Tenuta Col d’Orcia, en ledande producent av brunello i Montalcino

Dela / gilla:

Horisontellt och vertikalt av brunello di montalcino med greven Cinzano

Tenuta Col d’Orcia är en av de mest kända producenterna av brunello di montalcino i Toscana. Man gör ett flertal olika viner, huvudsakligen röda på brunello-klonen av sangiovese. Col d’Orcia ägs av Francesco Marone Cinzano. När greve Cinzano kom till Sverige, tillsammans med medhavd kock från Toscana, passade BKWine Magazine på att få en pratstund och en omfattande provning i samband med en toscansk middag. Det blev både vertikalt, tillbaks till 1968, och horisontellt. BKWines Carl-Erik Kanne rapporterar.

Greven Francesco Marone Cinzano hade med sig egen kock när han kom till Stockholm. Han hade också med sig egna viner. Han äger nämligen den prestigefyllda toscanska vingården Col d’Orcia. Mat och vin från Italien, från Montalcino, är svårt att säga nej till så jag hade tackat ja till grevens inbjudan.

Count Francesco Marrone Cinzano, Col d'Orcia
Count Francesco Marrone Cinzano, Col d’Orcia, copyright CE Kanne

Kocken var från restaurang Il Silene i Montalcino. Han bjöd på en riktig vinmakarmiddag med mat och ackompanjerande viner från trakten. Brunello di Montalcino. Alla råvaror utom grönsakerna hade dessutom transporterats från Italien enkom för ändamålet.

Greven inledde med att ge en mycket kort bakgrund till regionen Montalcino där han framförallt ville framhålla den stora variation som finns mellan olika vinproducenter, ca 290 stycken utspridda över 3500 vinproducerande hektar. De olika lägena och relation till havsvindarna i det kulliga landskapet får stor påverkan på vinerna genom att mikroklimaten blir så varierande. Här får verkligen begreppet terroir mening. Col d’Orcia är belägen i sydvästra hörnet av Montalcino med stor påverkan av havsvindar.

Beträffande Col d’Orcias inriktning framhöll han att man vill bli betraktad framförallt som en brunellospecialist även om man också producerar andra viner. En viktig del av verksamheten är också att tillhandahålla ett mycket brett sortiment av gamla årgångar från källaren (30 000 flaskor från 60-talet och framåt).

Arbetet i vingården och i vinkällaren ville han betrakta som ett teamwork som man så långt möjligt sköter för hand, allt från plantering och beskärning till urglesning av blad, grön skörd och klasurval vid plockning av druvorna. Mottot ”vinerna görs i vingården” är ett uttryck för hur man ser på vinframställningen.

Col d'Orcia Banditella vineyard
Col d’Orcia Banditella vineyard

Stor vikt läggs också vid miljö och alla vingårdar inom egendomen är sedan 2013 klassade som ”helt ekologiska” vilket ungefär motsvarar svensk KRAV-märkning.

I vinkällaren bedrivs arbetet med traditionella metoder för området vilket bla innebär att lagring av viner huvudsakligen sker på mycket stora träfat, 2500 l, 7500 l respektive 15 000 l stora. Detta innebär också att vinerna normalt tar tid på sig för att mogna och att årgångsvariationer blir notabla.

Brunello di montalcino vertikalt

Under tiden greven berättade hade de 8 vinerna i glasen blivit upphällda.

Det blev dags att börja försiktigt med den yngsta Brunellon, Col d’Orica Brunello di Montalcino 2007 (nr 12357 på Systembolaget, 269 kr). Färgen var klart röd, och med en doft av körsbär. I munnen möttes man av en bra syra, mycket fräsch frukt, måttliga tanniner och en lång eftersmak. Det kändes att vinet var ungt, men hade en lätthet och elegans som lovade gott framöver.

Nästa glas innehöll Col d’Orica Brunello di Montalcino 2006 som var mörkare röd hade en doft med bl a körsbär och plommon, en tätare frukt, märkbart mer tanniner, men bra struktur och tuggmotstånd. Ett mognare vin med som kommer att bli ännu bättre. Fick många uppskattande kommentarer bland vinprovarna.

Col d'Orcia Brunello di Montalcino
Col d’Orcia Brunello di Montalcino

Det tredje vinet, Col d’Orica Brunello di Montalcino 2005, kom från en lite mindre årgång men hade fin balans mellan syra och frukt och en lite omogen avslutning. Vinner på några år till i källaren.

