Från fat till frukt: Bodegas Roda visar upp Nya Rioja och kontraster med Ribera del Duero

Dela / gilla:

Rioja är, inte utan viss tvekan, det i särklass tystaste området i bloggsfären. Det skrivs i princip inget om Rioja, och inte så mycket om spanskt vin för den delen heller. Under lång tid var Rioja det ohippaste du kunde dricka. Vinerna ansågs tyngda av stockkonservativ tradition och gjordes utifrån konsumentpreferenser som sedan länge var utdöda. Framför allt ansågs vinerna överfatade. Vinerna låg betydligt längre på fat än andra viner och detta slog igenom i både smak och doft. Lite udda kan det tyckas, inte minst eftersom Rioja hade ett enormt uppsving på 90-talet då många svenskar fick upp ögonen för de dillsmakande vinerna.

The barrel cellar at Bodegas Roda in Rioja
The barrel cellar at Bodegas Roda in Rioja, copyright BKWine Photography

Men nu går trenden åt rakt motsatt håll! Fler vinmakare i Rioja väljer att minska på faten för förmån för frukten. Det finns en stark trend i Rioja att låta frukten komma fram och vara det dominerande inslaget i vinet. Detta är en utveckling som de flesta verkar välkomna, vilket även visat sig bland trendspanarna: det har nästan blivit hippt att dricka spanskt vin igen!

En producent som gått i bräschen för den här trenden med mer fruktdrivna viner är Bodegas Rodas, med vinmakare, tillika vingårdsdirektör Augustín Santolaya. Verksamheten startades så sent som 1987, från början med ambitionen att göra viner i världsklass.

Agustin Santolaya, director of Bodegas Roda, Rioja
Agustin Santolaya, director of Bodegas Roda, Rioja, copyright BKWine Photography

Augustín Santolaya var nyligen i Stockholm för att presentera fem av företagets viner. BKWine var förstås på plats för en pratstund och en provning av 2011 Sela, 2008 Roda Reserva, 2011 Corimbo, 2009 Corimbo I, 2007 Roda I och prestigevinet 2010 Cirsion.

Klimatet i Rioja, med sitt läge i norra Spanien, påverkas av de två haven, Atlanten och Medelhavet, berättar Agustín Santolaya. Det får till effekt att det är mildare i Rioja, jämfört med Ribera del Duero, som ligger mer inåt landet. Ribera del Duero, som ligger på drygt 800 meters höjd, är betydligt varmare och svårare. Det kan exempelvis vara 30 grader både dag och natt. Jordmånen i Rioja är komplex och mångfacetterad. Jordmånen i Ribera del Duero är mestadels sand och grus. 10 meter ner i marken övergår sedan jorden till lera. Vinerna från Ribera del Duero blir ofta hårdare och tuffare. De har en helt annan tanninstruktur än viner från Rioja.

Rioja vineyard soil in the hand of Agustin Santolaya, Bodegas Roda
Rioja vineyard soil in the hand of Agustin Santolaya, Bodegas Roda, copyright BKWine Photography

Men tillbaka till Rioja och Roda.

Fem vinmakare, 17 vingårdar på Roda. Allt vin jäser i ektankar och hamnar sedan på fat; inget vin passerar ståltank. Specialbyggda vattenslingor för temperaturkontroll i golvet gör att vinerna inte behöver vänta till våren för att genomgå malolaktisk jäsning. För att förstå mer om sina viner investerar Bodegas Roda sju procent av vinsten i forskning kring bland annat tanninstrukturer.

Nog om detta, vi hugger in på vinerna.

Bodegas Roda Wines, Rioja
Bodegas Roda Wines, Rioja, copyright Ulf Bengtsson

Först ut är 2011 Sela (199 kr, Beställningssortimentet (*)), som är ett balanserat vin med kryddiga inslag. Ett ganska runt vin, gott.

Därefter 2008 Roda Reserva (259 kr, utgått. 2009 finns för 299 kr, Beställningssortimentet (*)) som har betydligt mer tryck i frukten. Mer kryddighet, klart rödfruktig i doften. En intressant ton av fruktsoda dyker upp, gör det hela mer exotiskt…

Sedan får vi in Ribera del Duerovinerna. 2011 Corimbo (259 kr, Beställningssortimentet (*)) är riktigt trevlig. Tanninstrukturen är mer påtaglig än i de två första Riojorna, men fullt överkomligt.

Två årgångar tidigare och ett kvalitetssnäpp upp, 2009 Corimbo I (459 kr, Beställningssortimentet (*)), är seriöst gott! Mer av allt och en tydligare kryddton.

