”Bonden och vinet”, ny vinimportör med ekologiskt, biodynamiskt och naturligt som specialitet

Dela / gilla:

En ny vinimportör har dykt upp på den svenska vinhimlen: Bonden & Vinet. De är specialiserade på ”naturvin”, ekologiska och biodynamiska viner. De har som slogan ”inget borttaget, inget tillsatt, vin på naturligt vis”. Innan jag tittar närmare på den slogan, låt mig titta lite på vad de gör.

Missa heller inte intervjun med importören som avslutar artikeln!

Bonden och vinet är en helt nystartad verksamhet, när det gäller vinimport. De fick sina första viner levererade till Sverige i augusti 2014. Idag så levererar de uteslutande till restauranger, dvs man måste ha serveringstillstånd för att köpa deras viner. Men ambitionen är att även privatpersoner ska kunna handla från Bonden & Vinet via s.k. privatimport.

Bonden och Vinet finns nu på vår långa lista med svenska vinimportörer. (Någon som saknas? Säg till!)

Vinerna

Här är de vinproducenter som de för några månader sedan angav som leverantörer på sajten:

  • Florian Beck-Hartweg, Alsace
  • Laurent Bannwarth, Alsace
  • Domaine les Grandes Vignes, Loire
  • Nicolas Reau, Loire
  • Les Chesnaies, Beatrice & Pascal Lambert, Chinon, Loire
  • Clement Baraut, Savennieres, Loire
  • Domaine Chahut et Prodige, Loire
  • Autour de l’Anne, Languedoc
  • Domaine Pellé, Menetou-Salon, Loire
  • Yannick Pelletier, Languedoc
  • Clos de Mez, Beaujolais
  • Domaine Crève Cœur, Rhone
  • Les Trois Petiotes, Bordeaux

Den listan har utökats med ett antal italienska producenter på senare tid.

På listan känner vi bara till Pellé, som är en av de mest kända i Menetou Salon med viner framför allt gjorda på sauvignon blanc, och Yannick Pelletier, som vi haft tillfälle att prova några gånger. Väl valda producenter.

Henry Pelle les bornes Menetou-Salon
Henry Pelle les bornes Menetou-Salon, copyright BKWine Photography

De andra känner vi inte till men det ser ut att vara ett varierat och intressant urval, men, som sagt, vi har inte haft tillfälle att prova några av dem. Med tanke på att det finns tiotusentals spännande vinodlare världen över (och inte minst i Frankrike) så är det inte konstigt att vi inte känner till producenterna. (Det är bara på en begränsad monopolmarknad som man kanske kan få intrycket att man kan känna till alla ”bra” producenter.)

Företaget

Företaget heter alltså Bonden & Vinet. Det drivs av ett äkta par, Daniel Petersson Georén och Sofia Georén. De startade verksamheten långsamt 2013 och 2014 har mest ägnats åt att hitta vinproducenter till portföljen för att nu i höst verkligen lansera verksamheten.

Det låter spännande, och vi önskar dem lycka till. De verkar ha flera intressanta producenter i sin lista med fler på gång.

Men det finns ett litet aber.

Förbättringsmöjlighet

Det är uppenbart att Bonden och Vinet tillhör engagerade i ”naturvinsfalangen” (om du ursäktar det kanske lite dramatiska tonfallet i uttrycket), vilket kan vara prekärt om man blir mera ”troende” än ”rationalist”..

Visst är det bra med omtanke om miljön. Det är jag absolut för. Och många av de vinproducenter som arbetar miljövänligt (enligt en eller annan metod) gör utmärkta viner!

Men det blir lite mycket fel eller radikala synpunkter när Bonden & Vinet beskriver under rubriken ”Eko / bio / natur” vad ”konventionellt”, ekologiskt, biodynamiskt och ”naturligt” vin är. Till exempel illustrationen, tagen från vad man skulle kunna kalla den ”extrem-radikala” organisationen Les Vins SAINS, som fullständigt förkastar alla processhjälpmedel, inklusive svavel. En idealistisk attityd som ofta resulterar i mindre attraktiva viner i min erfarenhet.

Personligen skulle jag nog föredragit en mer balanserad inriktning istället för fundamentalistisk. Men det finns kanske i och för sig en stor fundamentalistisk konsument-nisch idag.

Ett annat (men liknande) problem är informationen om producenterna på sajten. Man anger för alla viner vad de tillhör för ”grupp”: ”eko”, ”bio”, ”natur”, ”ocert”… Det blir förvirrat.

Vad betyder ”bio” i listan? Är det biodynamiskt? I så fall certifierat av vem? Eller är det kanske det franska uttrycket ”bio” som avses som faktiskt bara betyder ”ekologiskt”? Och vad betyder ”natur” i det här fallet? (Vem som helst, och alla, kan säga sig göra naturvin eftersom det inte finns någon allmänt accepterad definition.) Och ”ocert”, utan certifiering? Med andra ord vare sig ekologisk eller biodynamisk? Otydlig information.

Det finns lite jobb att göra för att få fakta och presentation korrekt. Nu är inte det något ovanligt hos vinimportörer i och för sig.

Kanske är jag lite överdrivet kritisk, men det beror nog på att jag allt för ofta ser den är typen av tveksam information om den här typen av viner. Producenterna och deras arbetsmetoder förtjänar att presenteras på ett korrekt och riktigt sätt och konsumenterna borde ha rätt till tillförlitlig och balanserad information…

(Vill man reda ut begreppen så kan man läsa vår bok om ekologiskt, biodynamiskt, naturligt etc, Vinet och miljön.)

