Nytt blod för Ungerns berömda Egri Bikavér | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Ungern som en vinregion har funnits ganska länge. Men jag tvivlar på att vinerna någonsin har varit så bra som de är idag. Många människor tänker automatiskt av Tokaj när ungerska vin diskuteras. Tokaj har alltid varit prestigeområdet i Ungern. Här producerar söta viner av sällsynt intensitet. Men gräv lite djupare och du hittar fantastiska torra vita och röda viner.

Vart man än åker i de ungerska vinregionerna i dag, Tokaj eller någon annanstans, ser man en enorm utveckling. Vår första resa till Ungern var 2004. Vi åkte till Tokaj och Eger och vi smakade några mycket goda viner. Men nu kvaliteten på topp. Och vinerna är också spännande för vinälskare som är trött på att se samma druvsorter om och om igen. Dessa så kallade internationella sorter (läs franska) finns även i Ungern, men här finns också en mängd lokala druvor. Visserligen är en del av dem i stort sett omöjliga att uttala. Men se det som en utmaning. Och man behöver inte alltid lära sig namnet på druvsorterna, bara namnet på vinet, som t ex Egri Bikavér, det berömda tjurblodet från Eger.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel, ”New Blood Revives Famous Hungarian Wine Egri Bikavér”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Eger ligger knappt 140 kilometer österut från Budapest. Vingårdarna ligger nära bergen vilket ger ett ganska svalt klimat.

Tibor Gal winery in Eger, underground tunnels with rows of barrels
Tibor Gal winery in Eger, underground tunnels with rows of barrels, copyright BKWine Photography

Saint Andrea Winery

”Våra viner är aldrig för överväldigande, de är mer elegant och alltid med en bra friskhet. Vi har perfekta förhållanden för produktion av kvalitetsvin ”, säger György Lorincz Jr på Saint Andrea Winery i Eger. ”Det enda vi saknar är erfarenhet. Under kommunismen belönades inte kvalitet. Så vi har bara haft omkring 20 år på oss hittills, det är inte en lång tid.”

Vinerna från Eger är redan mycket bra. Men kanske kommer det att ta längre tid att förändra människors uppfattning om ungerska viner.

György Lőrincz Jr of the Saint Andrea Winery in Eger
György Lőrincz Jr of the Saint Andrea Winery in Eger, copyright BKWine Photography

För många vinkonsumenter är Egri Bikavér ett rustikt och enkelt vin. Det är vad det brukade vara. ”Nu, säger György, ”vill vi visa Egers unika karaktär. Vi tror på blandningar. Eger har en mängd olika druvsorter och Bikavér är alltid en blandning av åtminstone tre olika sorter. ”

Saint Andrea gör tre olika Bikavér.

Áldás Egri Bikavér 2012 är en fyllig Bikavér med viss kryddighet, friskhet och en härlig, mogen frukt. Huvuddruvor är kékfrankos, merlot och cabernet franc. ”Detta är ett viktigt vin i vårt sortiment”, säger György ”, ett traditionellt Eger-vin med alla beståndsdelar i balans. Stilen är mineralig som de flesta Eger-viner, strukturerad och alltid mycket frisk. ”

St Andrea Merengo Egri Bikaver
St Andrea Merengo Egri Bikaver, copyright BKWine Photography

Den fantastiska Merengő Egri Bikavér Superior har en varmare medelhavsstil med aromer av tobak och kryddor och söta körsbär. Eleganta och intensiva smaker. Den aromatiska och fruktiga Hangács Egri Bikavér Superior kommer från en enda vingård och har lagrats under 14 månader i 500 liters fat. ”Faten ger komplexitet men ingen smak”, säger György.

Thummerer

Familjen Thummerer är en annan kvalitetsproducent i Eger. I sin imponerande vinkällare har de en idealisk temperatur för lagring av viner. Familjen köpte källaren från staten 1992 (staten hade konfiskerat den från en greve 1949).

The Thummerer winery in Eger with many bottles with ageing wine
The Thummerer winery in Eger with many bottles with ageing wine, copyright BKWine Photography

Thummerer Egri Bikavér Superior 2009 är balanserad, fruktig med viss elegans. Ett annat vin att lägga på minnet är Egri Cabernet Franc Selection 2007, välstrukturerad med lite ekdofter och en frisk syra. Cabernet Franc gör faktiskt mycket bra ifrån sig, inte bara i Eger utan på många ställen i Ungern. Vili Papa Cuvée Eger 2006, med intensiva mörka fruktaromer och kryddor, är familjens prestigevin. Druvorna är franska: merlot, cabernet franc och cabernet sauvignon. Thummerer gör mest röda viner, men också några vita, bl a den goda Egri Bokréta Cuvée 2014, ett fylligt vin med lite vaxartad arom, gjort av två druvor, királyleányka och muscat ottonel.

