Kapcsandy Family Winery, en provning på djupet

Dela / gilla:

Vårens överlägset bästa vinprovning som jag gått på var när Lou och Roberta (Bobbie) Kapcsandy besökte Stockholm. Lou är en person av den amerikanska drömmen som lyckades fly från Ungern och det hårt ansatta Budapest när man gjorde ett misslyckat uppror mot Sovjetmakten 1956. Jag känner flera svenska fotografer som var där och riskerade livet bland ryska soldater, krutrök och stridsvagnar.

Pank och utan att kunna ett ord engelska kom han så småningom till USA där han både jobbade i ett bageri, spelade professionell fotboll som han tidigare gjort i det ungerska fotbollslandslaget, fortsatte sina avbrutna kemistudier och tjänstgjorde i den amerikanska armén 2 1/2 år.

Lou jobbade hårt och blev så småningom företagsledare och tjänade en hel del pengar. När det snart var dags att pensionera sig i slutet av 1990-talet ville han och Bobbie ägna sig åt sin vinhobby som kulminerade i olika besök och provningar i Bordeaux. År 1999 började man i liten skala importera Bordeauxviner till USA, men drömmen var att göra ett eget vin och i första hand för eget bruk.

Vändpunkten kom precis vid millenniumskiftet 2000 då man lyckades köpa State Lane Vineyards i Yountville, Napa Valley, där Beringer hämtade sina druvor till sin Estate Private Cabernet Sauvignon. Tyvärr var vingården starkt angripen av phylloxera (vinlusen) så den måste till stor del omplanteras.

Lou and Roberta Kapcsandy with Lotta Lidén
Lou and Roberta Kapcsandy with Lotta Lidén, copyright R Eriksson

Till den första årgången anlitade man den legendariska vinmakerskan Helen Turley och hennes make John Wetlaufer, men Lou var inte nöjd med resultatet. Han tyckte att den första årgången 2003 inte blev bra, det saknade både nyanser och finess och hade för mycket ek. Det tog nästan sju års lagring innan han ansåg att det var drickbart.

Numera anlitar man Denis Malbec, tidigare vinmakare på Château Latour, tillsammans med Rob Lawson som har gjort vinerna sedan 2005. Målsättningen är att göra viner med nedtonad ekkaraktär som skall påminna om viner från Margaux, med en alkoholhalt på runt 13-14 %.

Druvsorteringen är oerhört hård, vingården är på 7 hektar där man kan få ut ungefär 8 ton druvor per hektar, men man sorterar redan bort 5 ton av dessa redan i vingården. Sedan har man 18 kvinnor anställda som sorterar bort alla skadade och omogna druvor, blad och stjälkar för att få ett så perfekt resultat som möjligt. Det är lite skillnad mot när man besöker ett stort kooperativ i Italien där man tycker synd om alla små grodor och några fåglar som hoppar runt ibland druvorna innan de åker in i pressen.

Corks of Kapcsandy Estate wines
Corks of Kapcsandy Estate wines, copyright R Eriksson

Och smakar det så kostar det, men produktionen är i vinsammanhang oerhört liten. Av grand vin görs bara runt 5000 flaskor och totalproduktionen är bara runt 24 000 flaskor att jämföra med Grand Cru slott i Bordeaux som producerar många 100 000 tals flaskor. Den store gurun Robert Parker besökte vineriet i våras och utsåg dem till en av topp 5 i Kalifornien!

Kapcsandy Estate Cuvee 2011

Cabernet sauvignon 68 %, merlot 22 %, cabernet franc 5 %, petit verdot 5%

Stor röd-fruktig doft med inslag av rostade fat, cederträ och skogshallon, smaken är ganska fyllig, röd-fruktig, elegant och balanserad, med mjuka tanniner, rostade fat och bra längd.

Beställningssortimentet 74191, 1535 kr, 89 p.

Kapcsandy Estate Cuvee Cabernet Sauvignon 2010

Cabernet sauvignon 100%

Stor röd-fruktig doft med inslag av svarta vinbär, cederträ, ek och plommon, smaken är ganska fyllig röd-fruktig, med inslag av svarta vinbär, cederträ, rostade fat och bra längd.

