Felfri Champagne? Den senaste trenden i Champagne: torrare än brut eller till och med sockerfritt | Britt på Forbes

Dela / gilla:

De flesta människor föredrar sin Champagne ”brut”. Brut är torrt på Champagne-språk. Men idag kan du få din champagne ännu torrare än brut. Fler och fler Champagne-producenter väljer att minska den mängd socker, det som kallas le dosage, som läggs till Champagne strax innan den slutliga korken sätts på plats. Och många konsumenter tycker om denna extra brut stil. Men ingalunda alla.

När jag pratar om Champagne menar jag förstås den ”riktiga” Champagnen, mousserande vin gjort i den franska regionen öster om Paris som kallas Champagne. Andra mousserande viner kan vara gott, men de får inte kallas champagne.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel Flawless Champagne? The newest trend in champagne: drier than brut or even sugar-free, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Om en Champagne är välgjord, behöver producenterna verkligen lägga till något socker alls? Detta är en mycket berättigad fråga att ställa. Hervé Augustin, tidigare chef för Champagne Ayala, sa en gång till mig att det krävs ett bra basvin för att göra en champagne utan dosage. Socker är en effektiv kosmetika, sade han.

A Champagne cellar full of bottles
A Champagne cellar full of bottles, copyright BKWine Photography

Genom att tillsätta socker strax före den definitiva förslutningen av flaskan styr producenten sötman i champagnen. Den maximala mängd som tillåts idag är 12 gram socker per liter för en Champagne Brut. Detta är den absolut vanligaste typen av champagne. Mer än 90 % av alla Champagner är Brut.

Tillsatsen av socker kallas liqueur d’expédition eller helt enkelt le dosage.

Att tillsätta socker till ett vin är något man gör endast om du skapar Champagne och andra mousserande viner. Det skulle vara otänkbart att tillsätta socker efter jäsningen till ett kvalitetsvin, oavsett om det är ett torrt eller ett sött vin. Om du tillsätter 12 gram socker i ett stilla vin det skulle smaka sött. Men hög syra i ett vin maskerar till viss del sötma. Och i en champagne har vi en mycket hög syra faktiskt. Så när vi dricker champagne med tillsats av socker tycker vi egentligen inte att det är sött, bara mer tillgänglig och rundare.

A sack of sugar to be used in champagne
A sack of sugar to be used in champagne, copyright BKWine Photography

Champagne har alltid ansetts för surt för att drickas helt torrt. Champagne är Frankrikes nordligaste vindistrikt med ett klimat som knappt lyckas ge sina odlare mogna druvor. Den potentiella alkoholhalten vid skörd kommer bara riktigt varma år upp i 10 % (visserligen händer det oftare nu än tidigare).

När musten genomgår alkoholjäsningen ”chaptaliseras” det (tillsats av socker under jäsningen) i syfte att höja alkoholnivån ca 1-1½ %. Alkoholhalten ökas med ytterligare en procent under den andra jäsningen i flaskan, så att vi då äntligen får en champagne med mellan 12 och 12,5 % alkohol.

Det svala klimatet ger oundvikligen en hög syra i vinet. Ett mousserande vin av hög kvalitet behöver en frisk syra. Det måste vara krispigt. Champagne sägs ofta vara den perfekta regionen för mousserande viner tack vare den höga syra. Ofta når den 10-11 gram per liter, uttryckt som vinsyra, den mest förekommande syran i vinet. Det är en hel del. Ett vitt torrt stilla vin har normalt mellan 5 och 7 gram.

A champagne village in Vallee de la Marne
A champagne village in Vallee de la Marne, copyright BKWine Photography

Men ändå, för att få balans i sina champagner, anser de flesta producenterna le dosage som något nödvändigt. Och konsumenter har vant sig vid det.

Champagnehusen har alltid ”doserat”. Det är en gammal teknik, förmodligen lika gammal som kunskapen om att göra mousserande viner. Mängden socker som tillsatts har dock förändrats under åren. Det skiljer sig också beroende på marknadens önskemål. Ryssarna, stora Champagne-drickare på 1800-talet, ville ha sin champagne så söt som möjligt medan engelsmännen föredrog sina champagner torra.

Den torraste champagne på den tiden hette Champagne Sec, sec betyder torrt på franska. Denna Champagne Sec var dock inte helt torrt. Den hade en dosage av åtminstone 20 gram socker per liter. Detta ansågs torrt i på den tiden.

Champagne bottles ready to be disgorged
Champagne bottles ready to be disgorged, copyright BKWine Photography

Men människors vanor förändras och när husen började sälja champagner som var torrare än ”sec” så behövde de ett nytt ord som beskrev denna champagne. Ett ord som beskriver något som är torrare än torr. De valde ordet brut, som betyder rå, oraffinerad på franska.

