Eleganta fruktiga viner i Österrike 2014 trots allt för kallt och blött väder

Dela / gilla:

Svårt år räddas delvis av bra höstväder och ger god kvalitet men låg kvantitet

Det har varit ett svårt 2014 i Österrike, liksom i många andra delar av Europa. En dålig sommar, med ibland mycket hemskt väder har gjort livet svårt för vinodlare i Österrike (liksom på andra håll i Europa). Men även i Österrike kom september med fint väder som gjorde det möjligt att skörda under goda förhållanden för de vingårdar som kunde skördas sent på säsongen. Det vackra höstvädret kom dock för sent för att hela skörden skulle kunna åtnjuta det.

Willy Klinger, från Österrikes vinmarknadsföringsorganisation, sammanfattar resultatet så här: ”Lyckligtvis verkar vårt flaggskepp, druvan grüner veltliner, ha kunnat dra nytta av de gynnsamma väderförhållanden som kom i mitten av september och lovar att ge förvånansvärt god kvalitet. I sammanfattning, vi ser fram emot härliga viner med elegant fruktighet, även om mindre i mängder, särskilt i reserven kategorin, kan förväntas. ”

vineyards-austrian-wine-marketing-board
Vineyards in Austria, copyright Austrian Wine Marketing Board

Som alltid levererar den österrikiska vinmarknadsföringsorganisation exemplariskt informativa pressmeddelanden så här är den fullständiga informationen som vi har fått från dem:

Österrikes vinskörd 2014 – Ett år av intensivt arbete

Svåra väderförhållanden, ihållande regn och färre soltimmar krävde från Österrikes vinmakare i år minutiös omsorg och omfattande arbete i vingårdarna, så att friska och mogna druvor kunde skördas. Druvvolymen blir återigen lägre än det långsiktiga genomsnittet, men vi kan se fram emot en österrikisk årgång 2014 med friska, mycket fruktiga och trivsamt drickbara viner.

Moder Naturs väder i år var inte precis gynnsamt för de österrikiska vinproducenterna. Den optimistiska prognosen som man ursprungligen hade efter en mild vinter och varm vår blev så smått skjuten i sank av föga nederbörd under vinter och torka fram till april.

Sedan kom regnet. Den regnigaste maj sedan 1820 var också kallare än långtidsmedelvärdet. Dock gav värmen i början av året och bra väder under blomningen ett fin försprång under vegetationsperioden. Men efter en värmebölja i början av juni blev sommarsolen inte rikligt och det blev höga regnmängder, vilket allt bidrog till att bromsa upp den tidigare robusta starten på växtperioden. Förhoppningar om bra skördeväder i september grusades. Den täta nederbörden ökade hotet från röta och ledde till betydligt fler timmar av arbete i vingården. Det var nödvändigt att ständigt kontrollera hälsan på druvorna för att göra en gott urval till skörden. Största noggrannhet, uppmärksamhet och expertis krävdes även i källaren. Resultatet: en mycket fruktig, frisk och lättdrucken årgång väntar oss! Enda nackdelen är att 2014 års skörd, med uppskattningsvis 2,14 miljoner hektoliter, är återigen en bra bit under 10-åriga genomsnittet.

Austrian Wine Marketing Board har även en detaljerad genomgång av skörden som du kan läsa på den engelska versionen av denna sida: Elegant fruity wines in Austria in spite of too much cool and wet weather.

Österrikes viner förtjänar verkligen att upptäckas av fler, så vi delar gärna med oss av denna information.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?