Mineralen i fokus: Louis Roederer Brut Nature 2006, lansering 21 augusti

Dela / gilla:

21 augusti lanseras en stor champagnenyhet på Systembolaget. Produktutveckling går långsamt i vinbranschen. Senast Louis Roederer lanserade en ny produkt var 1974. Nu kommer nästa nyhet: Roederer Brut Natur, med design av Philippe Starck. BKWine Magazines Tomas Eriksson rapporterar. 288 flaskor kommer till Sverige. Lansering 21 augusti.

Det högklassiga champagnehuset Louis Roederer har introducerat en ny champagne i sitt sortiment. Det är en årgångschampagne av typen ”brut nature” vilket innebär att den görs helt utan dosage, d.v.s. utan något socker tillsatts till den färdiga produkten. I många champagner tillsätts en liten mängd socker efter att jästfällningen avlägsnas. I en vanligt brut får det vara upp till 12 gram socker per liter. Premiärårgången av Brut Nature som nu lanseras är 2006.

Senaste gången Roederers sortiment utökades var i årgången 1974, då Cristal Rosé tillkom.

Louis Roederer Champagne Brut Nature 2006 Philippe Starck
Louis Roederer Champagne Brut Nature 2006 Philippe Starck, copyright T Eriksson

En biodynamisk champagne?

Det är inte bara genom avsaknad av dosage som brut nature skiljer sig, utan denna champagne görs på ett helt annat basvin än deras vanliga årgångschampagne. Druvorna tas enbart från biodynamiskt odlade vingårdar, som Roederer har rätt mycket av. Huvudkomponenten i vinet är pinot noir från Cumières.

Champagnen består av 2/3 pinot noir och 1/3 chardonnay, utan malolaktisk jäsning, d.v.s. syranivån är bevarad fullt ut. Hälften av basvinet har vinifierats på ekfat och hälften på ståltank. Roederer har också valt att ge denna champagne lite lägre tryck, ca 4,5 atmosfärer istället för vanliga 6 atm. Ca 10 ha vingårdar har använts till Brut Nature, och produktionen är ca 60 000 flaskor.

A brass sign at the winery of Louis Roederer
A brass sign at the winery of Louis Roederer, copyright BKWine Photography

Kommande årgångar efter 2006 är 2009 och 2012, som alla är årgångar med bra druvmognad. Just det här receptet – ingen malolaktisk jäsning och ingen dosage – tycks ha krävt hög druvmognad för att ge den balans som Roederer eftersträvar.

Roederer har samarbetat med konstnären Philippe Starck som har designat etiketten och den presentkartong som varje flaska kommer i.

Louis Roederer Brut Nature 2006, provningsnotering

Doften visar upp gula äpplen, aningen stekta äpplen, tydlig mineralton med en saltig mineralitet, lite kryddig, lätt rökig, lite brödiga toner, aningen kakao, samt aningen torkade bär och lätt jordiga toner.

Smaken är mycket torr med utpräglat saltig mineralitet, gula äpplen, rätt tydlig syra, lätt kryddig med bl.a. pepparton, och mineraldominerad eftersmak. Visar upp en stram elegans. Behöver inte lagras utan kan drickas nu, gärna med mat, 90-91 p.

Louis Roederer Champagne Brut Nature 2006 Philippe Starck
Louis Roederer Champagne Brut Nature 2006 Philippe Starck, copyright T Eriksson

Det här en stram och torr champagne med mineralen i fokus. För att komma från en rätt varm årgång och ha en hög andel pinot framstår den som lite slankare än väntat. Värmen kan anas i tonerna av stekta äpplen. Stilmässigt är den lik en modern småodlarchampagne (i motsats till ”hus” eller märkeschampagne), kanske mer än något annat som släppts av ett stort champagnehus. Ska man jämföra inom Roederers eget sortiment tänker jag på sätt och vis mer på Cristal än ”vanliga” Roederer vintage, om än med mindre grapefrukt och blommiga toner.

Man kan notera att den här champagnen säljs med lite högre ålder än Cristal, där 2007:an redan lanserats. Ett mycket intressant tillskott till Roederers sortiment.

Lanseras på Systembolaget 21 augusti 2015, 695 kr (288 flaskor).

Tomas Eriksson är en av skribenterna på BKWine Magazine. Han är aktiv i vinföreningen AuZone i Stockholm och i Munskänkarna, där han ibland håller vinkurser. Tomas driver också en egen blogg under namnet Vintomas.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Att uppleva och prova champagne på plats är en speciell upplevelse. Lyxiga ”hus” blandat med hantverksmässiga familjeproducenter. Kom med på en lyxig vinresa till Champagne med BKWine. Nästa resa blir i september.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor med BKWine. Unika vinresor.[/box]

The portico on the entrance door to Champagne Louis Roederer
The portico on the entrance door to Champagne Louis Roederer, copyright BKWine Photography
Louis Roederer Champagne Brut Nature 2006 Philippe Starck
Louis Roederer Champagne Brut Nature 2006 Philippe Starck, copyright T Eriksson
The wine cellar and winery building of Champagne Louis Roederer
The wine cellar and winery building of Champagne Louis Roederer, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?