Unika viner från Japan

Dela / gilla:

Visst låter det konstigt. För mig var det helt okänt tills jag såg en inbjudan till provning av Japanska viner. Men det är inte konstigare än att vin odlas i Sverige. Japan har till största delen ett bättre klimat än norra Europa för vinodling. BKWine Magazines reporter Peter Cronström fick tillfälle att prova några mycket ovanliga viner.

Största delen av vinodlingen i Japan blir vin som konsumeras lokalt och endast en mindre del exporteras.

Druvan är unik för Japan. Den heter koshu och kom till Japan genom Sidenvägen från Kaukasus över Kina redan för mer än 1000 år sen. Det är en vitis vinifiera druva som har förädlats och anpassats till den japanska miljön under århundraden. För att vara på den säkra sidan och undvika vinlusangrepp så ympas plantorna på rötter från andra vinstockar.

Druvan är mellanstor och har ett tjockt skal som är svagt rosa. Unga viner kan ha en svag rosa färg som kan liknas med pinot gris. Färgen är inte stabil och försvinner vid lagring. Generellt så ger druvan viner med stor fruktighet och en balanserad syra. Idag förekommer också en hel del andra druvor, till exempel cabernet sauvignon och chardonnay.

Området där största delen av koshu-druvorna odlas ligger en och halv timme med tåg från Tokyo, vid foten av berget Fuji i regionen Yamanashi. Området är i övrigt känt för fruktodling. Flera av de viner som jag provade är odlade på en höjd av 400-700 meter över havet. Totalt så odlas druvan koshu på 480 hektar. 95 % av produktionen är i regionen Yamanashi. I Japan producerades 79 000 hl vin 2011. Japan var då nummer 25 av vinodlande länder i världen. Odlingen av koshu är endast en mindre del av planteringarna, men dock intressant.

Lumiere Petillant & Aruga Branca Brilhante, Japanese sparkling wine
Lumiere Petillant & Aruga Branca Brilhante, Japanese sparkling wine, copyright P Cronstrom

Kommersiell vinproduktion har funnits i Japan sen slutet på 1800 talet och etablerades först i Yamanashi. Man lärde sig vinproduktion av franska odlare genom att unga japanska odlare skickades till Frankrike. Totalt finns det idag 80 vingårdar i Yamanashi.

Provningen inleddes med två mousserande viner från två olika odlare, Lumiere och Aruga Branca. Lumiere Petillant 2013 var svagt rosa, producerat som en brut nature med 1 års lagring på jästen. Den var därför mycket torr med lite fruktighet. Aruga Branca Brilhante 2010 var ljusgul i färgen med mer smak av persika och citron och en lätt syra.

Övriga viner som jag provade var vita; Kurambon Sol Lucet Koshu 2014 och Haramo Vintage Koshu 2013 var jästa på ståltank och lätta med mycket blommighet och relativt rika på syra. Lumiere Koshu Hikari 2013 och Rubaiyat Koshu 2012 var också jästa på ståltank men lagrade på fällningen i 6-8 månader. De hade en djupare smakpalett och mindre syra.

Koshu wine from Japan: Kurambon Sol Lucet, Haramo Vintage, Grace Wine, Lumiere, Rubaiyat
Koshu wine from Japan: Kurambon Sol Lucet, Haramo Vintage, Grace Wine, Lumiere, Rubaiyat, copyright P Cronstrom

En provning av en tre olika viner från samma producent, Grace Wine, odlade på olika vingårdar med olika förutsättningar på grund av höjden över havet och olika jordmån utvisade inga större skillnader. Skillnaderna bestod mest i mängden syra. Alla hade mycket lite färg och stor fruktighet. Alla dessa viner provades tillsammans med ett antal fisk och skaldjursrätter tillagade på japanskt vis vilket matchade vinerna mycket bra.

Provningen avslutades med Suntory Tomi No Oka Koshu 2013 och Grace VSP 2013. Det är viner som görs på lite övermogna druvor som jäses och lagras på ståltank, Suntory vinet även på ekfat, vilket ger en rikare palett av smaker. Förutom citrus och blommighet fann jag en viss bitter ton, som av grapefrukt och mer färg, som gör att vinerna passar bra även till kötträtter som råbiff.

Med på provningen var flera representanter från producenterna och ägaren av Grace Wines, Shigekazu Misawa och hans dotter, Ayana, som ansvarar för vinproduktionen. De gjorde ett starkt intryck när de förklarade hur vintillverkningen gick till.

I Sverige representeras Grace Wine av The Wineagency. På Systembolaget finns Grace Koshu Privat Reserve från Katsunuma, Yamanashi (nr 6601, 151 kr).

Peter Cronström skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?