Det fjärde glaset, med Col d’Orica Brunello di Montalcino 2004, hade mörk färg och doft av körsbär/viol. I munnen blev det ett tufft vin som behöver ytterligare tid i källaren, men stor potential kunde märkas i mycket smak och lång eftersmak.

Glas nummer 5, Col d’Orica Brunello di Montalcino 2001, fick även det många uppskattande kommentarer. Här hittade man mörk, brunröd färg, komplex doft, bra syra och koncentrerad frukt i smaken, sandiga tanniner och en lång eftersmak.

Förväntningarna stegrades nu inför glas nummer 6, Col d’Orica Brunello di Montalcino 1995, och det gjorde ingen besviken! Vinet låg högt upp på mognadskurvan, men kändes inte som om det hade passerat toppen ännu. Komplex doft och en smak som börjar avslöja många goda hemligheter. Ett välbalanserat och mycket bra vin nu.

Vid glas nummer 7, Col d’Orica Brunello di Montalcino 1985, förändrades de nöjda minerna! Färgen var brun, och redan doften avslöjade att vinet var på väg i utförsbacken. Doft och smak av russin/fikon avslöjade viss oxidation.

Slutligen glas nummer 8, Col d’Orica Brunello di Montalcino 1968, blev en fantastisk upplevelse, särskilt i kontrast till nummer 7, och bevis på att bra årgångar, rätt behandlade har mycket lång livslängd! Här möttes man av en brunröd färg, men en doft av fräsch frukt, och i smaken en bra syra och ren frukt samt mjuka tanniner. Lång eftersmak. Ett fantastiskt vin vars smak sägs påminna om ”rostade nötter”.

Intressant är också den ungdomlighet detta vin kunde uppvisa trots att årgången bara klassats som trestjärnigt ( se nedan).

Sammanfattningsvis gav detta mig en ny dimension av Toscana vars brunelloviner i Sverige varit mindre uppmärksammade än andra i regionen. Att vinerna lagras i stora ekfat gör att de inte har någon påträngande ekighet, utan eken svara för en bra avrundning, men den tar tid.

De flesta är mycket bra källarviner med lång lagringspotential. De unga är jämförelsevis billiga idag.

Några av de provade vinerna är tillgängligaför beställning genom Carovin, dels nummer 1 som finns både i halvflaska och helflaska på Systembolaget, samt årgång 2006 för ca 269 kr, årgång 1995 för ca 750 kr, och årgång 1968 för ca 2400 kr.

DOCG brunello di montalcino, med sina syskon

Området Montalcino kan beskrivas som ett fyrkantigt landområde runt Montalcinohöjden ca 40 km söder om Siena och begränsat av floderna Ombrone, Asso och Orcia.

Klimatet är medelhavsaktigt, men med inslag av kontinentala effekter pga läget mellan havet (ca 40 km) och Appenninerna (ca 100 km). Årsnederbörden är ca 700 mm och faller huvudsakligen vår och senhöst. Snö kan förekomma på höjder över 450 m. Berget Amiata i söder skyddar Montalcino från regn- och hagelstormar.

Förutsättningarna är med andra ord ideala för att odla vin och erhålla både gradvis och full mognad av druvorna.

Jordmånen varierar med lösa jordlager längst ner i dalarna och fastare berggrunder högre upp företrädesvis bestående av märgel och kalksten. Även om vin producerats i området sedan långt tillbaka är det värt att notera några händelser på vägen.

I samband med Italiens enande på 1860 talet övertog Ferruccio Biondi-Santi sin farfars vingård Fattoria del Greppo och började tillämpa en del för området nya tekniker som så småningom kom att bilda skola här. Den första flaskan Brunello gjord enbart på en klon av sangiovese grosso, som kallades brunello, buteljerades 1888.

Främsta skillnaden mot tidigare var att han vinifierade de olika druvsorterna var för sig. Hittills hade man vinifierat allt i en salig blandning (jfr gemischte satz i Tyskland). Resultatet blev att man fick fram viner som hade mycket renare frukt i doft och smak.

Länge hörde familjen Biondi-Santi till de få producenter som gjorde brunello, men efter 2a världskriget började det hända saker och producenterna ökade år från år.

1968 etablerades DOC-reglerna och 1980 erhöll man nuvarande DOCG status, som senast ändrades 1998. I samband med etableringen av DOC bildades Consorzio del vino brunello di Montalcino 1967, som en fri sammanslutning av vinmakare för att skydda sitt vin och framhålla dess kvaliteter .

