fylld med knytnävsstora stenar. Vinet ligger 24 månader i små 225-liters fat. Detta var det första vinet som släpptes och det gjordes i ett hyrt garage, innan källaren byggdes, därav namnet. Igen mycket bra frukt, finess och koncentration, silkeslena tanniner. (Ca 37 € på vingården.)

Detta är den svenska versionen av Britts artikel, ”Rioja Renaissance: Modern and Traditional Wines from Bodegas Baigorri”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Baigorri Reserva 2010 och Baigorri de Garage 2010 börjar säljas 6 november på Systembolaget.

Mer om vingården: www.bodegasbaigorri.com

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Rioja gör idag spektakulära viner och har dessutom ett spektakulärt landskap, dramatiskt och storslaget. Upplev vinerna, maten och landskapet på en vinresa till Rioja med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor utan like. BKWine-vinresor.[/box]

Simon Arina, winemaker at Bodegas Baigorri
Simon Arina, winemaker at Bodegas Baigorri, copyright BKWine Photography
The barrel ageing cellar at Bodegas Baigorri
The barrel ageing cellar at Bodegas Baigorri, copyright BKWine Photography
Vineyards around Bodegas Baigorri in Rioja
Vineyards around Bodegas Baigorri in Rioja, copyright BKWine Photography
Vineyards around Bodegas Baigorri in Rioja
Vineyards around Bodegas Baigorri in Rioja, copyright BKWine Photography
Bodegas Baigorri Reserva
Bodegas Baigorri Reserva, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?