Och nu är brut inte längre tillräckligt. Många producenter minskar sockernivån ytterligare. Extra brut (6 gram socker eller mindre) blir mer och mer populär. Och non-dosé, ultra brut, zéro dosage, brut zéro är alla olika namn för en champagne utan tillsatt socker alls. Dessa champagner non-dosé görs både av champagnehusen och av små oberoende producenter. Endast i små mängder för tillfället, men det är definitivt en trend.

Och det är en spännande trend. Den tvingar vinmakaren att ha ett felfritt basvin med bra balans. ”Att göra en brut zéro är mer av en utmaning för vinmakaren. Han har inget socker att gömma sig bakom”, säger Benoit Tarlant, vinmakare på familjeföretaget Champagne Tarlant. Deras Brut Zéro är familjens huvudprodukt, som står för 50 % av produktionen.

Champagne Tarlant Zero brut nature
Champagne Tarlant Zero brut nature, copyright BKWine Photography

Är dosage helt onödigt då? Ju fler non-dosé-champagner som jag dricker, desto mer tycker jag att god champagne kan göra utan socker. Men människor som dricker champagne på cocktailpartyn och liknande evenemang kommer troligen att fortsätta att föredra den mer lättdruckna stilen med mellan 8 och 11 gram socker, en normal dosage för champagnehus.

Det finns fler aspekter av dosagens historia än vad som möter ögat. Vissa producenter hävdar att non-dosé-champagner har mindre lagringspotential. Vi kan vänta oss livliga diskussioner om ämnet under de kommande åren.

Dricka en non-dosé, med dess krispiga, knastertorra karaktär, tar ett tag att vänja sig vid. Kanske folk gärna vill tro att de föredrar non-dosé. En producent berättade att han har kunder som kommer på besök och de säger, väldigt säkra på sig själva, att de vill ha den torraste champagnen som han har. Men under provsmakningen visar det sig att de faktiskt föredrar champagner som har lite tillsatt socker. Gamla vanor är svåra att ändra.

Så, vad föredrar du? Öppna ett par flaskor och berätta!

Några sockerfria Champagne-rekommendationer:

  • Champagne Ayala brut nature
  • Champagne Tarlant Brut Zero
  • Champagne Philipponnat Royal Reserve Non Dosé
  • Champagne Laurent-Perrier Ultra Brut
  • Champagne Roger Coulon Brut Nature Esprit de Vrigny
  • Champagne Drappier brut nature
  • Champagne Larmandier-Bernier Terre de Vertus Blanc de Blancs Non-Dosé
  • Champagne Vincent Couche Dosage Zéro
  • Champagne A.R. Lenoble, Cuvée brut nature
  • Champagne Duval Leroy brut nature 2002
  • Champagne Francis Boulard, Les Rachais Brut Nature
  • Champagne Georges Vesselle Brut Zéro 2008

Regler för Champagne dosering:

  • doux: mer än 50 gram socker per liter
  • demi-sec: mellan 32 och 50 gram socker per liter
  • sec: mellan 17 och 32 gram socker per liter
  • extra sec: mellan 12 och 17 gram socker per liter
  • Brut: mindre än 12 gram socker per liter
  • Extra brut: mellan 0 och 6 gram socker per liter
  • brut natur, zéro dosage, ultra brut: utan tillsatt socker

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Det bästa är förstås att prova och se vad man själv föredrar. Man ska ju inte hoppa på något bara för att det är en trend. Kom med BKWine på en vinresa till champagne så får du tillfället att prova utsökta champagner, non-dosé likväl som dosé.Tre Klassiker, inklusive Champagne i vår, eller i höst Champagneresan.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor utan extra smink. Vinresor som ger dig mest karaktär. BKWines vinresor.[/box]

Georges Vesselle Brut Zero Champagne
Georges Vesselle Brut Zero Champagne, copyright BKWine Photography
Sacs of sugar to be used in champagne
Sacs of sugar to be used in champagne, copyright BKWine Photography
A Champagne cellar full of bottles
A Champagne cellar full of bottles, copyright BKWine Photography
Champagne Larmandier-Bernier
Champagne Larmandier-Bernier, copyright BKWine Photography
A tank with wine to become brut zero champagne
A tank with wine to become brut zero champagne, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Ett svar

  1. Håller helt med. Finns bra ”non dosé”. Verkar dock inte vara någon stark trend givet utbudet. Någon ny trendspaning på temat tillsatt socker?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?