Restaurangsortimentet KC2101, 1650 kr, 90 p.

Cabernet Sauvignon grapes
Cabernet Sauvignon grapes, copyright BKWine Photography

Kapcsandy Estate Cuvee Cabernet Sauvignon 2009

Cabernet sauvignon 100%

Stor mörk-fruktig doft, med inslag av svarta vinbär, plommon, cederträ och stall; smaken är fyllig, mörk-fruktig, med svarta vinbär, vinbärssylt, stall; mycket bra balans och bra längd.

Restaurangsortimentet KC1701, 1650 kr, 93 p.

Kapcsandy Estate Cuvee 2008

Cabernet sauvignon 68%, merlot 22%, cabernet franc 5 %, petit verdot 5 %

Stor röd-fruktig doft, med mognadstoner med inslag av svarta vinbär, vanilj och fat, smaken är ganska fyllig, mörk-fruktig, med svarta vinbär, aningen garvsyra och ganska lång.

Restaurangsortimentet KC 1201, 1535 kr, 91 p.

Kapcsandy Estate Cuvee 2007

Cabernet sauvignon 46 %, merlot 46 %, cabernet franc 6 %, petit verdot 2 %

Stor ganska mogen mörk-fruktig, lätt parfymerad doft med inslag av cederträ och med eleganta toner; smaken är ganska fyllig, mörk-fruktig, med röda och svarta vinbär, mjuka tanniner, bra längd.

Restaurangsortimentet KC0701, 1535 kr, 92 p.

Bottles of Kapcsandy Estate wines
Bottles of Kapcsandy Estate wines, copyright R Eriksson

Kapcsandy Cabernet Sauvignon Grand Vin 2010

Cabernet sauvignon 96 %, merlot 3 %, cabernet franc 1 %

Stor mörk-fruktig doft, med inslag av svarta vinbär, cederträ, plommon, tobak och vita russin; smaken är fyllig, koncentrerad, med svarta vinbär, mörk choklad, cederträ, mycket balanserade tanniner och bra längd.

Restaurangsortimentet KC1901, 3075 kr, 95 p.

Kapcsandy Cabernet Sauvignon Grand Vin 2009

Cabernet sauvignon 96 %, merlot 3 %, cabernet franc 1 %

Stor mörk-fruktig doft, med inslag av svarta vinbär, cederträ, plommon, stall och mynta, smaken är fyllig, koncentrerad och ganska mogen, med svarta vinbär, sötma och elegans, snälla mjuka tanniner och lång.

Restaurangsortimentet KC1501, 3075 kr, 96 p.

Kapcsandy Vino del Sol 2009

Merlot 96 %, cabernet sauvignon 2 %, petit verdot 2 %

Stor, mörk-fruktig lite syltig och syrlig doft med inslag av röda vinbär och svarta vinbär och fat; smaken är fyllig, syltig, med svarta vinbär och hallon, med angenäm strävhet och längd. Portvinslik men något lättare och gjord på andra druvor. Man använder rejält mogna druvor från utkanten av vingården som får jäsa tills jäsningen stoppas med neutral vinsprit för att bevara sötman. Lou är inte så intresserad av drycker med hög alkoholhalt så han tycker det här vinet är perfekt vid 17,5 %. Han tycker framförallt att det är jobbigast att prova olika sorter av vinsprit innan man hittar den bästa för Vino del Sol.

Restaurangsortimentet KC2301, 650 kr (50 cl), 89 p.

Det här var vårens absolut bästa provning, jag har provat viner därifrån för något år sedan och var redan då imponerad. Vinerna håller alla en mycket hög klass och de var en fröjd att prova, mycket oamerikanska med sin franska elegans.

Favoriterna var Grand Vin 2009 och 2010.

Roland Eriksson skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige. Roland har tidigare skrivit en bok om cognac (En handbok: cognac, 2007) liksom en om rom och en om te.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?