Cahors och den unga generationen: Fabien Jouves på Mas del Perié

Dela / gilla:

Flaskformen har betydelse. Man ser en flaska med raka axlar, en Bordeaux-flaska alltså, och man tror sig redan veta lite om hur vinet kommer att smaka. I Cahors, liksom i alla övriga sydvästra vindistrikt i Frankrike, är det Bordeaux-flaskan som gäller för röda viner. Men om det nu inte passar in i ens filosofi?

För Cahors-producenten Fabien Jouves var det enkelt. Han bytte till en flaska med sluttande axlar, alltså av Bourgogne-modell. Den flaskan passar bättre in i hans strategi, tycker han, nämligen den att le terroir är av allra största vikt.

Amphore, Mas del Perié, Cahors
Amphore, Mas del Perié, Cahors, copyright BKWine Photography

En ny generation vinodlare tillför alltid något till ett vindistrikt. I fallet Fabien Jouves, som befinner sig under 30-årsstrecket, handlar det om sélection parcellaire. Det betyder att han tar tillvara olika vingårdsplättars typiska prägel. Det gör han genom att särbehandla dem vid skörd och vinifiering. Därigenom, säger han, får han fram fler karaktärsdrag ur Cahors-druvan malbec. ”Men det krävs att man odlar ekologiskt och att skörden sker skonsamt för hand i små korgar. Man måste dessutom göra en noggrann gallring både av druvor vid skörd och bladverk under sommaren.”

Fabiens egendom heter Mas del Perié och ligger på kalkstensplatån strax söder om staden Cahors. 2009 tog Fabien över gården och de 12 hektaren som planterats av hans föräldrar. Föräldrarna sålde till négoce (vingrossist) men Fabien ville annorlunda. Han ville göra sitt eget vin. Och inte bara vilka viner som helst, utan kvalitetsviner med personlighet. Det finns inget strömlinjeformat över Fabiens viner. Han jäser på betongtank, ibland på ekfat eller i amfora.

Fabien Jouves, Mas del Perié, Cahors
Fabien Jouves, Mas del Perié, Cahors, copyright BKWine Photography

Han kallar sig artisan vigneron. Och varför inte? Vinmakning är kanske inte konst men onekligen så kan det vara ett hantverk (artisanal = hantverksmässigt). Fabiens viner är annorlunda och personliga, aldrig tråkiga.

Några provningsanteckningar:

Mas del Perié Les Escures 2013, Cahors

Mogna plommon och annan mogen frukt i doft och en viss lätthet och elegans i smaken. Bra friskhet. Jäsning och lagring i betongtank, lång total skalkontakt på 30 dagar. Lagring med fällning (lies fines) under tio månader och buteljerad utan klarning och filtrering (10,50 euro).

Les Escures, Mas del Perié, Cahors
Les Escures, Mas del Perié, Cahors, copyright BKWine Photography

Mas del Perié La Roque 2012, Cahors

Druvorna kommer från kimmeridge-jord. Här finns en friskhet och en tydlig mineralitet i vinet. Inget svavel har tillsatts under vinifieringen och max 20 mg vid buteljering. Vinet jäser med naturjästen. Fin frukt och bra komplexitet och intensitet i aromerna, viss elegans, lite torra tanniner på slutet (14,50 euro).

Mas del Perié Les Acacias 2013, Cahors

Hela druvklasar, med stjälkar och allt, har jäst och lagrats under ett år i demi muid, alltså 600 liters ekfat. Fylligt och mycket tät smak, ganska len och bra mineralitet och frukt. Smakrikt (25 euro).

Mas del Perié Les Acacias 2011, Cahors

Mycket bra, med en vibrerande, livlig syra. Koncentrerad smak men ändå lätt och elegant i stilen med. (25 euro).

Les Acacias, Mas del Perié, Cahors
Les Acacias, Mas del Perié, Cahors, copyright BKWine Photography

Mas des Périé Amphore 2013, Cahors

Fin, elegant frukt, bra syra, en viss tilltalande lätthet i vinet, en viss torrhet i smaken som inte är störande, speciellt inte tillsammans med mat (30 euro).

Mas del Perié La Piece 2011, Cahors

Ett intressant vin som görs i runt 1000 flaskor om året med mycket låga uttag. Aromatiskt med intensiva smaker, mogna frukter, kryddor, viss blommighet, hög syra, tät struktur. Vinet har fått lång lagring på ekfat (23 månader), lyckligtvis utan att någon direkt eksmak känns. Men eken har nog hjälpt till att bygga upp strukturen. Ett vin med sin egen karaktär och personlighet. (49 euro).

Mer om producenten: www.masdelperie.com

Amphorae at Mas del Perié, Cahors
Amphorae at Mas del Perié, Cahors, copyright BKWine Photography
Fabien Jouves, Mas del Perié, Cahors
Fabien Jouves, Mas del Perié, Cahors, copyright BKWine Photography
Fabien Jouves, Mas del Perié, holding Cahors soil
Fabien Jouves, Mas del Perié, holding Cahors soil, copyright BKWine Photography
Fabien Jouves, Mas del Perié, holding Cahors soil
Fabien Jouves, Mas del Perié, holding Cahors soil, copyright BKWine Photography
Stainless steel tanks and oak barrels, Mas del Perié, Cahors
Stainless steel tanks and oak barrels, Mas del Perié, Cahors, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?