En insiders hemliga tips om vin-stjärnor på uppgång i Languedoc

Dela / gilla:

Vingårdar i Languedoc att hålla utkik efter…….

Languedoc blir mer och mer spännande som en vinregion dag för dag verkar det nästan som. Nya producenter slår sig ner här och bevisar – åter igen – vilka fantastiska viner man kan göra här. De följer i det spår som många etablerade vinproducenter har röjt och som också fortsätter att göra stora viner. Få utomstående kan Languedocs viner lika bra som Rosemary George MW. Hon har skrivit en banbrytande bok om vinerna i södra Frankrike och tillbringar en stor del av året där. Här ger hon dig sina insiders tips på några av de nya producenterna i regionen.

Languedoc fortsätter att utvecklas i en hisnande takt. Min bok om vinerna i södra Frankrike publicerades 2001 och idag har jag tror att jag lätt skulle kunna täcka samma område och bara skriva bara om vinodlare som har gjort sin första årgång i detta århundrade. Languedoc lockar nykomlingar till regionen, av en enkel anledning. Vingårdsmark är överkomligt. Många av dem kan ha letat någon annanstans först och insett att priset på vingårdar i Bordeaux, Bourgogne eller Rhônedalen var en bra bit över deras tillgångar. Och dessutom är de flesta andra regioner i Frankrike bundna av stränga appellationsregler. I Languedoc kan man göra nästan vad som helst; om ditt vin inte passar in i reglerna så kan du helt enkelt kalla det Vin de France.

En mängd spännande appellationer; strunta i dem, fokusera på producenten

Faugères är en appellation som har lockat många utifrån, från England, Belgien, Schweiz, Australien, Irland och Spanien, för att inte tala om från andra delar av Frankrike. Det är en av regionerna i Languedoc med en ganska tydlig egen identitet, baserad på regionens skifferjord. Och 2014 dök det upp fyra nya vinproducenter. La Clape är också mycket homogen [redaktörens anmärkning: La Clape har nyligen fått sin egen appellation], men andra områden såsom Pézenas eller Grès de Montpellier har mycket mindre väldefinierade karaktärer. Och Terrasses du Larzac har öppnat upp på ett dramatiskt sätt under det senaste decenniet eller så, med en mängd nya egendomar.

Men enligt min mening så är namnet på appellationen mycket mindre viktigt än producentens egna kredenser.

Så här kommer en lista med namn för att hålla ögonen på, utan inbördes ordning, och med en oundviklig geografisk koncentration av namn som ligger närmast min hemby utanför Pézenas.

Terroir de la Clape AOC Coteaux du Languedoc
Terroir de la Clape AOC Coteaux du Languedoc, copyright BKWine Photography

La Grange de Bouys

Första årgång 2014, med bara två viner, en gammal Carignan och en Languedoc-blandning, från ett par hektar. Detta är en karriär- och livsstils-förändring för Stephane och Florens Monmousseau, och entusiasmen för deras nya satsning är smittsam.

De fyra nya namnen i Faugères är:

Mas Lou

Olivier Gil kommer från en lokal familj som odlar vin, men han ville göra just Faugères och har fått en fin start.

Mas Nicolas

Nicolas Maurys far är ordförande i Faugères-kooperativet, men Nicolas ville göra sitt eget vin, snarare än att odla druvor för den kommunala tunnan.

In the vineyard, schist
In the vineyard, schist, copyright BKWine Photography

Domaine Epidaure

Jerome Vialla har en bakgrund inom vinproduktion, men utan att komma från en familj med vinstockar.

Domaine de l’Arbussèle

Sebastien Louge har haft en omväxlande karriär, bland annat ett år på en vingård i Virginia.

Det finns flera andra namn i Faugères, som så smått skapar ett rykte, för att nämna några, Mas de Cébène, Domaine des Trinités, Domaine de Sarabande och Mas d’Alezon.

Daniel Le Conte des Floris Domaine Le Conte des Floris, Caux. Pezenas
Daniel Le Conte des Floris Domaine Le Conte des Floris, Caux. Pezenas, copyright BKWine Photography

I närhet av Pézenas:

Domaine le Conte de Floris

Domaine des Aurelles

Båda väletablerade egendomar, men som förtjänar ett större erkännande än de faktiskt har. Och både Daniel le Conte de Floris och Basil St. Germain har en särskild talang för vitt vin, vilket visar att Languedoc fullt ut förtjänar att komma ifråga för vitt liksom för rött vin.

Domaine Turner-Pageot

En australiensisk-fransk egendom, som drivs med biodynamiska metoder. Karen Turner gör också vin på Prieuré de St Jean de Bébian.

