Behöver du påminnas om att tyska viner är bra? Prova von Winning.

Dela / gilla:

Pfalz är Tysklands näst största vindistrikt. Weingut von Winning är en av de mer kända kvalitetsproducenterna i Pfalz. Von Winning har ett brett sortiment viner med allt från mycket överkomliga viner till riktiga exklusiviteter. När von Winnings vinmakare Andreas Hütwohl kom till Sverige träffade han BKWines reporter Ulf Bengtsson och presenterade ett stort antal av sina viner. Inklusive några överraskningar.

Återigen behöver vi påminnas om att tyska viner är mycket mer än bara Mosel, Rheingau, Nahe, Rheinhesen, Ahr, Franken, Baden, Mittelrhein, Württemberg, Hessische Bergstrasse, Sachsen och Saale-Unstrut. Det finns även Pfalz! Jag blev uppmärksammad på detta när jag nyligen över en lunch träffade vinmakaren Andreas Hütwohl från Weingut von Winning. Andreas Hütwohl är en av de tre vinmakarna hos von Winning. Han ledsagade mig också genom provningen. Supertrevligt!

Andreas Hutwohlwinemaker, von Winning
Andreas Hutwohlwinemaker, von Winning, copyright U Bengtsson

Vindistriktet Pfalz

Geografiskt ligger Pfalz precis söder om Rheinhessen, med Nahe nordväst och Baden sydost. Strax sydväst om Heidelberg, skulle du lite förenklat kunna säga. Eller strax sydost om Kaiserslautern, alla ni som har koll på fotboll. Nåväl.

Pfalz är med sina dryga 23 000 hektar Tysklands näst största vinproducerande distrikt räknat i både volym och i areal. Rheinhessen är störst i det sammanhanget. Total produktion väger in på ca 2,4 miljoner hektoliter och fördelningen vitt/rött är ungefär 60/40. Jämför exempelvis med Mosel som klockar in på ca 9000 hektar eller varför inte Bordeaux som har 120 000 hektar?

Vingården Weingut Von Winning

Weingut Von Winning grundades 1849 av Koblenzaren Friedrich Deinhard, som hade ärvt en vinhandelsfirma och en sektfabrik av sin far. Genom ett annat arv kom han i besittning av vingårdarna i Pfalz och började utveckla egendomen där. Friedrich Deinhards son Andreas tog över på 1870-talet och fortsatte utvecklingen mot kvalitetsviner. När han i sin tur dog 1907 tog hans svärson, Leopold von Winning över verksamheten.

Under Leopold von Winnings regi utvecklades vineriet till att bli en ledande kvalitetsproducent. Han engagerade sig också i Verband der Naturweinversteigerer, föregångaren till VDP. Tragiskt nog gick han bort redan 1917, och efter det förde vingården en lite bortglömd tillvaro. Vinerna såldes fram till 2009 under varunamnet Weingut Dr. Deinhard.

von Winning tasting
von Winning tasting, copyright U Bengtsson

Den slumrande tillvaron och törnrosasömnen avslutades runt år 2000, då Achim Niederberger köpte företaget. Samtidigt förvärvade han Bassermann-Jordan och Reichrat von Bühl och började investera kraftigt i de tre vingårdarna. Stephan Attmann hyrdes in som vinmakare och VD, och 2008 ändrades namnet till Weingut Von Winning.

Totalt sett uppgår Von Winnings areal till 50 hektar, av dessa är 10 hektar klassade som GG (grosse Gewächs). 80 procent riesling, produktionen väger in på ca 260 000 flaskor per år. Gault & Millau utnämnde Stephan Attmann till årets nykomling både 2011 och 2012. Von Winning blev Riesling-mästare för hela Tyskland 2012 i Vinums stora tävling och vinerna har fått flera höga utmärkelser och bland andra hyllats av The Wine Advocates David Schildknecht. Bitarna har så sakteliga börjat falla på plats.

Massiv provning; eleganta viner

Men nog om det! Efter att Andreas Hütwohl presenterat företaget är jag, som vanligt, sugen på att prova vinerna. Framför mig har jag, som vanligt, en massa glas, men när jag kollar provningslistan ser jag att den innehåller 25 viner! Det här kommer bli en massiv provning, således… Men, men, det ska bli mycket intressant!