Liksom i Frankrike reglerar DOC/DOCG reglerna ett antal variabler av betydelse för vinets karakteristika, såsom vilka maximala skördeuttag som får göras för de olika vinerna, vilka druvor som måste ingå, vilka flaskstorlekar de får säljas i, när vinet tidigast får säljas i förhållande till skördeåret, om och hur länge vinet minst måste lagras på träfat och/eller i flaska för försäljning.

Det nyproducerade vinet i Montalcino klassificeras årligen i januari av Konsortiet. Detta gäller för brunello di montalcino, rosso di montalcino, moscadello di montalcino och sant’antimo.

Utvärderingen resulterar i att ett antal stjärnor tilldelas vinerna från * (en stjärna) som betecknar otillfredsställande till ***** (fem stjärnor) som betecknar exceptionell årgång. From 1992 har en konstnärligt utformad kakelplatta fått illustrera den aktuella årgången.

För de provade årgångarna av Col d’Orcia gäller:

  • 1968 = ***
  • 1985 = *****
  • 1995 = *****
  • 2001 = ****
  • 2004 = *****
  • 2005 = ****
  • 2006 = *****
  • 2007 = *****

Organisation har nyligen skapat ett hjälpmedel on-line för att möjliggöra kontroll av äktheten hos ett brunellovin.

Genom att skriva in den alfanumeriska kod som finns på halsetiketten kommer konsumenten åt all producentinformation som lagts in och som kan vara till gagn för kunden. Systemet fungerar från årgång 1999 för brunello di montalcino och från årgång 2005 för rosso di montalcino.

Brunello och syskonen tillsammans med toskansk mat

Efter provningen var det dags att sträcka på benen och dra sig mot den vackra matsalen en trappa upp där förresten Neptuni Orden brukar träffas. För att friska upp munnen serverades en Champagne med fin syra.

När alla slagit sig ner presenterades kocken Roberto Rossi från Ristorante Il Silene i Motalcino. Denne ackompanjerar ofta greven med matlagning till vinmakarmiddagar både på hemmaplan och utomlands.

Matsedeln var imponerande lång med 8 rätter plus avslutande små bakverk samt olivoljefyllda praliner. De olika rätterna var komponerade för att dels ge ett uttryck för den lokala matkulturen i Montalcino och dels på ett bra sätt ackompanjera det spektrum av viner i sortimentet som greven valt att presentera.

Som en amuse-bouche serverades en panzanella (toscansk brödsallad) som med tillbehör i form av bröd och olivolja bildade en fin fond till det första vinet Col d’Orcia Pinot Grigio Sant’Antimo 2013 (beställningssortimentet (*), nr 85285, 147 kr). Vinet hade päron i doften, var friskt och smakrikt med en liten fruktsötma i smaken trots att restsockerhalten bara var 3 g/l. Relativt lång eftersmak. Trevligt vitt matvin och ovanligt med en Pinot Gris från Toscana. Den ganska pigga syran i vinet kan möjligen härledas till att bara en del av vinet fått undergå malolaktisk jäsning.

Col d'Orcia Pinot Grigio
Col d’Orcia Pinot Grigio

Nästa rätt var en underbar råbiff hackad för hand och serverad med krispiga grönsaker. Ackompanjemanget i form av Rosso di Montalcino 2011 (beställningssortimentet (*), nr 83454, 129 kr) fungerade alldeles utmärkt genom sin friska syra och rena frukt. Vinet har huvudsakligen lagrats på stora slovenska ekfat efter en kontrollerad jäsning i ståltank.

Col d'Orcia Rosso
Col d’Orcia Rosso

Härefter anlände en liten pastarätt, tortelli, med extralagrad parmesan och Col d’Orcias olivolja. Mycket delikat liten rätt där vad man kallade en mini-brunello, Banditella Rosso di Montalcino 2010 (beställningssortimentet (*), nr 80953, 232 kr), fick göra pastan sällskap. Ett mycket bra val. Vinet kan sägas ge en försmak av vad en Brunello från 2010 kommer att bli, och det bådar gott! Mycket vin för pengarna.

Vinet är, efter varsam extrahering av smakämnen och färg i specialkonstruerade rostfria tankar, lagrat mer än 12 månader på nya franska ekfat där också malolaktisk jäsning skett.

Som sig bör i ett bättre italienskt kök så innehöll menyn en risotto, här ljuvligt smaksatt av oxmärg och vit tryffel. Till detta hade man valt ett av de tidigare provade vinerna, Brunello di Montalcino 2006, nu serverad från magnumflaska. (beställningssortimentet (*), nr 74841, 579 kr).

