Viner för den nyfikne från vinimportör Meadowdale Wines på Isle of Wight (!): Slovenien, Georgien, Lipari

Dela / gilla:

Meadowdale Wines på Isle of Wight är en ganska ny engelsk vinimportör som drivs av svensken Jan Lindfeldt. Han har specialiserat sig på viner som är framställda med så lite tillsatser som är möjligt. Han säger själv att han inte vet om han ska kalla vinerna ”natural, raw, real, naked eller pure … I stället kallar han dem bara ”fine wines, with loads of flavours and magic.” Vi har provat några viner från hans sortiment.

Två av dem kommer från Slovenien och en av de mest kända producenterna där, Movia. Slovenien har många intressanta viner, inte minst vita.

Slovenien, Movia

Movia ligger i regionen Goriška Brda i västra Slovenien, alldeles intill Italien. Faktum är att den dynamiske ägaren Ales Kristancic har 15 hektar varav 7 ligger i Italien (fast vinerna blir slovenska i alla fall). Jag besökte Movia för ett par år sedan och blev redan då mycket förtjust i vinerna. Egendomen odlas biodynamiskt sedan 8 generationer, enligt Ales. Fast, säger han, kanske visste inte hans förfäder att det var just biodynamisk odling de sysslade med. Ales minns när han var liten och han fick offra fotbollen på lördagarna för att månen var perfekt för omdragning eller buteljering och han var tvungen att hjälpa sin pappa i vinkällaren i stället.

Ur Meadowdales sortiment har vi provat två spännande viner från Movia:

Movia Sivi Ambra Pinot Grigio 2011, Brda, Slovenien, £14,17

Ett mycket gott vin, riktigt knastertorrt. Vacker, lite rosa färg. Sent skördade druvor har gett mycket karaktär till det här vinet. Vinet har fått en kort tids eklagring. I doften finns färska aprikoser och en aning honung. Den fylliga smaken har tyngd men även friskhet. Mycket bra.

Movia Sivi Ambra Pinot Grigio 2011, Brda, Slovenia
Movia Sivi Ambra Pinot Grigio 2011, Brda, Slovenia, copyright BKWine Photography

Movia Modri Pinot Noir 2008, Brda, Slovenien, £26,67

En ganska ovanlig pinot noir, mycket fyllig i stilen. Druvorna är skördade mycket sent och ger en koncentrerad doft och smak av mörka, lite syltiga bär och en liten kryddighet. En del ek finns med, inte konstigt, vinet har fått fyra års vila på franska fat. Bara mycket lite svavel (under 35 mg/l) tillsätts och enbart vid buteljeringen. Intressant och gott.

Jakeli Khashmi Saperavi 2011, Georgia
Jakeli Khashmi Saperavi 2011, Georgia, copyright BKWine Photography

Vin från vulkanön Lipari, Tenuta di Castellaro

Jan Lindfeldt har också varit och letat viner på Sicilien, eller rättare sagt på de Eoliska öarna norr om Sicilien. På dessa vulkanöar är vinodlingen en viktig näring och på Lipari, en av de soliga och vindpinade öarna, hittar vi Tenuta di Castellaro. Från Meadowdales sortiment har vi provat ett vitt och ett rött vin.

Tenuta di Castellaro Bianco Pomice 2011, Terre Siciliane IGT, £14.58

Druvorna är malvasia delle lipari och carricante och ytterligare några lokala sorter. Doften är blommig och lite örtig med fin friskhet i smaken och intensitet i aromerna. Ett gott vin med komplexitet, viss fyllighet och rundhet.

Tenuta di Castellaro Bianco Pomice 2011, Terre Siciliane IGT
Tenuta di Castellaro Bianco Pomice 2011, Terre Siciliane IGT, copyright BKWine Photography

Tenuta di Castellaro Nero Ossidiana Rosso 2011, Terre Siciliane IGT, £16,25

Bra, saftigt gott, kryddigt vin med körsbärsfrukt och bra längd. En liten god kärnig bitterhet på slutet som ger karaktär. Fylligt, mjuka tanniner. Ganska hög syra. Corinto och nero d’avola dominerar blandningen. Druvorna får lång skalkontakt, utan temperaturkontroll.

Tenuta di Castellaro Nero Ossidiana Rosso
Tenuta di Castellaro Nero Ossidiana Rosso, copyright BKWine Photography

Georgien, Jakeli Wines

Jakeli Wines drivs av Malkhaz Jakeli, en ekologisk pionjär i Georgien. Han har 5 ½ hektar vid foten av bergskedjan Tsiv Gombori. Jag har inte varit i Georgien men kom i kontakt med vinerna och maten därifrån för ett par år sedan när jag hjälpte en georgisk restaurang i Paris att komponera deras vinlista. Både vinerna och maten var en positiv upplevelse.

Malkhaz Jakeli startade sin vingård 2001, nära byn Khashmi. Han låter vinrankorna samsas med blommor och andra grödor i sann ekologisk anda. Som många andra i Georgien så använder han också kvevri, traditionella amforor av lera, för sina viner. Ekfat tycker han däremot inte om.

Ur Meadowdales sortiment har vi smakat dessa viner från Jakeli Wines:

Jakeli Khashmi Saperavi 2010, Georgien, £ 15.00

Druvan heter saperavi och är den mest kända i Georgien. Det är en druva som ger mycket färg eftersom även druvköttet är färgat. Druvan är alltså en teinturier, som man säger på franska. Vinet är mycket kraftfullt och fylligt med generös frukt. Här finns även en del kryddiga aromer och en viss friskhet. Det finns dock en lite för framträdande sötma i smaken.

Jakeli Khashmi Saperavi 2010, Georgia
Jakeli Khashmi Saperavi 2010, Georgia, copyright BKWine Photography

Jakeli Khashmi Saperavi 2011, Georgien, £ 13.75

Samma vin men en annan årgång. Detta vin är mycket torrare och, tycker jag, mycket godare. Kraftig färg, stor kropp, bra balans. En aromatisk och ganska frisk smak med mycket kärvhet och tanniner i smaken. Ett vin som kräver sin biff.

https://www.meadowdalewines.com/

Jakeli Khashmi Saperavi 2011, Georgia
Jakeli Khashmi Saperavi 2011, Georgia, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?