Först ut är dock inte instegsvinerna, utan vi börjar någonstans mitt i rangen.

Weinegut von Winning tasting
Weinegut von Winning tasting, copyright U Bengtsson

Paradiesgarten, Reiterpfad och Grainhübel, 160-200 kr

Första omgången består av viner i prisklassen 160-200 kr. Vi får in 2011, 2012 och 2013 av viner från vingårdarna Paradiesgarten, Reiterpfad och Grainhübel. Det är klart att vinerna har många likheter, men de är ändå mycket olika. Vinerna från Paradiesgarten upplever jag som mer fruktigare, jag hittar något som skulle kunna vara godistoner. En hel del exotisk frukt, lite persika. Här och var får jag en del sauvignon blancvibbar, krusbär och svartvinbärsblad. Gott!

Reiterpfadvinerna drar mer åt äpple, även om 2011 Von Winning Rupertsberger Reiterpfad har en del botrytis och exotisk frukt i doften. Vinerna från Grainhübel har en påtagligare fatkaraktär, höga syror, klart äppligare, lite mer eldiga. 2012:an av Von Winning Deidesheimer Grainhübel känns lite opersonlig medan 2013 är riktigt superläcker! Mer av den.

I strukturen upplever jag 2012 års viner som elegantare, stramare, och mer syrliga. 2013 års viner verkar mer fylliga och lite sötare. I smaken har 2012 mer av rök, ek och peppar, medan 2013 drar mer åt krusbär och godis. Bäst i den här flighten blir 2013 Von Winning Deidesheimer Grainhübel Erste Lage Riesling (159 kr).

Weingut von Winning, riesling
Weingut von Winning, riesling, copyright U Bengtsson

Kalkofen, Langenmorgen och Ungeheuer, 250-290 kr

Vi går upp ett kvalitetssteg och provar viner i rangen 250-290 kr. Här får vi in viner från vingårdarna Kalkofen, Langenmorgen och Ungeheuer. Först ut, 2013 Von Winning Kalkofen Grosse Gewächs Riesling (289 kr). Superläcker! Perfekt balans, ingen ek, tydliga drag mot krusbär och svartvinbärsblad. Balansen är i det närmaste total. Supergott vin som bara blir bättre och bättre med luft och högre temperatur. Det märks av vi lagt i en annan växel. Många, inklusive jag, håller det här vinet som lunchens bästa. Klar rekommendation!

Både vinerna från Langenmorgen och Ungeheuer är riktigt trevliga. De drar mer mot citrus. Mönstret från ovan verkar dock inte upprepa sig, jag tycker nog att i den här flighten är det 2012:orna som är oljigare och mer öppna, och 2013 års viner mer syrliga och stängda. Så lägg undan ett par år i källaren.

Pechstein och Kirchenstück, 400-500 kr

Vi lägger in en växel till och provar toppvinerna. Nu är vi i prisklassen 400-500 kr. Vinerna kommer från vingårdarna Pechstein och Kirchenstück. Oerhört eleganta, strama viner. Enorm fräschör, nästan champagnelika! Lite svårbedömda i dagsläget, syran är massiv. Jag skulle gärna vilja följa dem över ett par dagar, då tror jag att jag skulle få en bättre bild av potentialen. Exempelvis 2012 Von Winning Forster Kirchenstück GG Riesling. Wow, vilket vin! Det skulle jag gärna vilja utforska närmare.

Weingut von Winning, Kirchenstuck
Weingut von Winning, Kirchenstuck, copyright U Bengtsson

Udda fåglar, udda viner

Vi fortsätter provningen med de något udda fåglarna. Udda fågel nummer ett är…

…en savvie såklart! Vad är det med tyska vinmakare och sauvignon blanc? Det verkar som att alla har några rader krusbärsvin planterade, och alla verkar lika barnsligt förtjusta över sina savvies. Nåväl. 2011 Von Winning Sauvignon Blanc I (215 kr) öppnar med tydlig fatkaraktär och strax därefter bolmar den charkuterier. Inga svartvinbärstoner. 2011 Von Winning Sauvignon Blanc 500 (399 kr) är packad med allt och svagt rökig. Nice try men allt jag kan tänka på är varför? Varför, på bästa rieslingläge, plantera sauvignon blanc och varför sedan ta bort det mesta av det du gillar hos en savvie? Nja… Hursomhelst.