Slutsats

Även om jag är lite kritisk mot sättet informationen om viner och vinproduktion presenteras på Bonden & Vinets sajt så tycker jag att listan med producenter ser mycket spännande ut. Jag är blir själv nyfiken på producenterna som presenteras. Så har du tillfälle att prova dem så kan jag bara rekommendera det. Men med ett öppet sinne om olika produktionsmetoder!

Intervju med Bonden & Vinet

Hur kom det sig att ni gav er in på att importera vin? Hur kom ni in på vin till att börja med?

Med två små barn på två och fyra år har det varit tufft att jobba kvar inom restaurangbranschen. Vi bollade lite olika idéer om hur jag skulle kunna fortsätta jobba med min stora passion för drycker och samtidigt få mer tid med familjen. Till en början var tanken att tillsammans öppna en vinbar och sedan börja importera vin för att servera där men efter att ha letat lokal en tid bestämde vi oss för att vända på ordningen och Bonden & Vinet kom till. Det ger oss en möjlighet att komma närmare vinet, dess ursprung och familjerna som står bakom.

Är vinimport det enda ni gör eller arbetar ni med något annat också? Verksamheten är ju inte stor i dagsläget.

Daniel jobbar i nära samarbete med köksmästaren Martin Söderholm på Grand Öl & Mat i Malmö tre kvällar i veckan medan Sofia jobbar som inredare på Ikea varuhuset i Malmö.

Ni har en mycket markant inriktning mot ”naturviner”, även om ni även har lite ekologiskt och biodynamiskt. Vad är orsaken till det?

För oss är det viktigt att de bönder som vi representerar tar ansvar för sitt sätt att använda naturens resurser. Vi representerar idag 18 härliga bönder som alla delar vår inställning, ungefär hälften av dem jobbar med så få tillsatser att de tillhör den naturliga skolan. De har valt att samarbeta med naturen och ser till att ge tillbaka lika mycket som de tar. Arbetar man på detta viset, finns det ingen anledning att använda massa tillsatser.

Vad tycker du själv om viner helt utan svavel? Är det en smak/stil som du uppskattar?

Jag är mycket nyfiken på vin utan svavel och hur långt man kan gå utan att använda tillsatser. Jag har såklart provat många viner under det senaste året och generellt väcker de naturliga vinerna en större nyfikenhet hos mig, de har en bättre fräschör, fler nyanser och känns framförallt mindre designade.

Jag upplever att kvaliteten på naturvinerna är mycket jämnare nu än för några år sedan och det är väldigt sällan man stöter på defekter eller avvikande flaskor. Nuförtiden känner jag mig oerhört trygg att servera vin utan svavel på krogen, drickvänligheten gör att det oftast går fler flaskor än vad folk tänkt sig.

Behöver jag nämna hur mycket bättre jag mår dagen efter?

Tror du att denna typ av viner i framtiden kan bli annat än nischviner? Kan de bli mer allmänt accepterade och producerade i större volym?

Intresset för naturviner är stort och det växer hela tiden. Vi tror absolut att de kommer bli allmänt accepterade när gränsen mellan olika tillverkningsmetoder suddas ut och vin står mot vin med fokus på smak och kvalitet. Ett bra vin är ett bra vin.

Idag kan man alltså inte köpa era viner som privatperson. Kommer det att bli någon ändring på det inom överskådlig framtid?

Det hoppas vi verkligen, papperna är precis inskickade till Systembolaget, så privatimport skall vara på banan inom kort. Vi tar ett steg i taget, vi vill Inte springa innan vi kan gå.

Ni har hittat många små producenter, många som verkar intressanta. Men de flesta är små och okända producenter. Hur har ni gått tillväga för att hitta dem?

När vi väl bestämde oss för att börja med vinimporten så började vi med att besöka några vinsmässor i Frankrike. Först ut var Montpellier och veckan efter Loire, de var riktigt fina mässor med naturliga viner i fokus. På min resa till Loire, hade jag den enorma turer att springa på Alex Forge, en underbart trevlig kille som precis öppnat en vinbar i Angers. Alex hade dessförinnan arbetat tre år för Pithon Paillé, ett stort och känt namn i naturliga kretsar. Under mina tre dagar i Angers träffade jag Alex varje dag och fick på så sätt många kontakter. Därefter följde besök på mässa i Paris, Alsace och slutligen RAW i London

Det är mycket Frankrike i ert sortiment. Varför det? Kommer det att förbli så eller hur kommer ert sortiment att utvecklas tror du?

Vi bestämde oss tidigt för att ta oss an ett land i taget och gå mer på djupet för att sedan växa på bredden. Djupet finns i Frankrike eftersom det är där vi gjort mest research och naturvinsscenen är som störst. Efterhand som vi upptäcker fler guldkorn kommer det även att dyka upp en större bredd i vår portfölj. Idag representerar vi 13 franska bönder och 6 bönder från Italien. Lagom tills vårsolens strålar tittar fram och man börjar tänka på uteservering, är förhoppningen att vi skall ha fått hem en riktigt underbar producent av Muscadet, krispig Albarino, Vinho Verde samt läskande hantverkscider från Normandie.

Tack!

Här finns deras sajt: https://www.bondenovinet.se.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?