Borgogno, en vinproducent i Piemonte med omstart

Dela / gilla:

Borgogno är en traditionstyngd vinproducent i Barolo i Piemonte som bytte ägare 2008. Efter ägarbytet har kvaliteten på vinerna fortsatt uppåt. När vinmakaren Andrea Farinetti kom till Sverige för att presentera sina viner så träffade han BKWine Magazines Ola Öhlund.

”Jag provade alla årgångar från 1961 och framåt tillsammans med min kompis Piero och när vi var lite på lyset bestämde vi blandningen till Barolo Selezione” säger Borgognos vinmakare Andrea Farinetti och skrattar. Han är i Sverige för att presentera de nya årgångarna av vinerna från Giacomo Borgogno. Med i bagaget fanns även några äldre årgångar av Borgogno Barolo Riserva.

Borgogno är en anrik producent från Piemonte som framförallt förknippas med viner i en mer traditionell stil. Sedan familjen Farinetti övertog firman 2008 har det skett en kvalitetsförbättring där man moderniserat produktionen utan att ge avkall på traditionerna.

Andrea Farinetti of Borgogno, Barolo
Andrea Farinetti of Borgogno, Barolo, copyright O Ohlund

Instegsvinet Borgogno Langhe Rosso 2010 uppvisar körsbärstoner med kryddiga undertoner. Strukturen är stadig med bra balans i tanninerna. Ett ärligt och opretentiöst vin som funkar bra till lite antipasti.

I mars lanseras årgång 2013 av Borgogno Barbera d´Alba Superiore. Vinet lockar med en inbjudande bärig doft av hallon, viol och lite lakrits. Eftersmaken är lång och uppvisar en bra nyansrikedom. Vinet är fortfarande ungt men uppvisar en bra potential.

Borgogno Barolo Selezione består av en blandning av årgångarna -96, -97, -05 och -06. Tanken har varit att kombinera årgångar med olika styrkor. Resultatet är ett fruktigt, välstrukturerat vin med uppfriskande syra och bra djup. Doften är inbjudande med toner av röda bär och en gnutta viol. Vinet lanseras i juni.

Fatproverna av de vingårdsbetecknade vinerna Barolo Fossati 2010, Borolo Liste 2010 och Barolo Cannubi 2010 lovar gott. Här finns en stor potential med kraft, elegans och en tanninstruktur som garanterar vinerna ett långt liv. Vinerna görs på 100 % nebbiolo och vinifieras enligt samma principer. Lagring sker på stora fat av slavonsk ek. Trots de likartade förutsättningarna får vinerna en egen identitet genom att jordmånen skiljer sig åt mellan de olika vingårdarna.

Borgogno Cru 2010, Fossati, Liste, Cannubi
Borgogno Cru 2010, Fossati, Liste, Cannubi, copyright O Ohlund

Fossati ligger nära La Morra och har en jordmån som är rik på sand vilket ger eleganta och fruktiga viner. Andrea Farinettis personliga favorit är den historiska vingården Liste som har varit i Borgognos ägo sedan firman grundades 1761. Liste ligger i närheten av Fossati men har ett större inslag av lera vilket ger mer kraftfulla, kryddiga och strukturerade viner. Cannubi är vingården som enligt Andrea Farinetti är essensen av Barolo: ”Cannubi är Barolo men Barolo är inte Cannubi”. I Cannubi hittar man elegansen från Fossati och strukturen från Liste. Årgång 2010 av de vingårdsbetecknade vinerna buteljeras under mars och släpps på marknaden framåt sommaren.

Vertikalprovningen av Borgogno Barolo Riserva från årgångarna -78, -97 och -07 gav möjlighet att jämföra viner som hunnit olika långt i sin mognad. De yngre vinerna kännetecknades av bra kraft och mörk frukt med lite sötma. Doften bar spår av örter, tobak och kryddor. Årgång -78 imponerade med en storslagen mogen doft av tryffel, svamp, undervegetation och lätta röda bär. Smaken var slank med en klingande syra och toner av röd frukt. Ett underbart komplement till en krämig pasta.

Ola Öhlund skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige.

[box style=”rounded” border=”full”]Piemonte är lika vackert som det gör goda viner. Kullar med branta vinsluttningar, höstdimma, medeltida byar, vit tryffel… Kom med BKWine på en gastronomisk vinresa till Piemontes vindistrikt. Nästa resa blir i oktober.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Unika vinresor. BKWine vinresor.[/box]

Vineyards in Piedmont, Italy
Vineyards in Piedmont, Italy, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?