God Graves: vitt och rött vin Château de France i Pessac-Léognan, Bordeaux

Dela / gilla:

Det finns runt 8000 ”slott” i Bordeaux. Av de 8000 är det mindre än 1 % som har internationell ryktbarhet, och ofta astronomiska priser, och få som är verkliga ”slott”. Bland de övriga 99 % finns det mycket spännande att hitta, ofta till mycket bra pris i förhållande till kvaliteten, inte minst i mellanprisklass, 100-250 kronor. En mycket intressant egendom, som också har ett vackert slott, är Chateau de France i Pessac-Léognan (Graves). Britt träffar ägaren Arnaud Thomassin.

[pullquote position=”right”]Château de France, det är väl ett fantastiskt namn på ett franskt vinslott?[/pullquote] Som gjort för exportmarknaden.

Att heta Château de France är inte så konstigt, säger ägaren Arnaud Thomassin. ”France, det är en lieu dit, alltså helt enkelt namnet på platsen där slottet ligger. Det finns faktiskt många platser som heter ’France’ i Frankrike.” (reds anm: annat exempel: appellationen Latour de France i Roussillon)

Château de France i Pessac-Léognan i Graves tillhör de slott i Bordeaux som gör både rött och vitt vin. Visserligen gör Arnaud bara en liten mängd vita viner, men de är bra, riktigt bra. Här i Pessac-Léognan, den norra delen av Graves, är de vita vinerna ofta av bra klass. De är eklagrade och har bra lagringspotential.

Chateau de France, Pessac Leognan, Graves
Chateau de France, Pessac Leognan, Graves, copyright BKWine Photography

Château de France är ett imponerande slott som ligger iögonfallande uppe på den högsta ”kullen” i Pessac-Léognan. Det hör inte till de mest kända slotten och säljer heller inte sina viner till astronomsikt dyra priser. Vare sig man vill ha rött eller vitt [inlinetweet prefix=”BKWine Mag:” tweeter=”” suffix=”via @bkwineper”]så får man mycket Bordeaux-vin för pengarna när man köper Château de France[/inlinetweet].

Början, på sätt och vis

Historien började 1971.

Ja, naturligtvis började den långt tidigare för Château de France men för familjen Thomassin var det just 1971. Under 1900-talet första del var det många Bordeaux-slott i Médoc och Graves som föll i glömska. Krig och depression drabbade även slott som varit prestigefyllda och framgångsrika på 1800-talet. Det var precis ett sådant här nedgånget slott som Arnauds pappa, Bernard Thomassin, köpte 1971. Château de France hade haft en storhetstid på 1800-talet och sedan glömts bort under mer än femtio år.

Chateau de France, Graves, Bordeaux
Chateau de France, Graves, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Den stora Bordeaux-boomen hade inte börjat 1971. Men att det här var en vingård med potential, det visste han. Pessac-Léognan, där slottet ligger, fick 1987 sin egen appellation, vilket ytterligare förstärkte prestigen för de Graves-slott som hamnade inom den nya gränsdragningen.

Bernard Thomassin började med enbart rött vin men 1985 planterade han sauvignon blanc och sémillon. 1995 fick han förstärkning av sonen Arnaud i källaren och 1997 köpte familjen ytterligare 10 hektar i Pessac-Léognan. Detta nytillskott ligger på en plats – lieu dit – som heter Le Sartre, ”en mycket fin terroir”, enligt Arnaud.

Arnaud Thomassin of Chateau de France
Arnaud Thomassin of Chateau de France, copyright BKWine Photography

Den stora branden

En ny källare och jäshall invigdes lagom till skörden 2014. En eldsvåda i juli 2011 förstörde nämligen den gamla anläggningen och hela årgången 2010. Det var tufft. Goda grannar ställde dock upp. 2011:an till exempel, kunde vinifieras hos Château Haut-Bailly.

Den nya källaren har rostfria ståltankar precis som den gamla. ”Vi har använt det i 40 år”, säger Arnaud, ”och vi fortsätter, även om många går över till betong”. Slottets konsult sedan flera år är välkände Michel Rolland. ”Han ger en blick utifrån”, menar Arnaud som också säger att kritiken från vissa [inlinetweet prefix=”BKWine Mag:” tweeter=”” suffix=”via @bkwineper”]att alla Rolland-viner skulle smaka lika bara är dumheter[/inlinetweet].

The new vat hall at Chateau de France
The new vat hall at Chateau de France, copyright BKWine Photography

Slottet blickar ner på vingården som ligger runtomkring. Totalt har Arnaud nu 45 hektar, varav 37 hektar är i produktion. Bara 4 hektar är planterade med gröna druvor. Både de gröna och de blå druvorna trivs i den magra, grusiga jordmånen. Lagret med småsten sträcker sig ganska djupt ner och blandar sig där nere med kalksten och lera.

Kvalitetsutvecklingen fortsätter på olika sätt. Till exempel så har man ökat planteringstätheten från 5000 till 6950 plantor per hektar. En annan detalj som gör skillnad är att Arnaud nu tar bort blad och frilägger druvklasarna mot öster några veckor före skörd för optimal mognad.

Han tycker att det är ekonomiskt svårt att vara ekologisk i Bordeaux, så han är det inte, och dessutom så tycker han inte om koppar, som de ekologiska odlarna ofta är tvungna att använda i större mängd än de som inte är ekologiska Men han har anammat ett ”hållbart” tänkande, dvs en sorts ”nästan-ekologisk” modell. ”Bäst är att försöka reagera mycket snabbt när man ser problem med t.ex. sjukdomar i vingården”, säger han.

