BKWine möter svensken bakom Poggio Nero brunello di montalcino

Dela / gilla:

Brunello di Montalcino, sangiovese och mycket annat, när BKWine träffar en av Sveriges ledande vinimportörer

”Hur kan vi sälja en brunello di montalcino så billigt?” Det är Takis Soldatos själv som ställer frågan. Han lanserade nyligen sin Poggio Nero Brunello di Montalcino för 169 kronor i Systembolagets beställningssortiment. För det mesta kostar brunello-viner, några av Toscanas mest hyllade, snarare över 300 kronor än under.

Han svarar själv på frågan: ”Det finns tre anledningar: Vi är en okänd producent, vi har lägre produktionskostnader eftersom vi arrenderar en vingård och vi hyr dessutom in oss i en vinkällare för vinifiering och lagring. Att hyra in sig och därmed få ner kostnaderna gör ett sådant här projekt intressant. Inte minst när man startar under ett krisår som 2008. Och det är ju även bra för de vingårdar som har lite kapacitet över. Man behöver inte ha ett eget slott för att göra vin…”

Takis Soldatos, VD Oenoforos
Takis Soldatos, VD Oenoforos, copyright Britt Karlsson

Jag träffar Takis Soldatos, VD för Oenoforos, i Stockholm i november i samband med att Poggio Nero Brunello di Montalcino 2008 lanseras. Samtalet rör sig förstås mest om det nya vinet men också om Toscana och Italien, svårigheterna med sangiovese och den regniga årgången 2014. Hur mycket lättare det är att göra röda viner jämfört med vita aromatiska. Och om hur den europeiska elegansen svårligen låter sig kopieras i Nya Världen.

Vi är vana vid billigare viner från Takis och hans Oenoforos, idag en av Sveriges största importörer. ”Vi gör ju vin runt om världen”, säger Takis, ”mest produkter som kostar under 100 kronor på Systembolaget. Mycket av det kommer från Italien. Men sedan flera år tillbaka erbjuder vi även vin i högre prisklass. Idén är densamma. Det ska vara prisvärda viner. Vi investerar mycket i relationer i de olika regionerna. När vi gör stora volymer, som i Apulien, då investerar vi också i vår egen anläggning.”

Hans projekt i Toscana startade 2008. Vinet som nu finns att beställa på Systembolaget är den första årgången. ”Jag jobbar tillsammans med Mario Calzolari, tidigare vinmakare på Val di Suga. Han är en känd vinmakare och han kan området. Det är viktigt, för Montalcino är speciellt. Vinerna här är svåra att tämja. Det blir aldrig volymviner, men de är intressanta.”

Landscape in Tuscany
Landscape in Tuscany, copyright BKWine Photography

Om denna första årgång säljer bra kommer även 2009:an att gå till Sverige. Takis vill helst sälja till Sverige men andra marknader är intresserade av köpa kommande årgångar. Han hoppas och tror att brunello kommer att bli mer och mer populärt i Sverige. ”Men”, säger han, ”fortfarande är amarone mer känt. Svenskar tycker om kraftfulla viner. Amarone, valpolicella, ripasso, dessa är lättare att sälja. De är mer kommersiella, mer manipulerade. De är inte så sofistikerade som en brunello utan mer extraherade, lite i den amerikanska stilen.”

Även vanlig valpolicella har förändrats tycker han. ”Valpolicella var förr ett bra lunchvin men marknaderna i Schweiz och Tyskland tyckte de var för lätta i stilen. Så uppstod ripasso och nu görs den mesta valpolicellan i kraftfull, ripasso-stil.”

Brunello är ett roligt vin att göra, menar han. ”Det är ett vin som är svårt att förstå i början. De två första åren förstår man ingenting om man inte är van vid att prova ofärdigt vin. Brunellon börjar ’födas’ först efter 2 år, så lagen om fyra års lagring innan försäljning är bra. När vinet ligger på fat kommer luften in. Vinet oxiderar och därmed försvinner grönheten. Men det tar tid.”

Vinet jäser i ståltank. Takis tycker egentligen att betong både behåller färgen bättre och ger en stabilare temperatur men de är svårare att underhålla. Vinet lagras sedan på botti, stora tunnor av ek, i drygt 3 år. ”Botti är bra. Om man hällde denna brunello i 225-liters barrique i stället skulle det bli för mycket tannin i vinet.” Vinet buteljeras därefter och får ytterligare något års lagring på flaska innan det säljs. Poggio Nero är klassisk i stilen, tycker han. Han vill inte ha den gammalmodiga, oxiderade stilen.

