Wine-searcher om Vinet och Miljön: ”perfekt bok för de som vill lära sig om ekologiska och biodynamiska viner”

Dela / gilla:

winesearcher logoWine-searcher.com har, sedan de breddade sig från att vara bara en sökmotor för att hitta vinpriser till att också vara en nyhetssajt om vin, snabbt blivit en av de mest lästa vinsajterna i världen. Så vi var mycket glada när de recenserade vår nya bok om Biodynamic, Organic, and Natural Winemaking; sustainable viticulture and viniculture, översättningen till engelska av Vinet och miljön. (En av de få – den enda? – svenska vinbok som översatts till engelska.)

Vi blev ännu gladare när vi läser den överväldigande positiva recensionen av Robert Anding, med titeln An Ode to Organics Without the Dogma (Ekologiskt vin utan dogmer).

Här är några utdrag från recensionen:

”Så uppfriskande […] att hitta en bok som inte bara upprepar de vanliga predikningarna om ekologiskt eller biodynamiskt vin, om hur det är så mycket bättre än allt annat. […]

Denna bok av Britt och Per Karlsson är perfekt för människor som vill lära sig om ekologiska och biodynamiska viner, och deras ultraortodoxa släkting, naturligt vin. Det förklarar enkelt och lättfattligt skillnaderna mellan dem och förklarar de olika metoder som används i vinproduktionen. […]

Den förklarar många av de metoder som är vanliga i vinodling idag, och varför de är nödvändiga för att producera druvor. Det skingra även den romantiska uppfattningen att ”allt var bättre förr i tiden” en föreställning som inte tar hänsyn till de faktorer – industrialisering och sjukdomar – som medfört att vinframställning har förändrats mer under de senaste 150 åren än i hela sin tidigare historia. […]

Vad jag uppskattar med boken är att författarna behandlar de olika ämnena objektivt och är inte bara allt för översvallande entusiaster som försöker övertyga alla om att ekologiskt eller biodynamiskt vin är ”det enda rätta”. De ger information om hur varje system/metod fungerar och överlämnar till läsaren att avgöra vilken filosofi han/hon gillar mest och tycker är mest långvarigt gångbar. […]

De tar också upp några relevanta frågeställningar. Till exempel, för att begränsa sjukdomar, med tanke på att de ekologiska behandlingarna/besprutningarna inte är verksamma lika länge på vinrankan som konventionella, innebär det att man måste bespruta oftare; är det då bättre för miljön? […]

Jag uppskattade verkligen boken och jag rekommenderar den till alla vinälskare som vill förstå vad som händer i vingården.”

Vi kan rekommendera att du läser hela recensionen av Robert Anding här: An Ode to Organics Without the Dogma, eftersom den är full av intressanta kommentarer och synpunkter.

Biodynamic horns and plants and vineyard flowers
Biodynamic horns and plants and vineyard flowers, copyright BKWine Photography

Vi är särskilt glada över att Robert Anding ser boken som en ”balanserad och sansad” text (som det står i inledningen), eftersom det var precis detta som var vår ambition med boken. Det finns allt för många texter som är väldigt partiska och polemiska om ekologiska, biodynamisk och ”naturliga” viner, men mycket få som förklarar vad dessa metoder egentligen innebär. Det finns också alldeles för många skribenter, liksom vinproffs (!), precis som Anding påpekar i sin recension, som helt enkelt missförstår eller förvränger vad dessa sätt att göra vin egentligen är.

Ekologisk och biodynamisk vinproduktion, och kanske även, men i betydligt mindre utsträckning, ”naturligt vin”, är viktiga trender i dagens värld av vin. Självklart tycker vi att det är en i det stora hela positiv utveckling, men det är inte alls så enkelt som bara svart och vitt; bra eller dåligt.

Så om du vill förstå vad det innebär, och vilka skillnader det innebär i vinodling och vintillverkning, då hoppas vi att du kommer att läsa vår bok, och sedan bestämma dig själv för vad du tycker är bra och mindre bra.

Läs mer boken Biodynamic, Organic and Natural Winemaking här. Detta är vår första bok översätt till engelska. Vi har skrivit fyra (eller fem) böcker om vin.

Britt & Per Karlsson, Biodynamic Organic book
Britt & Per Karlsson, Biodynamic Organic book, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?