Portvin till julen, och att spara i källaren. Från årgång 2011 tillbaks till 1863!

Dela / gilla:

Taylor’s, ett portvinshus med anor och mycket gott i flaskorna

Många är vi som plockar fram en flaska portvin till julen. Men egentligen passar det utmärkt resten av året också. Taylor’s är ett av de mest kända portvinshusen, med en lång historia och många spännande viner i sitt sortiment. Allt från ung och blygsam ruby port till 151 år gammal tawny som man dricker med andakt. BKWine Magazines reporter Wilhelm Arnör träffade Taylor’s exportchef Jorge Ramos när han kom till Stockholm för att presentera en samling portviner, allt från ung och mäktig årgångsport, över en serie läckra tawny och spänstig late bottled vintage till en anrik port-antikvitet från 1863!

Taylor’s exportchef Jorge Ramos var i Stockholm häromveckan och för att presentera Taylor´s port med ett urval med den största bredd av portvin som jag varit med om. Från Taylor’s Vintage Port 2011 till Taylor’s Single Harvest 1863. 1863! 90 år före mitt eget födelseår!

Taylor, Fladgate & Yeatman, eller som de numera föredrar att kalla sig, Taylor’s, hörde redan innan provningen till mina egna favoritproducenter. De har länge legat i topp kvalitetsmässigt och har sedan 90-talet ambitiöst investerat i både nyplantering såväl som i nya lokaler. Produktionen behåller man dock hantverksmässig så mycket som det går. Den största förändringen är att det numera är tillåtet att använda vilken vinsprit som helst som tillsats även om Taylor’s till 60 % använder vinsprit från Portugal vilket stabiliserat kvalitén väsentligt.

Jorge Ramos of Taylor's and Fladgate Partnership
Jorge Ramos of Taylor’s and Fladgate Partnership, copyright U Bengtsson

Vingårdar från A till F

Det märks tydligt att det är en firma som går bra och drivs professionellt. Douro regionen ligger ca 15 mil in i landet från hamnstaden Porto. Den stakades ut redan 1756 och delades in i tre områden Baixa Corgo, Cima Corgo, Douro Superior. Cima Corgo anses som den mest kvalitativa av dessa och de flesta av Taylor’s lägen finns där.

Varje vinfält placeras i en kvalitetsklass beroende på avstånd till floden, höjd över havet, ålder på vinstockar etc. De grupperas från A till F. Taylor’s har bara kvalitet A. Många av vinfälten är terrasserade men i sluttningar som lutar mindre än 40 % kan man plantera vertikalt. Fördelen med det är att fler plantor får plats på samma yta. När man nyplanterar i branta sluttningar grävs terrasserna ut av en speciell laserstyrd schaktmaskin. Den skapar terraser som är litet kupade inåt sluttningen (7°) så att nederbörden stannar på varje terrass och inte eroderar sluttningen.

Jordmånen är huvudsakligen skifferjord där sprickorna är vertikala med bara ett tunt jordlager överst. Alltså en bra dränering som tvingar vinplantan att skicka rötterna långt ner för att få vatten.

Förutom erosion är den andra stora utmaningen i Douro ogräsbekämpning. Taylor’s har löst det så att man inte behöver bespruta utan planterar sina vinfält med marktäckare som konkurrerar ut det skadliga ogräset men inte vinrankan. Dessutom binder dess rötter det tunna jordtäcket.

Vineyards with Taylor's sign, Douro Valley, Portugal
Vineyards with Taylor’s sign, Douro Valley, Portugal, copyright BKWine Photography

Skörden brukar koncentreras till 3 veckor med start i slutet av september. Under skörden sysselsätter man 450 personer. Allt plockas för hand. Genom att vinsorter som mognar tidigare planteras högre upp så kan man skörda väldigt koncentrerat i tiden. Taylor’s utmärker sig också som producent genom att man krossar druvorna med traditionell fotstampning!

Vinerna

På vår ”meny” finns alla sorters port med undantag av ruby port, den enklaste varianten som ligger på fat kanske 3 år och konsumeras ungt. De övriga sorterna port förväntas åldras betydligt längre innan vi dricker dem.

Tasting a range of port wines
Tasting a range of port wines, copyright W Arnor

Late bottled vintage och gammal tawny

Vår första serie innehåller Taylor’s Late Bottled Vintage 2009, Taylor’s 10 years old tawny och Taylor’s 20 years old tawny.

Late Bottled Vintage (LBV) skapade Taylor som stil 1970 med hjälp av 1965 års skörd. Syfte då och nu är att fylla ut gapet mellan olika port typer genom att ta viner från ett toppår med i princip vintage kvalité, behålla dem längre på fat, 4-6 år, filtrera, stabilisera och buteljera dem för konsumtion. Jorge anser att en LBV inte blir bättre av att ligga på butelj.

