Ciacci Piccolomini Brunello med Angela Biagiotti

Dela / gilla:

På den italienska restaurangen Mancini, bara ett hundratal meter från den plats där statsminister Olof Palme drog sin sista suck februari 1986, träffade jag Angela Biagiotti från Ciacci Piccolomini d’Aragona. Hon beklagade sig lite över firmanamnets längd men så blir det när italienska adelsfamiljer gifter sig förklarade hon.

Från ett 1600-tals slott i Castelnuovo d’Abate i Montalcino bedriver syskonen Lucia och Paolo Bianchini och deras familjer vinproduktion, olivodling och biodling. När den sista grevinnan Elda Ciacci Piccolomini avled utan arvingar 1984 lät hon sin förman Giuseppe Biancini ärva egendomen.

I distriktet är man en medelstor producent med över 30 hektar planterad nästa bara med brunello (sangiovese). Mest känd är man för den enskilda vingården Pianrosso som anses producera firmans bästa vin. Även i toppårgångar gör man en utselektering som säljs som Riserva Santa Caterina d’Oro.

Angela Biagiotti from Ciacci Piccolomini
Angela Biagiotti from Ciacci Piccolomini, copyright R Eriksson

Företaget använder sig av ekologisk vinproduktion men man föredrar att inte vara certifierad. Alla viner kommer från egna vingårdar och druvor. Jäsningen sker i fodrade cementtankar och i rostfritt stål. Slutlagringen sker, beroende på vin, mellan 12-48 månader på mestadels stora botti av slavonsk ek, men man använder också ett litet antal barriquer. Årsproduktionen är mellan 200 000 och 250 000 flaskor.

Viner

Ciacci Piccolomini d’Aragona 2011

60 % sangiovese, 20 % cabernet, 20 % merlot. Ljusröd färg, ung, rödfruktig, lite syrlig doft med inslag av körsbär, smaken är ung, medelfyllig, rödfruktig och frisk, med kryddighet och snälla tanniner. Systembolaget 81563, 99 kr, 81 p.

Rosso di Montalcino 2012

100 % sangiovese. Ljusröd färg, ung rödfruktig doft med inslag av fat och körsbär, smaken är ung, medelfyllig och rödfruktig med inslag av körsbär och bigarråer och med viss fruktsyra. Lanseras 1/3 2015, ej prissatt, 81 p.

Fabius Sant Antimo Rosso 2012

100 % syrah. Stavas på etiketten på romerskt vis, Fabivs. Röd färg, stor parfymerad, mörkfruktig doft med inslag av violer och jordgubbssylt, smaken är rätt fyllig, ung och frisk, mörkfruktig med inslag av fat, jordgubbar och violpastiller, bra längd. Lanseras våren 2015, ej prissatt, 85 p.

Piccolomini brunello wines
Piccolomini brunello wines, copyright R Eriksson

Brunello di Montalcino Annata 2009

100 % sangiovese. Ljus brunröd färg, medelstor mörkfruktig och floral doft med mognadstoner, med inslag av svarta vinbär och körsbär, smaken är ganska fyllig, mörk-fruktig, kryddig och stram, med inslag av svarta vinbär, körsbär och med rätt hårda tanniner, längd. Systembolaget 95162, 299:-, 87 p.

Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso 2008

100 % sangiovese. Orangeröd färg, rätt stor mörkfruktig, floral och nyanserad doft, med inslag av körsbär och lätt brända toner, smaken är ganska fyllig, mörk-fruktig, kryddig och stram, med inslag av körsbär, plommon och med rätt hårda tanniner, längd. Systembolaget 95162, 399 kr, 88 p.

För att komplettera 2008 Vigna di Pianrosso fick vi direkt från domänens källare även smaka på 2006, 2004 och 2001. Det är alltid intressant med vertikaler. Ibland kan årgångarna variera så mycket att man har svårt att tro att de kommer från samma vingård. Men inte i detta fall, vinerna tycker jag är förbluffande lika med i princip samma doft och smakpalett, med det undantaget att 2004 och 2001 känns en aning mognare. Att lagra något av dessa viner på en bra plats 10-20 år ytterligare känns inte som något som helst problem!

Till vinerna hade kökschefen Domenico på Mancini komponerat en meny i toscansk anda med tagliatelle med salsiccia ragù (korvsås) och en grillbricka med lammracks med broccoli och potatisterrin, hemlagad salsiccia med sauterad savoykål, och hjortfilé med en tryffelcrème och karljohansvamp och hyvlad vit albatryffel. Riktigt läckert och matchande.

Provningen arrangerades av Tryffelsvinet, Piccolominis svenska importör.

Roland Eriksson skriver på BKWine Magazine om provningar hos vinhandlare och vinimportörer i Sverige. Roland har tidigare skrivit en bok om cognac (En handbok: cognac, 2007) liksom en om rom och en om te.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Det finns många spännande producenter i Toscana. Upptäck Toscanas vingårdar, goda mat och vackra landskap på en vinresa till Toscana med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Unika vinresor. BKWines vinresor.[/box]

Grilled meat at Mancini
Grilled meat at Mancini, copyright R Eriksson

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?