Goda bourgogneviner från Philippe Pacalet

Dela / gilla:

Philippe Pacalet är känd som en av de första naturvinsproducenterna i Frankrike. Han har idag en jämförelsevis stor produktion där han hyr mark av olika markägare och producerar ca 30 olika viner i Bourgogne. Antalet olika viner är inte ovanligt för en Bourgogne-producent men att allt är naturviner är ovanligt. De 30 olika vinerna sprider också risken om något eller några av vinerna inte blir bra varje år.

Philippe och hans vinfirma sköter allt i vingårdarna från beskärning till buteljering. Hans filosofi är att naturen skall styra produktionen och inte ny teknologi. Phillip berättade bland annat att han har en gammal vinpress där han inte avskiljer stjälkarna före pressning av de vita vinerna utan pressar istället försiktigt för att inte ha sönder stjälkarna.

Philippe använder inte konstgödsel och besprutar inte i vingårdarna samt använder den naturliga jästen. Dock används svavel i begränsad utsträckning för att stabilisera de färdigjästa vinerna. Vinerna som produceras blir unika för varje år. Jordmånen och odlingen, terroir, märks tydligt på de färdiga vinerna.

Philippe Pacalet, winemaker in Burgundy
Philippe Pacalet, winemaker in Burgundy, copyright P Cronstrom

2014 var till stora delar ett normalt år med en mycket varm juni vilket snabbade på mognaden men där resten av året var normalt och gav en relativt bra skörd.

De viner som provades gav alla bevis på den naturnära odlingen men utan de problem som ibland kan förekomma vid denna typ av produktion. Många av vinerna som provades vinner på lagring.

Viner som provades var:

Bourgogne Aligoté 2012, kommer från två olika odlingar med vinstockar som är ca 45 år gamla, vinet har en kryddighet och syra med citrus toner.

Chablis 1er Cru Beauroy 2009, gul i färgen och för att vara en Chablis är den komplex med mycket mineralitet och citron.

White wines from Philippe Pacalet
White wines from Philippe Pacalet, copyright P Cronstrom

Chablis 1er Cru Vau Ligneau 2009, kraftigt gul och ännu mer komplex dock med något mindre syra.

Chassagne-Montrachet 2009, var min favorit bland de vita vinerna, odlad intill 1er cru-lotter, ljus gul med mycket päron, en del peppar och balanserad syra och lång trevlig eftersmak.

Bourgogne Rouge Vieilles Vignes 2012, ljus röd och typisk pinot noir med mjuka tanniner.

Pernand-Vergelesses 2011 och 2010, både var lite enklare viner men som definitivt kan drickas nu men troligen inte vinner på lagring.

Red wines from Philippe Pacalet
Red wines from Philippe Pacalet, copyright P Cronstrom

Chambolle-Musigny 2011, röda bär och mycket mineralitet, ett mycket bra vin

Nuits St Georges Rouge 2011, stor fruktighet men med mineralitet och tanniner.

Pommard 2009, mörka frukter och kryddighet ger ett vin bra balans. Ett av de bästa i denna provning.

Gevrey-Chambertin 2009, ett mineralrikt vin med viss kryddighet och fin balans mellan syra och tanniner.

Philippe Pacalet var på besök i Stockholm på inbjudan av TM Kvalitetsviner. Vinerna finns tillgängliga genom s.k. ”privatimport” via Systembolaget. Kontakta importören för mer information.

Peter Cronström skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Bourgogne har många spännande vinproducenter och utsökta viner. Det är också en vacker region att resa i. Kom på en vinresa till Bourgogne och njut av vinerna, maten och landskapet tillsammans med BKWine. Nästa resa till Bourgogne blir i oktober.

Upptäck världens vindistrikt tillsammans med experterna på vin och specialisten på vinresor.[/box]

Winding road through the vineyard
Winding road through the vineyard, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?