Kombinationen underströk att Brunelloviner är matviner i första hand. Vinet är fatlagrat i 4 år, varav 3 år på stora ekfat (5000-7500 l) samt följt av 6 mån lagring på flaska.

En första varmrätt bestod av helstekta minikotletter, cinta senese, med liten grönsakskaka (flan) och svamp. Vinet till detta var ett riktigt fullblod i form av Poggio al Vento Bunello di Montalcino 2006 (beställningssortimentet (*), nr 84904, 712 kr). Druvorna till detta vin kommer från gamla stockar från ett särskilt bra läge. Välbalanserat och smakrikt vin med lång eftersmak.

Col d'Orcia Poggio al Vento 2006
Col d’Orcia Poggio al Vento 2006

Jäsning i 25 dagar med temperaturkontroll med dagligt batonnage på förmiddagen och överpumpning på kvällen. Lagring 4 år på ekfat från Slavonien och Frankrike samt 24 månaders temperaturreglerad efterlagring på flaska.

Återstod den andra varmrätten som var vildsvin i choklad till vilket serverades en cabernet sauvignon vid namn Olmaia Sant’Antimo Cabernet 2010 (beställningssortimentet (*), nr 85749, 422 kr). En ovanlig rätt för oss svenskar och ett elegant och generöst vin med stor druvtypicitet och lång eftersmak.

Col d'Orcia Olmaia Sant'Antimo 2010
Col d’Orcia Olmaia Sant’Antimo 2010

Liksom föregående vin hade detta jäst på rostfria tankar med temperaturkontroll i 20 dagar och även här med dagligt batonnage. Sedan lagring i 18 månader på nya små franska ekfat följt av flasklagring i ett år.

Desserten var en millefeuille-kaka med färska bär åtföljd av ett naturligt sött vin, Pascena Moscadello di Montalcino Vendemmia Tardive 2010. (ej tillgängligt i Sverige)

Col d'Orcia Pascena
Col d’Orcia Pascena

Vi fick intressant nog veta att denna vintyp är den äldsta i Montalcino, ty långt före Brunellon förekom bra muscadellviner. Det här vinet var en läcker följeslagare till kakan med fin balans mellan syra och mjuk sötma med smak av aprikos och persika.

En olivoljefylld chokladpralin fick avsluta måltiden. En mycket givande kväll i trevligt sällskap.

Provningen och middagen arrangerades av Carovin / Oenoforos i Sjöfartshuset på Skeppsbron i Stockholm under överinseende av Lisa Lind och Flavia Bergström.

Fotnot:

”Beställningssortimentet” , BS = Importörernas sortiment.

Det är importörerna som väljer ut vinerna i beställningssortimentet (BS). Det är importörerna som lagerför varan och som står för transportkostnaden. Transportkostnaden är med andra ord inbakad i priset. Systembolaget utför ingen ”kvalitetskontroll” eller urval i BS. Därmed inte sagt att vinerna i beställningssortimentet är sämre, eller mindre intressanta. Oftast tvärt om! I “beställningssortimentet” hittar man ofta mycket intressantare viner än i Systembolagets “standardsortiment”.

Därför är det fel att räkna in BS i ”Systembolagets sortiment” som vissa monopol-debattörer gör för att vilseleda. Tack vare påtryckningar från EU tvingades Systembolaget att acceptera ”beställningssortimentet” för några år sedan. Detta har lett till att det idag finns många fler viner att tillgå i Sverige än i det smala och begränsade sortiment som Systembolaget självt har.

BS är importörernas sortiment; Systembolaget är bara utlämningsställe. Det är viner som du skulle hitta i vanliga vinbutiker om vi inte hade monopol. Plus många andra som också skulle hitta till Sverige om monopolet slopades, nya spännande viner som inte alls finns i Sverige idag.

Det är lätt att beställa viner ur beställningssortimentet: Man gör det direkt på Systembolagets sajt eller via vinimportören. (Red.)

Carl-Erik Kanne är aktiv Munskänk och pensionär med tid att botanisera och kommentera det allt större flödet av kvalitetsviner. Carl-Erik skriver om vinprovningar och vinarrangemang i Stockholm för BKWine Magazine.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Montalcino är ett vackert område att besöka i Toscana. Vill du verkligen uppleva dess gastronomi och brunello di montalcino-vinerna så kan du komma med på en vinresa till Toscana med BKWine. Nästa vinresa till Toscana bli i april.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor på ett sätt som ingen annan kan.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?