I glaset (Taylor’s Late Bottled Vintage 2009) har jag ett ungt spänstigt vin nästan svart i färgen härliga dofter av plommon, mer mörka bär, tobak och lakrits. Smaken är ung, sträv, mycket plommon, lite besk lakrits och lätt spritig, medellångt och bra balans. Buteljerat i år. Finns att få i beställningssortimentet (*), 82744, 179:- prisvärd. Jag tror ändå någon tid i källaren gör detta vin ännu mer njutbart.

Taylor's Late Bottled Vintage and Tawny
Taylor’s Late Bottled Vintage and Tawny, copyright W Arnor

Taylor’s 10 years old tawny är dess raka motsats, mycket vacker bärnstensfärg, härligt rik, mäktig, komplex doft. En stor och elegant doft med inslag av söta godsaker som choklad, kola, nötter, brända mandlar. Smaken är kraftfull, lång, kombination av fikon, nötter och mandlar nästan mandelmassa och trots starkvinssmaken mjuk och rund. Härligt balanserad. Taylor’s har förstås som mål att egalisera varje blandning. Den skall utgöras av många olika (20-30 st.) viner, i medeltal 10 år gamla viner från olika fat (vinfält). Men åldersspridningen kan vara stor.

Tawny är ju ett vin som lagrats på mindre fat (600 l) till dess att man väljer ut just det fatet till en blandning. Och faktum är att allt lagras på fat tills man får en beställning. Så när det kommer en beställning från till exempel Sverige så blandas en omgång 10-årig tawny och skickas iväg. Blandningen är i princip olika varje gång.

Nästa glas är en Taylor’s 20 years old tawny, ännu lite ljusare och lite brunare än sitt 10-åriga syskon, något lite mer djup i doft men aningen mer bittermandel och syra i eftersmaken. Också ett mycket bra vin, men jag föredrar den 10-åriga inte minst mot bakgrund av att 10-år kostar 259:- på beställningssortimentet (*) (76251) medan den 20-åriga är dubbelt så dyr!

Taylor's vintage ports
Taylor’s vintage ports, copyright W Arnor

Årgångsport

Omgång nummer två består av 5 stycken vintage port, porten med bara två år på fat och resten i flaska. En helt annan typ av port alltså.

Old vintage port wines in the cellar
Old vintage port wines in the cellar, copyright BKWine Photography

Vi börjar med årgång Taylor’s 1997, fortfarande mörkblå i glaset med små åldersförändringar i färgen. Rik fyllig doft av choklad, plommon, stall och fat. Komplext och balanserat, fin fyllig smak som utvecklas i gommen, antydan till ”hostmedicin” men mycket bra längd. Ett bra vintage-vin som fortfarande känns ungt.

Ännu yngre och min favorit av alla är nästa vin, Taylor’s Vintage Port 2000. I karaktär lik 97-an men något mer mogen samtidigt som frukten är helt oöverträffad. Den fruktiga, aromatiska doften gör att den känns både mogen och ungdomlig på samma gång. Även smaken är fruktig, spänstig, rik, elegant och komplex och fyller gommen länge. Detta vin finns inte att köpa i Sverige men skulle ha kostat 895:- för en helflaska, vilket vore väl värt slantarna.

Årgång 2003, Taylor’s Vintage Port 2003, som kommer därefter blir då en liten besvikelse. Ett välgjort och bra vin men den har i mitt tycke inte alls samma längd utan falnar snabbt och viker ner sig.

Möjligen kan eftermälet bero på att vin nummer fyra är ett annat högkvalitativt vintage-vin från en specifik quinta (vingård), Quinta de Vargellas Vinha Velha 2007. Taylor’s började med detta i mitten på 90-talet. Vissa år när man har tillräckligt stor skörd tar man bara druvor från mycket gamla vinstockar (upp till 100 år) av hög kvalité och gör denna separata vintage. Färgen är svart med liten bräm. Doften är stor, fyllig, och lite spritig, typisk fat och vaniljparfym dessutom olika dofter av choklad, tobak, och kryddor, framförallt kryddnejlika tänker jag på. Smaken är sträv och stor, fortfarande ung och knuten, mer outvecklad än doften men löftesrik. Ett stort vin men prissatt till det dubbla (1755:-). Prisvärt? Framtiden får ge svaret.

Serien avslutas med Taylor’s Vintage Port 2011. Definitivt det som upplevs som yngst men ändå med en härlig generös bärdoft av blåbär och björnbär, lite blommigt och med sträv, kärv, söt fruktig starkvinssmak. Något att köpa (99197, 698:-) till barn och barnbarn eller öronmärka för sin egen jul, kanske 2044.

Årgångs-tawny = colheita

Sista serveringen innehåller två s.k. colheitas, dvs port från en enda årgång som lagrats på fat hela tiden fram till (sen) buteljering. En ”årgångs-tawny” med andra ord.