Karen Turner, Domaine Turner Pageot, Gabian
Karen Turner, Domaine , copyright BKWine photography

Domaine Verena Wyss

En annan egendom utanför Gabian som förtjänar ett bättre rykte. Bel Canto är en särskilt elegant tolkning av Bordeaux druvsorter i Languedoc.

Domaine Ste Cécile du Parc

En annan ny egendom, med en första årgång. En snyggs och en elegant rosé, liksom röda viner baserade inte bara på Languedocdruvor, utan också cabernet franc.

Villa Tempora

Serge Schwartz gjorde sitt första vin 2007; Han har en källare i Caux och vingårdar i Pézenas.

Domaine Senti Kreyden

I Gabian. Erna Senti gör druvsortsviner, counoise, aramon, carignan och syrah.

Mas Gabriel

Ett engelskt par i Caux, Peter och Deborah Core, som lärt sig sin vinframställning i Nya Zeeland. Carignan blanc i Clos des Papillons är en annorlunda specialitet, samt carignan noir i Les Trois- Terraces.

Country road and vineyards in Languedoc
Country road and vineyards in Languedoc, copyright BKWine Photography

Villa Symposia

Utanför Aspiran. Eric Prissette kommer från Bordeaux och hans vinmakare från Bulgarien. Gamla vinstockar med druvan terret (Vin de France) och gamla syrah-vinstockar i L’Origine Pézenas.

Domaine des Deux Rocs

Jean-Claude Zabalia var vinmakare på Château St. Martin de la Garrigue och har köpt vingårdar i Cabrières, gjorde sitt eget vin för första gången år 2013.

Domaine la Grange

Tysk investering utanför Gabian. Drivviner vin de pays (nu IGP) och Pézenas Castalides och Icône.

I Terrasses du Larzac:

Domaine Pas de l’Escalette

Julien Zermott gjorde vin i Menetou Salon och sedan köpte han tillsammans med sin fru Delphine vingårdar och byggde en källare utanför byn Pégairolles. Särskilt elegant vitt vin, les Clapas, liksom röda i medelhavsstil.

Plan de l’Homme

Remi Duchemin skapade sig ett rykte på Mas Mortiès i Pic St Loup och sedan köpte han 2009 vingårdar i St Jean de la Blaquière och producerar nu en elegant serie viner, inklusive en gammal carignan samt Languedoc-blandningar.

Trois Terres

Graeme Angus lever ett dubbelt liv, som läkare och com vinodlare i byn Octon, med vinstockar i närheten, där han producerar härliga Midi-viner som La Minerale och le Saut du Diable.

La Traversée

Efter att ha arbetat på la Sauvageonne gjorde Gavin Crisfield sitt eget vin för första gången 2009, La Traversée, en elegant blandning av cinsaut, syrah och grenache från svala vingårdar nära St Jean de la Blaquière.

Les Vignes Oubliées

En etikett som skapades 2009 av Jean-Baptiste Garnier baserat på vingårdar med grenache, syrah och carignan runt byn St Privat, några av de högsta vingårdarna i Languedoc.

A street in a small French village with a 2CV Citroen
A street in a small French village with a 2CV Citroen, copyright BKWine Photography

I Montpeyroux området:

Domaine de Joncas

Pascal Dallier är en nykomling i byn Montpeyroux, en bilhandlare som blev vinodlare och gradvis utvidgar sitt sortiment av viner till att omfatta inte bara rött och rosé, men också en ovanlig riesling.

Mas d’Amile

Amélie d’Hurlaborde gjorde sin första årgång från en vingård med gamla carignan 2007 och har sedan dess successivt köpt fler vingårdar och gör nu terret blanc från gamla vinstockar, liksom Montpeyroux och rosé.

Domaine de Rencontre

Pierre och Julie Viudes i appellationen Muscat de Mireval har en talang för Muscat, med en serie med torra, söta och mousserande viner.

Rosemary George är en av Storbritanniens mest respekterade vinskribenter. Hon blev Master of Wine (MW) 1979 och har skrivit elva böcker. 2001 publicerade hon en banbrytande bok om viner i södra Frankrike kallad … The Wines of the South of France. Hon skriver en blogg helt tillägnad viner från Languedoc med namnet Taste Languedoc. Rekommenderad läsning för alla som är intresserade av viner från Languedoc!

Redaktörens kommentar: BKWine har också skrivit en bok om vinerna I Languedoc: Languedoc – Möten med viner och vinodlare i franska södern.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?