Är tiden kommen för portugisiska viner? | Per på Forbes

Dela / gilla:

”Portugisiska viner säljer mycket bra till Millennials och Generation X. De är mer öppna. De bryr sig inte så mycket om druvsorter”, sa Nuno Vale till mig över ett uppfriskande glas Arinto när vi träffades till middag i Lissabon häromdagen. Nuno borde veta. Han är Chief Marketing Officer, marknadschef, för ViniPortugal, den organisation som ansvarar för att främja portugisiska viner över hela världen.

Vi diskuterade de utmaningar som man har när man säljer vin från druvor med namn som Tinta Cão, Alfrocheiro, Antão Vaz och Tinta Roriz, för att bara nämna några av de inhemska druvsorter som du hittar i Portugal. De använder några standarddruvor också, som t ex Cabernet, Chardonnay och så vidare, men de traditionella portugisiska sorterna är mycket dominerande.

Detta är den svenska versionen av Pers artikel, ”Has The Time Come For Portuguese Wines?”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Faktum är att de gör enastående viner i Portugal. Även om det är ett land som mest känd för sitt starkvin, portvin, så är majoriteten av viner i denna sydeuropeiska land bordsviner. Men mer om det senare.

Vineyards with an oak tree in Alentejo, Portugal
Vineyards with an oak tree in Alentejo, Portugal, copyright BKWine Photography

Jag hade utmanat Nuno med att säga att det inte kan vara lätt att sälja portugisiska viner i Nordamerika och i Europa med den typ av druvnamn som är vanliga i Portugal. För ett par år sedan när vi gjorde research för en av våra vinböcker talade vi med en annan expert på den amerikanska vinmarknaden, Pierre Wertheimer. Han har sålt och marknadsfört franska viner i USA under många år. Pierre berättade att ”om du inte sätter druvsorten på etiketten i USA så kan du inte kan sälja vinet, och det måste vara en välkänd druva”.

Inte mycket att glädjas åt för Portugal där.

Men kanske har tiderna förändrats. Det finns faktiskt en trend i vinvärlden idag mot traditionella lokala druvsorter och bort från den handfull ”internationella” sorter som används i princip alla vinproducerande länder.

An old farm building at a winery in Alentejo
An old farm building at a winery in Alentejo, copyright BKWine Photography

Det är i alla fall vad Nuno från ViniPortugal höll med om över ett nytt glas vin, en Touriga Nacional från Dao. ”Vi har gjort en hel del marknadsföring för våra viner. The Wine Spectator har varit mycket positiv. Branschfolk är nu övertygade om kvaliteten på portugisiska viner.” Det är förstås utmärkt, men säljer de? ”Folk börjar nu att fråga efter viner från Portugal.”

Alicante bouschet in a vineyard in the Alentejo
Alicante bouschet in a vineyard in the Alentejo, copyright BKWine Photography

För att ge dig lite av ett försprång framför de som ännu inte prövat på portugisiska viner så får du här är några viktiga begrepp att komma ihåg.

Portugal är uppdelad i flera olika vinregioner. Här är de viktigaste att komma ihåg:

  • Vinho Verde, vid den norra gränsen till Spanien: uppfriskande vita viner
  • Dao i norr: kraftfulla röda viner.
  • Dourodalen: inne i landet från Portugals näst största stad Porto: mest känd för portvin, men gör också utmärkta röda och vita
  • Alentejo, strax öster om Lissabon: ett brett utbud av både röda och vita, ofta av mycket god kvalitet

Allt som allt finns det runt 14 vinregioner, alla värda att upptäckas.

View over the river Tedo from Quinta do Tedo
View over the river Tedo from Quinta do Tedo, copyright BKWine Photography

Här är några av de viktigaste druvsorterna som också kan ge dig en ledtråd om vad som väntar i vinet:

Några röda druvor:

  • Touriga nacional: kanske den mest kända druvan, internationellt, som ger kraftfulla, mörka och kryddig viner
  • Aragones, mer känd utanför Portugal som tempranillo, används mycket i Spanien också. Mediumkarfitg färg med röda frukter och ibland torkade frukter och nötter.
  • Trincadeira, en druva med ett charmigt namn (i alla fall för den franskspråkige), som kan göra enastående viner med örter och kryddor.

Vita druvor:

  • Alvarinho, arbetshästen i de mycket uppfriskande vinerna från Vinho Verde, med exotisk frukt och ganska aromatisk.
  • Arinto, också mycket uppfriskande viner med citrus och ibland ganska fyllig.
  • Antão Vaz, med sitt lustiga namn kan göra utmärkta viner med både kropp och struktur, framför allt i Alentejo.

Det finns mycket mer druvor för den äventyrliga vinälskare att upptäcka!

Tempranillo (Aragones) in a vineyard in Alentejo, Portugal
Tempranillo (Aragones) in a vineyard in Alentejo, Portugal, copyright BKWine Photography

Men du bör ha i åtanke att många – de flesta – portugisiska viner är gjorda av en blandning av flera sorter, men du kan ofta hitta information på baksidesetiketten.

Detta bör ge dig tillräckligt i fickan för att gå och prata med din lokala vinbutik (eller ditt Systembolag) och fråga dem vad de har från Portugal! Och du kommer kanske till och med att låta som en vinexpert och finsmakare om du ber om dessa viner.

Ytterligare två saker att tänka på om portugisiska viner: De är ofta utmärkt prisvärda, en av fördelarna med att de inte är så kända. Och de bör i första hand drickas tillsammans med mat; den höga syran i de vita och tanninerna i de röda gör dem perfekta till sommarrätter som fisk eller kött från grillen. Vilket jag hade gott om möjligheter att verifiera med de åtta viner som Nuno och jag delade över middagagen med några vänner.

Jag vet inte om det är sant, det som Nuno sa, att de yngre vinkonsumenterna är mindre fixerade på druvsorter och mer äventyrliga i att upptäcka nya vinländer och nya druvor. Eller om att tiden har kommit för Portugal. Men jag hoppas verkligen det. Portugal är ett fantastiskt vinland.

Vad tycker du? Är verkligen den marknaden på väg att blir mindre fixerad på en liten handfull ”internationella” druvsorter? Har tiden kommit för portugisiska viner?

Detta är den svenska versionen av Pers artikel, ”Has The Time Come For Portuguese Wines?”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Är du nyfiken på Portugisiska viner så kan du följa med på en vinresa till Portugal med BKWine i oktober.

Rest till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor som blir ett minne för livet. Vinresor med BKWine.[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?