Roda Reserva and Roda I Reserva, Rioja
Bodegas Roda Reserva and Roda I Reserva, Rioja, copyright Ulf Bengtsson

Vi vandrar tillbaka till Rioja och får in 2007 Roda I Reserva (459 kr, Beställningssortimentet (*)). Här är det mer mörk frukt som dominerar, och det är faktiskt så det ska vara. Augustín Santolaya förklarar att den egentliga skillnaden mellan Roda och Roda I är att Roda drar mer åt röd frukt medan Roda I drar mer åt mörk frukt. Ni kommer ihåg att Bodegas Rodas har 17 vingårdar och att allt hamnade på fat? De fat som har tydlig rödfrukt blir Roda och de som har tydlig mörk frukt blir Roda I. Det är den enda skillnaden! För att vi konsumenter ska komma ihåg det är även flaskorna färgmarkerade: Roda, rödfrukt, röd topp. Roda I, mörk frukt, svart topp. Praktiskt, eller hur?

Avslutningsvis får vi in prestigevinet 2010 Cirsion Rioja (1 599 kr, Beställningssortimentet (*)). Cirsion har gjorts sedan 1995. Vid ett experiment märkte vinmakarna att vissa stockar gav en annorlunda frukt. Druvorna från dessa stockar vinifierades separat och blev till toppvinet Cirsion. Också seriöst gott! Intensiv smak och doft, packat med generös, mogen frukt. Ett vin i toppklass!

Provningen och middagen arrangerades av Bodegas Rodas svenska importör, Primewine Group.

Ulf Bengtsson skriver om vin under pseudonymen Red Scream på  sin blogg Red scream and riesling, en blogg som blandar vin, mat, fotografi och andra livsviktiga  ämnen som deckare, Stockholmspromenader och sporadisk sport. Han finns även på Facebook.

Bodegas Roda i Sverige

Systembolaget har inget av Bodegas Rodas viner i sitt sortiment.

Däremot finns ett flertal viner i importörernas ”beställningssortiment”, bland annat de noterade ovan.

”Beställningssortimentet” , BS = Importörernas sortiment.

Det är importörerna som väljer ut vinerna i beställningssortimentet (BS). Det är importörerna som lagerför varan och som står för transportkostnaden. Transportkostnaden är med andra ord inbakad i priset. Systembolaget utför ingen ”kvalitetskontroll” eller urval i BS. Därmed inte sagt att vinerna i beställningssortimentet är sämre, eller mindre intressanta. Oftast tvärt om! I “beställningssortimentet” hittar man ofta mycket intressantare viner än i Systembolagets “standardsortiment”.

Därför är det fel att räkna in BS i ”Systembolagets sortiment” som vissa monopol-debattörer gör för att vilseleda. Tack vare påtryckningar från EU tvingades Systembolaget att acceptera ”beställningssortimentet” för några år sedan. Detta har lett till att det idag finns många fler viner att tillgå i Sverige än i det smala och begränsade sortiment som Systembolaget självt har.

BS är importörernas sortiment; Systembolaget är bara utlämningsställe. Det är viner som du skulle hitta i vanliga vinbutiker om vi inte hade monopol. Plus många andra som också skulle hitta till Sverige om monopolet slopades, nya spännande viner som inte alls finns i Sverige idag.

Det är lätt att beställa viner ur beställningssortimentet: Man gör det direkt på Systembolagets sajt eller via vinimportören. (Red.)

[box style=”rounded” border=”full”]Rioja är verkligen ett vindistrikt på frammarsch. Det märkte vi på vinresan dit i höstas. Vill du också upptäcka Nya Rioja, med dess fantastiskt goda viner, Riojas gastronomi och vackra landskap, kom då på en vinresa till Rioja med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor!

Unika vinresor som ger dig en oslagbar vin- och matupplevelse.

[/box]

Bodegas Roda
Bodegas Roda, Rioja, copyright BKWine Photography
View over Bodegas Roda from Haro
View over Bodegas Roda from Haro, copyright BKWine Photography
Tempranillo in Bodegas Roda vineyard in Rioja
Tempranillo in Bodegas Roda vineyard in Rioja, copyright BKWine Photography
View over Rioja from Bodegas Roda's vineyards
View over Rioja from Bodegas Roda’s vineyards, copyright BKWine Photography
Bodegas Roda in Rioja has experimented with many different tempranillo clones in the vineyard
Bodegas Roda in Rioja has experimented with many different tempranillo clones in the vineyard, copyright BKWine Photography
Agustin Santolaya, director of Bodegas Roda, Rioja
Agustin Santolaya, director of Bodegas Roda, Rioja, copyright BKWine Photography
Bodegas Roda tempranillo experimental vineyard, Rioja
Bodegas Roda tempranillo experimental vineyard, Rioja, copyright BKWine Photography
The vat cellar at Bodegas Roda in Rioja
The vat cellar at Bodegas Roda in Rioja, copyright BKWine Photography
The barrel cellar at Bodegas Roda in Rioja
The barrel cellar at Bodegas Roda in Rioja, copyright BKWine Photography
Pumping over at Bodegas Roda, Rioja
Pumping over at Bodegas Roda, Rioja, copyright BKWine Photography
A barrel cellar tunnel at Bodegas Roda in Rioja
A barrel cellar tunnel at Bodegas Roda in Rioja, copyright BKWine Photography
The bottle cellar at Bodegas Roda in Rioja
The bottle cellar at Bodegas Roda in Rioja, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?