Udda fågel nummer två är…

…en pinot noir. Det var ju i och för sig väntat, och kanske inte så udda. 2012 Von Winning Pinot Noir II (169 kr) är, till skillnad från sauvignon blancerna, riktigt läcker. Syrlig, fast på ett bra sätt, balanserad, lekfull. Gott! Den här köper jag gärna mer av.

Och den sista udda fågeln…

…är en scheurebe. 2010 Von Winning Scheurebe är söt, smörig, aromatisk. Mycket trevlig.

Weingut von Winning, sauvignon blanc, pinot noir
Weingut von Winning, sauvignon blanc, pinot noir, copyright U Bengtsson

Budgetvarianten, 110-130 kr

Vi avslutar provningen med instegsvinerna, prissatta i rangen 110-130 kr. Vi möter 2012 och 2013 av Von Winning Riesling (111 kr) och 2012 och 2013 av Win Win Riesling (129 kr). Här är jag helt såld på Win Win! Ungt, fräscht, gott! Klunkbarhet definierad.

Weingut von Winning, Win Win, riesling
Weingut von Winning, Win Win, riesling, copyright U Bengtsson

Sammanfattningsvis var det en mycket givande provning och en ny vinupplevelse. Von Winnings viner är strama och eleganta, de har en hög fräschör, är lite äppliga, ganska syradrivna. Ofta en behaglig fatkaraktär. Flertalet har tydliga sauvignon blanctoner, men det brukar unga rieslingviner ofta ha. De borde vara ypperliga matviner.

Provningen och lunchen arrangerade av Intermondi, von Winnings importör i Sverige.

Ulf Bengtsson skriver om vin under pseudonymen Red Scream på  sin blogg Red scream and riesling, en blogg som blandar vin, mat, fotografi och andra livsviktiga  ämnen som deckare, Stockholmspromenader och sporadisk sport. Han finns även på Facebook.

Von Winning i Sverige

I Systembolagets sortiment finns tyvärr bara två viner från von Winning, de två billigaste. De andra vinerna, av lite högre klass, finns i importörernas beställningssortiment (*) (tillgängligt via Systembolaget) eller eventuellt genom privatimport från importören.

(*) ”Beställningssortimentet” , BS = Importörernas sortiment.

Det är importörerna som väljer ut vinerna i beställningssortimentet (BS). Det är importörerna som lagerför varan och som står för transportkostnaden. Transportkostnaden är med andra ord inbakad i priset. Systembolaget utför ingen ”kvalitetskontroll” eller urval i BS. Därmed inte sagt att vinerna i beställningssortimentet är sämre, eller mindre intressanta. Oftast tvärt om! I “beställningssortimentet” hittar man ofta mycket intressantare viner än i Systembolagets “standardsortiment”.

Därför är det fel att räkna in BS i ”Systembolagets sortiment” som vissa monopol-debattörer gör för att vilseleda. Tack vare påtryckningar från EU tvingades Systembolaget att acceptera ”beställningssortimentet” för några år sedan. Detta har lett till att det idag finns många fler viner att tillgå i Sverige än i det smala och begränsade sortiment som Systembolaget självt har.

BS är importörernas sortiment; Systembolaget är bara utlämningsställe. Det är viner som du skulle hitta i vanliga vinbutiker om vi inte hade monopol. Plus många andra som också skulle hitta till Sverige om monopolet slopades, nya spännande viner som inte alls finns i Sverige idag.

Det är lätt att beställa viner ur beställningssortimentet: Man gör det direkt på Systembolagets sajt eller via vinimportören. (Red.)

[box style=”rounded” border=”full”]Vill du verkligen få den största njutningen av vinet så ska du uppleva det på plats. Kom med på en vinresa till något av världens vindistrikt med BKWine.

Res till vinet med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor på ett sätt som ingen annan kan.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?