Tuscan hills and fields
Tuscan hills and fields, copyright BKWine Photography

12 000 flaskor gjorde Takis och Mario Calzolari av denna första årgång, 2008. Årgången var bra, säger Takis, om än med instabilt väder med en del regn under våren och torka och hagelstormar under sommaren. ”Vinet klarar sig bra ytterligare 3-4 år i källaren även om det är utmärkt att dricka nu”, tycker han.

Poggio Nero görs, som alla andra brunello, av sangiovese grosso. Det är en svår druva säger Takis. ”Den är känslig och man måste skörda vid rätt tillfälle annars riskerar man att få gröna aromer i vinet. Och missar man detta tillfälle och i stället skördar för sent blir vinet ointressant med övermogna, syltiga aromer. Man förlorar tanniner.”

Brunello di montalcino seal on bottle necks
Brunello di montalcino seal on bottle necks, copyright BKWine Photography

Poggio Nero betyder svart kulle och det är en mycket speciell kulle. Jordmånen är grusig och lerig och skiftar mycket i färg. Just uppe på kullen är den mörk med låg buskskog insprängd bland vingårdarna. Vintrarna här är kalla och somrarna riktigt varma. ”Vi har en del problem med mildiou”, säger Takis, ”inte minst i år. 2014 var en riktigt svår årgång i Italien med regn och sjukdomar. Vissa producenter har inte skördat alls och vi får gå ner till Sicilien för att hitta riktigt nöjda odlare. Trots att det finns risk att vi förlorar en del av skörden så är vårt mål ändå att vi ska bli ekologiska och bara bespruta med svavel och koppar. Fler och fler ställer om till ekologisk odling i Toscana.”

Och till sist den obligatoriska frågan: Vad ska man äta till en brunello di montalcino? ”Varje regions vinproducenter är inspirerade av sin lokala mat”, tror Takis. ”Så i Toscana, varför inte en god bit oxkött serverad med bönor?”

Det låter gott och raffinerat, som anstår en brunello. Poggio Nero Brunello di Montalcino 2008, art nr 75421 i beställningssortimentet (*), 169 kronor

Jag provade förstås själv Poggio Nero och tyckte den var riktigt bra. Här kan du läsa mina provningskommentarer på Takis Soldatos Poggio Nero brunello di montalcino.

(*) ”Beställningssortimentet” , BS = Importörernas sortiment.

Det är importörerna som väljer ut vinerna i beställningssortimentet (BS). Det är importörerna som lagerför varan och som står för transportkostnaden. Transportkostnaden är med andra ord inbakad i priset. Systembolaget utför ingen ”kvalitetskontroll” eller urval i BS. Därmed inte sagt att vinerna i beställningssortimentet är sämre, eller mindre intressanta. Oftast tvärt om! I “beställningssortimentet” hittar man ofta mycket intressantare viner än i Systembolagets “standardsortiment”.

Därför är det fel att räkna in BS i ”Systembolagets sortiment” som vissa monopol-debattörer gör för att vilseleda. Tack vare påtryckningar från EU tvingades Systembolaget att acceptera ”beställningssortimentet” för några år sedan. Detta har lett till att det idag finns många fler viner att tillgå i Sverige än i det smala och begränsade sortiment som Systembolaget självt har.

BS är importörernas sortiment; Systembolaget är bara utlämningsställe. Det är viner som du skulle hitta i vanliga vinbutiker om vi inte hade monopol. Plus många andra som också skulle hitta till Sverige om monopolet slopades, nya spännande viner som inte alls finns i Sverige idag.

Det är lätt att beställa viner ur beställningssortimentet: Man gör det direkt på Systembolagets sajt eller via vinimportören. (Red.)

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Brunello di Montalcino är ett vindistrikt i det vackra Toscana. Vill du uppleva mer av dessa läckra viner, den utsökta toscanska maten och det underbara landskapet så kom på en vinresa till Toscana med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Unika vinresor, speciella vinresor, på ett sätt som bara BKWine kan.[/box]

Poggio Nero brunello di montalcino
Poggio Nero brunello di montalcino, copyright BKWine Photography
Landscape in Tuscany
Landscape in Tuscany, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?