Doktorn kurerar ett krassligt rykte – topp-riesling från Dr Loosen i Mosel

Dela / gilla:

Den tyska producenten Dr Loosen har gått i bräschen för den kvalitetsmässiga uppryckningen av rieslingvinerna från Mosel. Under ledning av den dynamiske ägaren Ernst Loosen har man sedan slutet på åttiotalet lyft kvaliteten på de viner man producerar.

Vid 1900-talets början hade vinerna från Mosel högt anseende och kostade ibland mer än toppvinerna från Bordeaux. Två världskrig och nya ekonomiska förutsättningar gjorde att glorian hamnade på sned.

Under sjuttio- och åttiotalen förknippades Mosel (då kallat Mosel-Saar-Ruwer) med billiga massproducerade viner som var kladdigt söta. Halvtorr Liebfraumilch sålde i stora mängder och blev för många svenskar sinnebilden av tyska viner. Vingårdar anlades på den platta bördiga marken vid Mosels flodbankar. Syftet var att producera stora mängder vin till en så liten kostnad som möjligt. Tekniska landvinningar bidrog också till utvecklingen. Under fyrtio- och femtiotalen utvecklades filterteknik som underlättade produktion av söta viner.

Under det sena åttiotalet började producenter som Dr Loosen fokusera på kvalitet. Avkastningen sänktes och man satsade på hållbara produktionsmetoder. Man slutade använda kemiska gödningsmedel och övergick till att använda naturlig jäst.

Dr Loosen Riesling Kabinett
Dr Loosen Riesling Kabinett

Genom fokus på kvalitet har Dr Loosen från sitt säte i Bernkastel bidragit till att återupprätta moselvinernas skamfilade rykte. Det enträgna arbetet resulterade 2005 i att Ernst Loosen utnämndes till ”Man of the Year” av tidningen Decanter.

Framgångarna har möjliggjort expansion till andra regioner. Producenten JL Wolf i Pfalz förvärvade man 1996. Förutom riesling producerar man här även viner på pinot gris, pinot blanc och pinot noir.

Under provningen presenterades ett antal viner. Intrycken av några av vinerna beskrivs nedan.

Instegsvinet Dr L Riesling 2014 (SB 7218, 85 kr) uppvisar en inbjudande fruktighet med toner av vita blommor och päron. Smaken är halvtorr men balanseras upp av en frisk syra. Fungerar bra väl kylt som sällskapsvin eller till kryddiga asiatiska rätter.

Med Dr L Old Vines Riesling Kabinett 2013 (SB 5369, 109 kr) höjs kvalitetsnivån ytterligare. Doften är nyanserad med inslag av äpple, persika och mineral. Trots en sockerhalt på 40 gram / liter känns vinet fräscht och balanserat. Eftersmaken är relativt lång.

Dr Loosen Beerenauslese
Dr Loosen Beerenauslese

Provningen avslutades med det söta (139 g/l) vinet Dr Loosen Beerenauslese 2011 (SB 5364, 115 kr, kvartsflaska). Här bjuds det på en intensiv doft av honung, saffran med en touch av petroleum. Smaken är djup och intensiv med lång eftersmak. Vinet fungerar alldeles utmärkt som godis på flaska eller till grönmögelost.

Provningen var en presentation av de nya årgångarna av Dr Loosens viner, arrangerad av importören VinUnic, med Dr Loosens exportchef Matt Giedraitis.

Läs mer om Dr Loosen i BKWine Magazines tidigare artiklar:

Ola Öhlund skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?