En främling gästar Sverige och förundras över våra alkoholregler

Dela / gilla:

Danskt besök på vinmässa i Malmö ger skäl till eftertanke

Det är ofta intressant att höra hur andra – utomstående, med annat perspektiv – upplever sådant som man själv kanske tycker är självklart.

Under många år var det självklart att vi i Sverige hade två tevekanaler, TV1 och TV2. Det räckte, och var ju dessutom dubbelt upp mot vad vi hade haft tidigare. Under lång tid var det självklart att det i stort sett inte fanns någon privat läkarvård, eller privata kliniker. Skulle man ut och flyga så var det med SAS, några lågprisbolag fanns inte. Det var självklart. Nu skulle vi tycka det vore konstigt utan Easyjet, Ryanair, Norwegian, Transavia osv, osv. Och tråkigt om det bara fanns TV1 och TV2, utan TV4, CNN, BBC, Eurosport osv.

Det är på samma sätt med alkoholmonopolet. Det är för många en självklarhet. Men för de som inte lever i en monopolstat så är det en underlig företeelse, och den svenska alkoholpolitiken och alkoholregler kan upplevas mycket konstiga.

vinavisen-logo

Vårt grannland Danmark har ett mycket läsvärt nyhetsbrev om vin, Vinavisen. I det förundras de emellanåt över hur konstigt svenskarna beter sig när det gäller alkohol. Nu senast var Vinavisen på besök på en vinmässa i Malmö och kom hem med lite funderingar. Hela tonen i artikeln är som förundrad över sakers tillstånd. En gästartikel av Mariette Tiedemann, ursprungligen publicerad i Vinavisen:

Vinförsäljningen förbjuden på vinmässan (gästartikel av Mariette Tiedemann)

Älska Mat & Vin kallas en stor tre dagars utställning (mat- och vinmässa) i Malmö. Den hålls varje år i stadens gamla stämningsfulla slakthallar. Här finns allt som man kan önska av delikatesser, bakverk, ekologisk äppeljuice. Varje år har det också varit ett växande antal vinhandlare på utställningen.

Vi pratade med en av utställarna, Attila Bors från den svenska vinimportören www.kvalitetsviner.eu, som importerar ungerska viner. Han gav oss en bra bild av hur det är att vara vinimportör på Svensk mark.

Besökare på den svenska mässan kunde för 20 kronor hyra ett vinprovningsglas och för 100 kronor köpa fem kuponger, som gav möjlighet att smaka lika många viner. Och det var verkligen full fart i vinprovningen runt Attila Bors stora utställningsmonter.

När importörer i Danmark deltar i mässor eller utställningar är det ganska vanligt att en besökare som blir förtjust i ett visst vin kan köpa ett par flaskor eller en låda vin att ta med sig hem direkt från montern. Men det går inte i Sverige, där vin och sprit endast får säljas genom statsägda Systembutiker:

– Om folk vill köpa ett vin som de har smakat så är allt vi kan göra att ge dem ett papper med information om vinet och ordernummer från Systembolaget, säger Attila Bors.

At the wine trade fair
At the wine trade fair, copyright BKWine Photography

Upphör med monopolet

Systembolaget har själv inte någon monter på sådana utställningar eller mässor för att främja försäljningen av vin. Det överlåter man till Sveriges alla vinimportörer att göra, som har sina viner på Systembolagets hyllor.

– Efter en mässa som denna, kan vi bara hoppas att de människor som har varit och fått information av oss verkligen gör allvar av att köpa vårt vin på Systembolaget. Det märker vi ju först om några månader, säger Attila Bors.

För varje vin som säljs får vinimportöreren ungefär hälften av beloppet.

Den svenska importören döljer inte att han är trött på monopolet, som han anser bör upphävas:

– Idag kontrollerar Systembolaget ändå bara ca 40 % av vinförsäljningen; resten är svenskar som köper via Internet eller åker till Tyskland för att köpa stora mängder vin och sprit för billig penning. Det finns ingen gräns för hur många flaskor man får ta tillbaka till Sverige, så länge vinet bara är för personligt bruk. Det finns även bussbolag som har reguljära linjer till Rostock och tillbaka igen med vinköpande svenskar.

Ordet vinet tonas ned

Om monopolet avskaffades skulle det, enligt Attila Bors, bli en naturlig priskonkurrens mellan de svenska vinimportörerna, vilket i sin tur skulle innebära att svenskarna i större utsträckning skulle köpa viner inom landet.

Något annat som Bors skakar på huvudet åt är att dessa stora svenska offentliga mässor och ”utställningar” nästan alltid har en titel, där ordet ”mat” kommer först och sedan kanske vin i finstilt efteråt, även om det finns fler stånd med vin än med mat. Det var just fallet i utställningen Älska Mat & Vin. Men det är typiskt för det alkohol-förskrämda Sverige, sade han.

Bors skulle mycket väl kunna tänka sig att ställa ut i Danmark, och kanske även exportera sina ungerska viner hit. Och det var bra viner som vi smakade på i hans monter, så vi önskar honom lycka till med projektet.

Tack till Mariette Tiedemann, Vinavisen, för detta annorlunda perspektiv på Vinsverige.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?