Bordeaux: Saint-Emilion och Pomerol, en introduktion

Dela / gilla:

Saint-Emilion och Pomerol skiljer sig på många sätt från det aristokratiska Médoc. Här är slotten mindre, i den mån de nu kan kallas för slott överhuvudtaget. Landskapet är trevligare och lite kuperat och dessutom så finns här den fina lilla medeltidsstaden Saint Emilion, en av Frankrikes charmigaste vinbyar.

Även vinerna är annorlunda och ungefär på samma sätt. Det strama och sträva från Médoc har här ersatts av rundhet, fyllighet och en mjukare fruktighet. Saint Emilion- och Pomerol-vinerna är mer direkt tilltalande och drickfärdiga och tillgängliga på ett tidigare stadium än Médoc-vinerna.

Chateau Troplong Mondot? Probably. Or do you know what this chateau is?
Chateau Troplong Mondot? Probably. Or do you know what this chateau is? copyright BKWine Photography

Jordmånen skiljer sig också från den i Médoc och Graves. Den är kallare med varierande inslag av lera och kalksten. Cabernet sauvignon trivs inte så bra i den här jorden som i den sandigare och grusigare jorden på Vänstra Stranden och därför odlas den i mindre omfattning. I stället dominerar merlot både i Saint Emilion och Pomerol. Den ger ett fylligare, mjukare vin med högre alkoholhalt, sötare frukt och mindre strävhet än cabernet sauvignon.

Dessa egenskaper har gjort vinerna mycket populära även om många fortfarande envisas med att betrakta viner baserade på merlot som mindre högklassiga än grannarna gjorda på cabernet sauvignon. Men det är bara att nämna namnet Pétrus för dessa tvivlare så tiger de.

Bordeaux dyraste vin

Pomerol-vinet Château Pétrus är nämligen idag ett av Bordeaux dyraste vin, tre gånger så dyrt som en prémier grand cru classé i Médoc, och det är gjort till 95 % på merlot. Och inte nog med det. En annan egendom i Pomerol, Le Pin, har de senaste åren nått sådan framgång att priserna idag är jämförbara med Pétrus. Le Pin görs på 100 % merlot.

Chateau Petrus, its vineyards with Merlot vines, Pomerol
Chateau Petrus, its vineyards with Merlot vines, Pomerol, copyright BKWine Photography

Hos Pétrus tar den speciella järnrika och lerhaltiga jordmånen fram det allra bästa ur merlot-druvan. Vinrankorna är dessutom mycket gamla. Men det är även en mycket skicklig marknadsföring som har haft betydelse för slottets framgång. En framgång som inte sträcker sig så långt tillbaka i tiden. Det var nämligen först 1964 som Jean-Pierre Moueix köpte 50 % av Pétrus och förstod att detta var en blivande guldgruva.

Pétrus gjorde bra viner innan dess, men det var ännu inte särskilt känt. Moueix satte igång en intensiv kampanj för göra Pomerol-viner i allmänhet och Château Pétrus i synnerhet känt. Han har betytt oerhört mycket för att få upp världens ögon för Pomerol-viner. Idag är det sonen Christian som sköter Pétrus. Familjen äger även en del andra egendomar i Pomerol bl a Château Trotanoy och Château la Fleur Pétrus.

Chateau Trotanoy, Pomerol Bordeaux
Chateau Trotanoy, Pomerol Bordeaux, copyright BKWine Photography

En annan förklaring till Pomerol-vinernas höga priser är att det är en oerhört liten appellation jämfört med andra appellationer i Bordeaux. Hela Pomerol består av endast 700 hektar, jämfört med t ex 8000ha i Haut-Médoc. Det betyder att de flesta egendomar är små, ofta under 10 hektar. Stor efterfrågan och liten produktion betyder oundvikligen höga priser.

Pomerol har aldrig brytt sig om att klassificera sina viner. Men trots detta finns det en inofficiell lista som alltså toppas av Pétrus och Le Pin. Dessa följs av slott som Trotanoy, Lafleur, Latour à Pomerol, La Conseillante, Vieux Château Certan, l’Evangile, Petit-Village, Clinet, och Certan de May. Det är slott som alla betingar lika höga priser, och ibland högre än toppslotten i Médoc.

Ripe bunches of merlot in the vineyard of Chateau Petrus, Pomerol, Bordeaux
Ripe bunches of merlot grapes in the vineyard of Chateau Petrus, Pomerol, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Ett överkomligt alternativ: Lalande de Pomerol

Tycker man om Pomerol-stilen finns det dock en billigare lösning. Grannkommunen Lalande-de-Pomerol, strax norr om Pomerol, gör viner i liknande stil om än kanske något mindre fylliga och finessrika. Men priserna gör att man har överseende med denna lilla skillnad.

Liksom i Pomerol är egendomarna små. Totalt består Lalande-de-Pomerol av 1000 hektar som ungefär 200 odlare delar på. Många egendomar har förbättrats enormt de senaste åren och här kan man fortfarande hitta fyndviner.

Saint Emilion

Saint Emilion består av hela 5000 hektar och har därför inte drabbats av samma prishysteri som Pomerol.

Man har sin egen klassificering, som revideras – i princip, men inte alltid i verkligheten – vart tionde år, till skillnad från Médocs klassificering från 1855, som är i stort sett oförändrad sedan sin tillkomst. Enligt den senaste revideringen är fyra slott klassade i en klass för sig, premier grand cru classé (A): Château Cheval Blanc, Château Ausone, de två slott som sedan länge varit i topp, samt de två nya i revideringen 2012, Château Angélus och Château Pavie.

Chateau Pavie, Saint Emilion, Bordeaux
Chateau Pavie, Saint Emilion, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Om du besöker Saint Emilion så missa inte Maison de Vin som ligger mitt inne i byn. Här kan man nämligen köpa Saint Emilion-viner, även äldre årgångar, till bra priser.

Läs mer om den senaste, mycket omdebatterade, Saint Emilion-klassificeringen på BKWine Magazine: Den nya klassifikationen i Saint Emilion.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Det är en speciell upplevels att resa runt i Bordeaux med alla berömda viner och slott. Kom med oss på en vinresa till Bordeaux där vi tar dig med till några fantastiska slott och du får prova utsökta viner och lyxig mat, med BKWine. Nästa resa blir i september.

Rest till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor på ett sätt som ingen annan kan.[/box]

Chateau Ausone, Saint Emilion, Bordeaux
Chateau Ausone, Saint Emilion, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Ett svar

  1. Hej! Jag skulle vara intresserad att åka dit och se på viner. Nu är det corona så det blir svårt. Kan du berätta lite om vinerna? Jag har läst att pomerol och saint emilion är bra. Finns det andra bra viner eller är dessa speciella? Skulle bli väldigt spännande att förstå detta. Det sägs ofta att fransk vin år båst i världen , kan det stämma? Vore tacksam om ni kunde förklara eller skicka en länk om detta. Mvh Elmin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?