Ripe Cabernet Sauvignon at Chateau de France
Ripe Cabernet Sauvignon at Chateau de France, copyright BKWine Photography

”Det har varit några år nu med svår väderlek”, säger Arnaud, ”inte minst 2013. [pullquote position=”right”]Vi slåss mot vädergudarna, men också mot vinjournalister[/pullquote] som är lite för snabba ibland med att döma ut svåra år. Visst var 2013 ett problemår, men det gjordes många bra viner. Men tyvärr blev den utdömd på förhand av journalister, i stort sett innan druvorna ens var skördade.”

I Arnauds nya källare, återuppbyggd efter branden, har han installerat den senaste modellen av sorteringsmaskin. Det hjälper också mycket för att förbättra kvaliteten på vinet, inte minst svåra år.

Här följer lite provningsanteckningar av olika årgångar, bl a en förträfflig 2013. Château de France gör, förutom slottsvinet, ytterligare två viner: andravinet Château Coquillas, uppkallat efter jordmånen som den växer på, med mycket skaldjursfossiler (coquilles), och det lite enklare Le Bec en Sabot.

Coquillas fossil soil sample from Chateau de France
Coquillas fossil soil sample from Chateau de France, copyright BKWine Photography

Vita viner

Château Coquillas Blanc 2012

Tydlig sauvignon blanc, fyllig struktur, friskt och bra syra. Jäst och lagrat på ekfat. Runt 12 euro.

Château de France blanc 2013

Framträdande syra, bra friskhet, citrus, grapefrukt. Ungt, gott vin med balanserad ek. 80 % sauvignon blanc, 20 % sémillon.

Chateau Coquillas from Chateau de France
Chateau Coquillas from Chateau de France, copyright BKWine Photography

Château de France blanc 2012

Lång och komplex smak. Fyllig struktur, en del citrus och exotisk frukt i doften. Noga druvsortering krävdes detta år. Jäst på ekfat, runt 60 % nya. Omrörning av fällningen (bâtonnage) en gång i veckan under lagringen.

Château de France blanc 2011

Utvecklad doft och smak. Lite honung, bra fyllighet, mycket gott.

Chateau Chateau de France, Bordeaux
Chateau Chateau de France blanc, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Röda viner

Château de France Le Bec en Sabot 2012, Pessac-Léognan

Detta trevliga vin som säljs för runt 8 euro har Arnaud gjort sedan 1992. Det har gjort stor succé och det är lätt att förstå. Vinet är gott och drickvänlig utan att vara banalt. Här finns lite pepprighet, en bra frukt och viss stram Bordeaux-känsla.

Château Coquillas rouge 2012, Pessac-Léognan

Ung stram, typisk Bordeaux med tobaksarom. Mycket prisvärt för 12 euro. Säljer bra på restauranger i Frankrike.

Château Coquillas rouge 2011, Pessac-Léognan

Fin och klassisk doft, mycket bra frukt, komplext med ändå drickvänligt vin med diskreta ektoner.

Château de France 2013, Pessac-Léognan

Ungt förstås, men med fin frukt och bra struktur. Vinet blev bra trots allt, säger Arnaud: ”Vi hade en mycket sträng sortering av druvorna under 2013. Vi producerade bara 60 % av en normal skörd.”

Château de France Rouge 2012, Pessac-Léognan

Mycket gott att drickas nu. Fin elegant frukt, viss lätthet i stilen, bra tanninstruktur, typiska Bordeaux-aromer av tobak och ceder. Frisk syra, balanserad ek.

Chateau Chateau de France, Bordeaux
Chateau Chateau de France, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Château de France Rouge 2011, Pessac-Léognan

Aromer av ceder, blyerts. Klassisk Bordeaux-stil med ganska mjuka tanniner. God att drickas nu.

Château de France Rouge 2010, Pessac-Léognan

En del nyrostat kaffe i doften. Klassisk i stilen, fylligt, stor koncentration. Ett otroligt år, säger Arnaud om 2010, med både stor volym och hög kvalitet. ”Druvorna hade mycket bra mognad och bättre pH än 2009. Så 2010 har större lagringspotential.”

Château de France 2009, Pessac-Léognan

Stor koncentration, kraft och värme. Mycket frukt som känns mer sydlig än Bordeaux-lik. ”Det gällde att vara försiktig med extraktionen detta år”, säger Arnaud. Vinet bör lagras några år till innan man dricker det tycker han, med det är riktigt gott redan nu, tycker jag.

Château de France 2005, Pessac-Léognan

Ett stort år. Stramt och klassiskt vin men samtidigt yppig och tillgänglig. Bra!

Château de France 2004, Pessac-Léognan

Ett klassiskt år med hög avkastning med bibehållen kvalitet. Torrt och stramt i stilen, elegant. ”2004 var ett riktigt bra och klassiskt år”, säger Arnaud, ”men det kom lite i kläm mellan de mer spektakulära 2005 och 2003.”

Priser från slottet:

  • Le Bec en Sabot, ca 8 euro.
  • Château Coquillas vit och röd, 12-13 euro.
  • Chateau de France, vit och röd, 20-22 euro.

Mer om slottet: https://www.chateau-de-france.com

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Bordeaux är världens största kvalitetsvindistrikt. Där finns mycket att upptäcka bland de 8000 slotten, bland annat Chateau de France. Kom med och gör fler upptäckter i vinets och gastronomins värld på en vinresa till Bordeaux med BKWine. Och även i höst till Bordeaux.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor som inga andra. BKWines vinresor.[/box]

Le Cube-Viniclean destemmer and sorter at Chateau de France
Le Cube-Viniclean destemmer and sorter at Chateau de France, copyright BKWine Photography
Fine grape material at Chateau de France
Fine grape material at Chateau de France, copyright BKWine Photography
Grape reception and sorting at Chateau de France
Grape reception and sorting at Chateau de France, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?