Taylor's single harvest colheita tawny port 1965
Taylor’s single harvest colheita tawny port 1965, copyright W Arnor

Det första är Taylor’s Single Harvest 1965 som legat på fat fram tills Taylor’s beslutat buteljera och sälja det till exempelvis 50-års jubilarer. Totalt är det tre årgångar av fatlagrat vin (1964, 1965 och 1966) som istället för att ingå i en 40-årig tawny nu buteljerats på egna meriter. För endast 1749 svenska kronor kan den som hänger på låset 6 mars 2015 skaffa sig en speciell upplevelse lika gammal som han själv. Brun-guld-färgad uppvisar 65an ett spännande register, djup sötma kontrasterar mot hög syra med begynnande vinägertoner, smaken är varm, fyllig, mogen, toner av mandel och kanel. Allt i bra balans.

Till sist stundar dagens klo, Taylor’s Single Harvest 1863. Något ljushuvud frågar efter perspektiv på året. Detta vin kom till samma år som slaget vid Gettysburg! Eller samma år som London Underground startade, Henry Ford föddes etc. Det är 151 år sedan! Någon annan frågar ”Hur mycket finns kvar av det ursprungliga vinet?” Jorge berättar att i snitt tappar ett fat 3 % av volymen varje år, dvs det är 0,97 kvar av ursprungsvolymen. Nästa år är det 0,97*0,97 kvar, med andra ord kan man formulera det matematiskt: 0,97^151 = 0,010. Den centiliter vi får i glaset motsvarar alltså en liter av portvin 1863.

Taylor's Single Harvest Port 1863
Taylor’s Single Harvest Port 1863, copyright W Arnor

De 326 kr som min centiliter Taylor’s Single Harvest 1863 kostar är värd varenda droppe. Färgen är mahognybrun som övergår i guldkanter. Doften är rik och fyllig, balanserad med mjuka dofter av frukt som persika och konserverade plommon och mogna dofter av nöt och smörkola, syran är strålande. Smaken är intensiv, oerhört koncentrerad, lite trögflytande och komplex med betonad syra. Det räcker med bara några droppar åt gången för att hela gommen ska fylls av dessa smaker. Men doften är det jag kommer att minnas från detta pre-phylloxera vin.

Fredagseftermiddagen går mitt sitt slut. Som en av deltagare formulerade det hela ”detta är vad jag kallar fredagsmys”. Det är bara. En härlig exposé av portvin när det är som bäst. Den stilton som serverades som tilltugg är så god att vi raskt både äter och dricker upp resterna. På väg ut bestämmer jag mig för att denna jul får det bli en 10 årig tawny port men några vintage 2000 och 2007 borde läggas i källaren också för jular längre fram.

Provningen arrangerades av Vinunic, Taylor’s svenska importör.

Wilhelm Arnör skriver om vin på BKWine Magazine. Wilhelm har varit en engagerad vinamatör ända sedan han grundade Vincollegiet på KTH 1976. Idag är han på dagtid företagsledare i IT-branschen.

(*) ”Beställningssortimentet” , BS = Importörernas sortiment.

Det är importörerna som väljer ut vinerna i beställningssortimentet (BS). Det är importörerna som lagerför varan och som står för transportkostnaden. Transportkostnaden är med andra ord inbakad i priset. Systembolaget utför ingen ”kvalitetskontroll” eller urval i BS. Därmed inte sagt att vinerna i beställningssortimentet är sämre, eller mindre intressanta. Oftast tvärt om! I “beställningssortimentet” hittar man ofta mycket intressantare viner än i Systembolagets “standardsortiment”.

Därför är det fel att räkna in BS i ”Systembolagets sortiment” som vissa monopol-debattörer gör för att vilseleda. Tack vare påtryckningar från EU tvingades Systembolaget att acceptera ”beställningssortimentet” för några år sedan. Detta har lett till att det idag finns många fler viner att tillgå i Sverige än i det smala och begränsade sortiment som Systembolaget självt har.

BS är importörernas sortiment; Systembolaget är bara utlämningsställe. Det är viner som du skulle hitta i vanliga vinbutiker om vi inte hade monopol. Plus många andra som också skulle hitta till Sverige om monopolet slopades, nya spännande viner som inte alls finns i Sverige idag.

Det är lätt att beställa viner ur beställningssortimentet: Man gör det direkt på Systembolagets sajt eller via vinimportören. (Red.)

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Det finns en bredd och ett djup i urvalet av portvin som man kanske inte anar. Bäst upptäcker man alla fantastiska portvinerna på plats, och de mycket goda bordsvinerna också, på en vinresa i Dourodalen med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor på ett sätt som ingen annan kan.[/box]

Taylor's Single Harvest Port 1863
Taylor’s Single Harvest Port 1863, copyright W Arnor
Vineyards with Taylor's sign, Douro Valley, Portugal
Vineyards with Taylor’s sign, Douro Valley, Portugal, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?