Thummerer Egri Bikaver Superior, Hungary
Thummerer Egri Bikaver Superior, Hungary, copyright BKWine Photography

Bolyki Cellars

En annan lysande stjärna i Eger är Bolyki Cellars, en fantastisk vingård med en källare inbyggd i berget och med 4 hektar underjord. Egri Bikavér Bolyki 2012 är elegant och strukturerat med diskreta ekdofter. Ganska kraftfull och superb till mat.

Egri Bikavér Bolyki es Bolyki 2012 Superior är ännu mer kraftfullt men ändå mycket friskt med mjuka tanniner. Jag tycker också om deras vita Eger Meta Tema 2013 gjort med hárslevelű, den berömda druvan i Tokaj. Vinet är fatjäst, har lite vaxartade toner med vissa ekaromer i bakgrunden, ganska runt och fylligt.

Egri Bikavér Bolyki és Bolyki 2012 Superior
Egri Bikavér Bolyki és Bolyki 2012 Superior, copyright BKWine Photography

Tibor Gal

Tibor Gal är kanske den mest kända egendomen i Eger. Nu drivs den av sonen och dottern till grundaren Tibor Gal. Och vinerna blir bara bättre och bättre. Flera nya viner finns i sortimentet. Som den fantastiska Pinot Noir 2012 som vi smakade. ”Tibor Gal var den förste som planterade pinot noir i Eger 1990”, säger dottern Veronica Gal. ”Pinot noir gör goda viner här, lätta och eleganta”.

Den vita Csillag 2013 (betyder stjärna) är en ny blandning i Eger. Detta är ett intressant vin, gjort av en massa olika druvor, som leányka, királyleányka, cserszegi fűszeres och szürkebarát. Lika bra att memorera Csillag och glömma bort druvorna… Vinet är intensivt och livligt med citrus och grapefrukt och en bra kropp.

Veronica Gal from the Tibor Gal Winery
Veronica Gal from the Tibor Gal Winery, copyright BKWine Photography

Tibor Gal Egri Bikavér 2011 TiTi har fått 12 månader på ekfat. Stilen är lätt och elegant, med trevliga örter och jordiga toner. Välstrukturerat. Egri Bikavér 2011 Superior har mer koncentration tack vare lägre avkastning och 24 månader på ekfat. Välbalanserat, fin frukt, mycket drickbart nu.

Så tjurblodet visar sig faktiskt vara ett riktigt elegant vin. Naturligtvis, säger Veronica Gal, förvånad över att jag ens kunde tänka att det inte skulle vara det. Men hon minns ju inte 1970-talet. Saker och ting har förändrats.

Om du åker till Budapest så rekommenderar vi ett besök på nyöppnade St. Andrea Wine & Gourmet Bar mitt i stan. Drivs av ovannämnda Saint Andrea Winery. Ett fantastiskt ställe att prova bra ungerska viner och god mat.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel, ”New Blood Revives Famous Hungarian Wine Egri Bikavér”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

The St. Andrea Wine & Gourmet Bar in Budapest
The St. Andrea Wine & Gourmet Bar in Budapest, copyright BKWine Photography
Thummerer winery in Eger with stainless steel fermentation tanks
Thummerer winery in Eger with stainless steel fermentation tanks, copyright BKWine Photography
Tibor Gal Egri Bikaver Superior
Tibor Gal Egri Bikaver Superior, copyright BKWine Photography
Thummerer winery in Eger
Thummerer winery in Eger, copyright BKWine Photography
St Andrea Aldas Egri Bikaver
St Andrea Aldas Egri Bikaver, copyright BKWine Photography
Tibor Gal Titi, Eger
Tibor Gal Titi, Eger, copyright BKWine Photography
Thummerer Eger Vili Papa Cuvee
Thummerer Eger Vili Papa Cuvee, copyright BKWine Photography
Thummerer Cabernet Franc, Hungary
Thummerer Cabernet Franc, Hungary, copyright BKWine Photography
Tibor Gal Pinot Noir, Eger
Tibor Gal Pinot Noir, Eger, copyright BKWine Photography
Tibor Gal Egri Csillag
Tibor Gal Egri Csillag, copyright BKWine Photography
Bolyki Egri Bikaver
Bolyki Egri Bikaver, copyright BKWine Photography
Bolyki Meta Tema, Eger Hárslevelű
Bolyki Meta Tema, Eger Hárslevelű, copyright BKWine Photography
St Andrea Egri Bikaver Superior Hangacs
St Andrea Egri Bikaver Superior Hangacs, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?