Bordeaux: Médoc och Graves, en introduktion

Dela / gilla:

Médoc-halvön har det perfekta läget för vinodling med Atlanten på ena sidan och havsviken Gironde på andra. Vinodlingarna ligger längs Gironde och tallskogen utmed Atlantkusten skyddar vingårdarna mot regn och havsvindar.

Totalt består Médoc av 11 000 hektar, alltså en dryg tiondel av hela Bordeaux och är indelad i 6 kommuner och 8 appellationer. Förutom de 4 mest kända kommunerna, Margaux, Saint-Julien, Pauillac och Saint-Estèphe, finns ytterligare två, Moulis och Listrac. Dessa sex har alla egna appellationer. De slott i södra halvan av Médoc-halvön som ligger utanför dessa kommuner får appellationen ”Haut-Médoc” och de slott som ligger i norra delen får appellationen ”Médoc”, tidigare kallad ”Bas-Médoc”.

Jordmånen i Médoc är huvudsakligen grus och sand men i norra delen finns också inslag av lera. Detta påverkar vinerna och hjälper oss att skilja till exempel en Margaux från en Saint-Estèphe.

Tasting Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande
Tasting Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande, copyright BKWine Photography

Margaux

Margaux förknippas med lätta, eleganta viner, helt i linje med det vackra Château Margaux som har gett kommunen sitt namn (eller är det tvärt om?). De är inte så utpräglat sträva, ens som unga.

Man har en fin, ljus grusjord och ofta ett ganska stort inslag av merlot i vinerna. Kvaliteten har väl gått lite upp och ner de senaste åren men börjar stabilisera sig nu.

Leta t ex efter pånyttfödda Château Rauzan-Ségla och Château Kirwan (fr o m årgång 1993).

Chateau Margaux, Bordeaux
Chateau Margaux, Bordeaux, copyright BKWine Photography
Chateau Kirwan, Margaux, Bordeaux
Chateau Kirwan, Margaux, Bordeaux, copyright BKWine Photography
Chateau Brane Cantenac
Chateau Brane Cantenac, copyright BKWine Photography

Saint Julien

Saint-Julien är litet till storleken men hela 85 % av arealen upptas av grand cru-slott. Saint-Julien är idag den mest pålitliga av Médocs kommuner ur kvalitetssynpunkt.

Priserna har förstås skjutit i höjden på de kända namnen som Château Léoville-Barton, Château Lagrange, Château Gruaud-Larose och Château Ducru-Beaucaillou. Men 4:e cru-slottet Château Saint-Pierre och Château Lagranges andra-vin ”Les Fiefs de Lagrange” är mycket prisvärda.

Chateau Leoville Barton, Saint Julien
Chateau Leoville Barton, Saint Julien, copyright BKWine Photography

Pauillac

Pauillac har den största andelen cabernet sauvignon av Médoc-vinerna. Det är också här som vi hittar skolexemplen på det klassiskt strama Bordeaux-vinet.

Här finns det gott om superstjärnor. De tre premier grand cru-slotten: Latour, Lafite-Rothschild och Mouton-Rothschild. Inte långt efter i pris och kvalitet kommer slott som Lynch-Bages, Pichon Comtesse de Lalande och Pichon Baron (tidigare kallat Pichon Longueville Baron).

För något mindre plånböcker finns utmärkta Château Grand-Puy-Lacoste, Château Batailley, Croizet-Bages och Rothschild-slotten Château d’Armailhac och Château Clerc-Milon.

The wine cellar at Chateau Lafite, Pauillac, Bordeaux
The wine cellar at Chateau Lafite, Pauillac, Bordeaux, copyright BKWine Photography
Concrete fermentation vat in one of the vat halls at Chateau Pontet Canet, Pauillac, Bordeaux
Concrete fermentation vat in one of the vat halls at Chateau Pontet Canet, Pauillac, Bordeaux, copyright BKWine Photography
Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande
Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande , copyright BKWine Photography

Saint Estèphe

I Saint Estèphe ändrar sig jordmånen påtagligt. Även här finns en del grus men kalksten dyker också upp på sina ställen och även lera, speciellt i norra delen. Denna variation gör att skillnaderna mellan slotten kan vara stora och de som har mycket lera/kalksten på sin mark har en större andel merlot i sina viner.

Vinerna är ofta kraftfulla och välstrukturerade, inte sällan mycket sträva, t o m hårda, dock inte lika mycket idag som för några år sedan. I och med att andelen merlot i vinerna ökar, mjuknar också vinerna och kan drickas tidigare.

Saint-Estèphe behandlades lite styvmoderligt när klassificeringen gjordes 1855 och enbart fem av slotten här klassades. 2:a cru-slottet Cos d’Estournel med sin spektakulära fasad precis på gränsen till Pauillac är flaggskeppet. Utmärkta är idag också, efter dåliga prestationer under många år, Château Lafon-Rochet och Château Cos-Labory. Icke att förglömma Chateau Phelan-Ségur nedåt floden till.

Chateau Cos d'Estournel, Bordeaux
Chateau Cos d’Estournel, Bordeaux, copyright BKWine Photography
Tasting a few wines of various vintages at the chateau
Tasting a few wines of various vintages at the chateau, copyright BKWine Photography

Cru Bourgeois

De flesta av de ovan nämnda slott är sådana som ingår i Médoc-klassificeringen från 1855.

Är ni ute efter lite billigare viner så är det en god idé att i stället leta efter ”cru bourgeois”-slotten som finns utspridda i hela Médoc.

Cru Bourgeois har under senare år haft ett stormigt leverne.

Cru Bourgeois var tidigare en klassificering, som infördes på 1950-talet med vissa uppställda kvalitetskrav. Det innefattade cirka 400 slott.

När klassificeringen i början på 2000-talet skulle ses över (gjordes regelbundet) blev det stora stridigheter om upp- och nedflyttningar. Det resulterade i att den nya klassificeringen annullerades och att Cru Bourgeois avskaffades som klassificering.

L'Alliance des Crus Bourgeois

Efter några år så uppstod den som en privat organiserad ”förening”, kallad Alliance des Crus Bourgeois. I sin nya form varierar det år från år, utgående från någon sorts ”kvalitetskriterier” vilka som har rätt att använda begreppet på flaskan. Det är osäkert hur detta kommer att utvecklas i framtiden. Men idag existerar alltså inte cru bourgeois som en klassificering.

Men många av slotten i denna lite diffusa grupp är mycket intressanta: bra kvalitet till måttligt pris. Några har blivit så pass bra och kända att de betingar samma priser som ungefär en 3:e cru, t ex Château Haut-Marbuzet i Saint-Estèphe och Château Chasse-Spleen i Moulis.

Av de övriga kommer här några rekommendationer. Det finns många fler!

Cru Bourgeois, Chateau Paloumey
Cru Bourgeois, Chateau Paloumey

AC Medoc:

  • Château La Tour de By
  • Château Rollan de By
  • Château Les Ormes-Sorbet
  • Château Potensac
  • Château Vieux Robin

AC Moulis

  • Château Maucaillou

AC Listrac

  • Château Fourcas-Dupré
  • Château Fourcas-hosten

AC Margaux

  • Château Labegorce-Zédé
  • Château Monbrison
  • Château Siran
  • Château d’Angludet

AC Saint-Julien

  • Château Gloria
  • Château Glana
  • Château Lalande-Borie

AC Pauillac

  • Château Pibran
  • Château Fonbadet

AC Saint-Estèphe

  • Château Lilian-Ladouys
  • Château Les Ormes de Pez
  • Château Meyney
  • Chateau Phelan-Segur
  • Château Tour de Pez

Graves

I norra Graves fortsätter samma grusjord som i Médoc. Men man har ofta en större andel merlot och cabernet franc vilket gör vinerna något mer aromatiska. Jag känner själv en starkare karaktär av tobak och jordkällare när jag dricker Graves än när jag dricker Médoc.

Sedan andra hälften på 80-talet (1987 för att vara exakt) har norra Graves sin egen appellation, Péssac-Léognan, där alla de bästa och mest kända Graves-slotten finns samlade.

Chateau Chateau de France, Bordeaux
Chateau Chateau de France, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Priserna här är oundvikligen höga men jag rekommenderar Château Carbonnieux, Château La Louvière, och Château Olivier. Billigare och mycket prisvärda är Château Cruzeau, Château Rochemorin och Chateau de France.

Prisnivån är lägre i den södra Graves-appellationen, som heter AC “Graves” kort och gott. Leta efter slott som Château d’Ardennes, Château Respide Médeville, Château Chantegrive, Château Rahoul och Château Le Bonnat.

Samtliga här nämnda Péssac-Léognan och Graves-slott gör även utmärkta vita viner.

[box style=”rounded” border=”full”]Det är en speciell upplevelse att resa i Medoc och i Grave och se i verkliga livet alla dessa namn som man har hört talas om, och kanske smakat. Kom med oss på BKWine på en vinresa till Bordeaux så får du uppleva det bästa som regionen har att erbjuda.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor som inga andra. BKWine vinresor.[/box]

Chateau Chantegrive. Graves, Bordeaux
Chateau Chantegrive. Graves, Bordeaux, copyright BKWine Photography
Chateau Haut Bailly, Pessac Leognan, Bordeaux
Chateau Haut Bailly, Pessac Leognan, Bordeaux, copyright BKWine Photography
Barrels piled high in the wine cellar
Barrels piled high in the wine cellar, copyright BKWine Photography
Tasting Chateau Carbonnieux
Tasting Chateau Carbonnieux, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?